Мръсен въздух: България е гробище за стари коли

Експерт: 5000 столичани тероризират 2 млн., топлейки се с боклуци
21 дек 2023 10:10, Красимир Ангелов
188

Сериозно превишаване на нормата за замърсяване на въздуха в София отчете гражданската платформа air.bg. Има ли решение на този проблем?

"Този мръсен въздух не е от вчера. Това са проблеми, свързани с характеристиката и местоположението на столицата - котловина, купа, където зимно време при инверсията студеният въздух пада надолу и задържа мръсния въздух. Хората помагат с различни средства - нерегламентираното изгаряне на отпадъци, въглища, дърва, масла", заяви Петър Киров от платформата air.bg в студиото на "България сутрин".

Като най-голям проблем той посочи битовото замърсяване, а резултатите от общинските мерки не са достатъчно видими.

Над 300 станции в столицата измерват чистотата на въздуха. Има кампания за подмяна на най-старите, за да дават още по-прецизни резултати.

"При виолетово и червено е добре да не излизат малките деца на разходка, за да не дишат мръсен въздух. Нужно е ограничаване на трафика. Малкият ринг е микроринг, той вместо да реши въпроса, генерира по-голям проблем - той трябва да бъде разширен и да обхваща магистралните пътища около центъра, те са факторът, който предизвиква замърсяването на центъра", заяви Киров.

Събеседникът призова общинските съветници да дадат личен пример като слязат от автомобилите, когато отиват на работа, а не само да призовават.

"Трябва да се насочи вниманието към електоралната маса - убеждаване на хората, че използването на тези горива е вредно за тях, децата им и за хората във и извън района им. Не може 5 000 души да тероризират останалите два милиона по един или друг начин", добави Петър Киров.

Физикът д-р Валентин Симеонов заяви пред Bulgaria ON AIR, че централното отопление също играе роля в замърсяването с фини частици, както и авиацията.

"Трябва да спрем да се опитваме да угодим на ЕС и да опитаме да изчистим въздуха за себе си. Има дългосрочни и краткосрочни мерки - да се избегне остро замърсяване, както беше последните дни, което се дължи на метеорологичните условия. Да се следят метеорологичните параметри и преди да започне замърсяването да се вземат мерки - спирането на камиони, замърсяващи автомобили, горенето на битови отпадъци. По-общо решение и по-дългосрочно е да се намали броят на автомобилите, да се увеличи използването на градски транспорт. Да има диференциални такси за по-замърсяващите, тези на течен газ и електрическите замърсяват най-малко", каза д-р Симеонов.

Той призова за ограничаване на вноса на стари коли и да се стимулират хората да карат по-екологични автомобили.

"България стана гробница на стари коли без катализатори или стари, които не са ефективни. Трябва да има програма за подпомагане на електрически или хибридни автомобили, които са по-малко замърсяващи", добави физикът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
8
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
колко години пишем да се забрани вноса на стари и дизелови коли ама лобиститев нс и правителството не слушат те са там не за интереса на хората а личнитеинтереси
90
1
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 месеца
Няма по-чисто от Искъра и въздуха над София.
89
2
 
4
 
! Отговори
В БГ преди 4 месеца
Няма никакъв слконтрол на тия които продават кори втора употреба такива с повреди и скрити дефекти които са изхвърлени от Европа!
88
5
 
5
 
! Отговори
Факти доказани преди 4 месеца
Бензинова кола трябва да се кара 11-12 години, дизел, 13-14г, ел 10г но при условие, че ползва само еко ток, а тока е микс, значи станаха 13г, предвидливо не са сметнали рециклирането на батерията, с презумпцията, че още няма метод за рециклиране, ми тя отиде на 20г уж еко колата.
87
1
 
11
 
! Отговори
ЯСНО! преди 4 месеца
ЕЛИМИНИРАМЕ КРАВИТЕ. СПИРАМЕ ПОЛЕТИТЕ. СПИРАМЕ КОЛИТЕ. И ПАРНОТО. И НЯМА ДА ИМА КЛИМАТИЧНИ ПРОМЕНИ. ДА ВЗЕМЕМ НАПРАВО ДА ИЗ=БИ=ЕМ ХОРАТА И ТАКА ИУЗОБЩО ЩЕ СПРЕМ КЛИМАТА! ДАЕААА ДИОДИТЕ ДАЕА , НЕ СЕ НАЯДОХТЕ НА ГРАНТОВЕ!
86
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Перфектна петролна мръсотия развъдена още от по времето на Сталиновската търговия! За да може синчето на заплодена Грузинка по време на дискусии на един от рода на Родшилдови с Руския Император Николай Първи.... как да се прокара петрол от реката Лена, за да има бизнес и парички. И от прекрасните коли с направени каросерии от растението Коноп и каращи на Конопен алкохол въведоха петролната мръсотия... Пърделни леки коли, петролни дрехи и петролни червила за момите!
85
2
 
11
 
! Отговори
Лицемерие преди 4 месеца
И най-старата кола на газ замърсява по-малко и от най-новата кола на бензин, да не говорим за нафтените.
84
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не е проблема в колите а в нас. Колко от вас ремонтират и подменят дпф и катализатор??? Просто ги прехвате, че е по-евтино и минавате преглед за 50 кинта. Всичко си има цена
83
3
 
6
 
! Отговори
Така преди 4 месеца
Разследвайте защо постоянно спират тока и водата. Теорията ми е, че при авария хората почват да звънят на платените телефони на дружествата и тези пари отиват някъде. Нали всичко в тази сглобка е ДАЛАВЕРА? Може ли някой да разследва?
82
0
 
1
 
! Отговори
Курутиугъзец преди 4 месеца
90 Като твоя Чевреняков болшевишки
81
0
 
13
 
! Отговори
До77 преди 4 месеца
А ако знаеш само колко е екологична батерията на тая тесла, малииииййй, всичко е за пари, никой никъв въздух не иска да чисти и планети да спасява.
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ами София расте постоянно, зелените площи се презастрояват и никой не прави нищо по тоя повод. Хората дето живеем тук искаме да се махнат огромните СОЦ монументи от градинките и парковете в центъра и да се озеленят 10-те декара които са заети от тях, поне МАЛКО да има нещо което да поеме тая мръсотия. Обаче не може щото ще накърним самолюбието на някой си в Долно Нанагорнище!
79
3
 
9
 
! Отговори
Аре ве преди 4 месеца
Аре чиба ве. Спрете от движения пушещите таралясници, мийте редовно улиците и влезте в гетата да видите какво се гориа не сега с широко затворени очи да се правите на слепи и да дразните данъкоплатците
78
2
 
6
 
! Отговори
Мъдрец преди 4 месеца
Не е фатално ако краката Ви миришат на оцет. Фаталното е когато гъ3ът Ви мирише на cпepма.
77
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Давайте идеи - имаш ли толко плюнка, че да ги наплюнчиш всички тия марки??
76
0
 
7
 
! Отговори
Мапера преди 4 месеца
До РадославНяма проблем и 30 годишна да ти е колата, минеш ли истински технически предлед. Сега на технически преглед са ходи като до мола. Да си видял някой да си закара колата на сервиз преди преглед. Да му я подготвят. Емисионните стикери ги раздават според годината на производство. Я замерете съответствието м-ду ЕВРО клас произведен и текущи емисии. Колата ти с издухани сегменти на 400000 км ще мине на мукавей.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимна преди 4 месеца
Преди 30 години имахме кола марка Шкода.
74
2
 
4
 
! Отговори
Малката Пишка преди 4 месеца
Искате ли да ви шия като шевна машина Жуки?
73
2
 
13
 
! Отговори
Този не е в ред! преди 4 месеца
Цитирам - "Трябва да се насочи вниманието към електоралната маса - убеждаване на хората, че използването на тези горива е вредно за тях, децата им и за хората във и извън района им. Не може 5 000 души да тероризират останалите два милиона по един или друг начин"....Че те хората ако имаха пари за нови автомобили нямаше да има нужда да ги убеждаваме бре Аланкоолу!
72
2
 
4
 
! Отговори
The American преди 4 месеца
Лесно е да бъдеш КОМУНИСТ в Свободна държава!Но бъди Свободен в КОМУНИСТИЧЕСКА И РУСОРОБСКА ДЪРЖАВА!