Ледена епоха в София: Улици и тротоари директно водят към "Пирогов"

Борис Бонев оправда ситуацията с пропуски в договори
14 яну 2024 14:00, Александър Попов
122

Тротоари и улици в София по нищо не се различават от ледените пързалки. Минусовите температури след последните превалявания от сняг превърнаха в ад придвижването на столичани, особено на местата, където не огрява слънце.

Вината е обща - както на Столична община, така и на жителите в жилищни кооперации, тъй като пред много от тях ледът е покрил тротоарите.

А те пък са директен билет за "Пирогов". Над 320 души бяха приети в болницата преди уикенда, като 50 от тях останаха за трайно лечение. Най-честите травми са на китка, рамо и подбедрица вследствие на заледените тротоари.

Общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев оправда ситуацията с пропуски в договори на почистващите фирми.

"В сключените от ГЕРБ договори, обаче има съществени пропуски, а именно - НЯМА упоменат час на приключване за почистване на  тротоарите, както и в каква последователност да се чисти. Т.е. за разлика от изискванията за спирки до 7:30 ч., при почистването на тротоарите може само да се възложи то да започне, но няма краен срок за приключването му. Отделно в Наредбата не е формулирано точно определение за конкретната площ пред търговските обекти, която трябва да се почисти от тях самите, както и понятието за прилежаща площ към жилищни сгради и кооперации. Затова в момента се подготвят нови технически спецификации към новите договорите, които да урегулират тези дейности", написа в социалните мрежи Бонев.

"За периода от 9.01 до 11.01 са почистени:

- 170 дка спирки с ръчно разпръскване на сол
- 96 дка спирки ръчно от сняг и лед
- 1900 дка тротоари, площади и велоалеи с разпръскване на сол
- 1144 дка тротоари, площади и велоалеи ръчно от сняг и лед
- 161 дка механизирано от тротоари и площади.

Във вторник ще е готова изисканата от мен справка за цялата изминала седмица - почистени декари и наложени глоби на фирмите и частни собственици", допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още по темата: ледпироговСофия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Баба Пена.... браво бабо Пено.... то и аз си карам лодката по незамръзналото море и единствено внимавам ...като се върна обратно на пясъка, да я дам високо и да я вържа, за да не я отвлече някоя вълна!
43
17
 
15
 
! Отговори
Вьзмутен преди 3 месеца
При скапаната фандькова си счупих крак на улицата , цялата в ледЗащо при тиквето нямаше такива грандиозни статии - за непочистена софия и улици целите в сняг и ледЩото оня щеше да се обади в редакцията и да каже - ще се наказваме , че излагате другарката
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 37 "Значи събират такса смет, събират такса за зелена зона, и после кво - аз да чистя зелената зона! Е няма да стане!" Ееее ми то няма никаква смяна от след 1944г и въвеждането на Крепостните закони на Сталин по българската земя и ужким, че датата 1989г. е последната година на това крепостничество - БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД Е ФИРМАТА ЗА ПОЧИСТВАНЕ НА СНЕГА, а собственик на тая фирма са КУМАНИТЕ - КОМУНИСТИТЕ!
41
7
 
13
 
! Отговори
баба Пена преди 3 месеца
Абе стига с тая София, има и други градове в тая държава. По морето си е кеф, ни сняг, е има вятър ама вятъра няма да те закара у Пирогов
40
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В Америка не е така стига сте лъгали хората. Улиците се пръскат даже най малките. Само в България е така *** на вясъде и мърсотия, лед и счупени клони.
39
8
 
11
 
! Отговори
Чудя се преди 3 месеца
То беше сьщото и при фандьковаВсяка година по това време пирогов се пьлнеше с пострадалиНо паричките кьм фирмите за почистване си вьрвяхаКое е новото
38
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
и в Америката е така , че и по зле , само че ако имаме студ и сняг като техния трябва да затворим държавата
37
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Еййй kаnут,хващайте по една лопата и по една торба сол с онова червено mekeренце Василчо и отивайте да чистите,стига сте се оправдавали!
36
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е как може да научиш ти Комунист да има фирма за чистене на снега? Днеска! Как? Едно по време на Бай ТОЩО въведоха играта ТОТО ЛОТО от петилетка на петилетка и народа и народа си купуваше билетчета за цирка на Виенското Колело и се радваше и през зимата подскачаше по улиците с метли и лопати и сам си почистваше снега, за да може Бай Тошо и неговата свита да показват на Москва, че тука улиците са по - чисти от комунистическите улици в Кремъл!
35
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Значи, събират такса смет, събират такса за зелена зона, и после кво - аз да чистя зелената зона ли? Е, няма да стане.
34
4
 
18
 
! Отговори
Чакаме отчета от уше преди 3 месеца
Мис Бонева от Пирогов ли ще даде справка във вторник? Тези разпоредби не се ли правят предварително? Или не е очаквала януари да свие студ. Времето саботира мис Бонева и уше Васко. Чакаме отчета защо не е успял да почисти и къде си е дал заплатата.
33
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още драките и клоните от ноемврийският не сте изчистили бре некадърници!
32
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз карам колело, поднесе ми предната гума едва не се пребих, оставка за жълтопаветните умнокрасиви със скъсани чорапогащници, за 10 дена лед само 1 път видях чистотата да махат лед и то на пазара в Борово, през останалото време са предимно в Кауфланда на топличко!
31
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ясно е, че гербаджийските фирми ще саботират всичко, те са свикнали само да вземат, но не и да дават. Фандъка се правеше, че не забелязва а положението си беше същото. От десетилетия в София няма нормалност и всяка дейност е повърхностна. Пред Мин съвет още е затворен подлеза, а уж там е триъгълника на властта.
30
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Аз към убувките си закрепих стари гребени останали от баба и мама с които са си чешели горещите коси от по времето на комунизма, за да не изгорят и сега стабилно ходя по пързалката с тях. Нямам проблем! Та за общината ще е по-ефтино да раздаде безплатни гребени на гражданите да си ги прикачат към обувките и с тях да чешат косите по ледените улици, отколкото с някакви си машини ужким че прявят улиците да са както през лятото - да не са хлъзгави и да ходят да им бият Пирони в главите в Пирогогов!
29
11
 
19
 
! Отговори
До мис Бони преди 3 месеца
Нали и гербаджиите са работили по същите договори, а такива проблеми нямаше.Още клоните от преди Коледа стоят до блока ми.Просто сте некадърни аматьори
28
4
 
11
 
! Отговори
Паганини преди 3 месеца
Толупа НЕЗАБАВНО давземе мерки.Иначе Банкя ще бъде бомбандирани с ракети Земя-Въздух.
27
4
 
43
 
! Отговори
Жоро преди 3 месеца
Една от най-пропадналите столици в Европа! А цената да живееш в нея е като в замък на остров!
26
11
 
21
 
! Отговори
Коки преди 3 месеца
Нали събориха ПСА, голяма радост беше, пък сега нека си чупят краката.
25
18
 
18
 
! Отговори
Мда преди 3 месеца
Дайте по сериозно - кмета ли да иде да чисти с лопата и солФирмите на герб смучат пари и нищо неправят по улиците защото така са им наредели гербавите шефовеСаботират - терзиев , че им спря далаверите