Отвори врати залата за катерене "Балкан" - зала на световно ниво

Тя е най-голямата на Балканския полуостров
Обновена: 29 фев 2024 14:00 | 29 фев 2024 13:58, Александър Попов

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В София бе открита новата спортна зала за катерене "Балкан", която е най-голямата на Балканския полуостров. Лентата бе прерязана от вицепремиера и външен министър Мария Габриел, състезателят по спортно катерене Ивайло Радков, треньорът на националния отбор Георги Пенев, един от двигателите на зала "Балкан" Калин Пешов и изпълнителният директор на „Фонд за устойчиво градско развитие" Надя Данкинова. Сред гостите бе спортната легенда Йордан Йовчев, Стойка Кръстева, както и Николай Петков – първият и единствен алпинист, обходил и трите ръба на Еверест.

"За мен е удоволствие да бъдем заедно за откриването на най-голямата спортна зала за катерене. Още нещо, с което вярвам, че България ще се гордее. Спортът дава волята да се превърнеш в шампион, да даваш най-доброто от себе си. Спортът е сила за постигане на резултати и да не познава граници човешкият дух и тяло. Днес откриваме съоръжение на световно ниво. Спортна зала за катерене и тренировъчен център „Балкан“ е уникална по рода си зала – модерна и иновативна, прекрасно място за спорт и подготовка за състезания. В този нов тренировъчен център талантливите спортисти на България могат да развиват уменията си и носят още по-високи постижения за страната ни", заяви на откриването Мария Габриел.

"Талантът е даден, за да вдъхновиш и подкрепиш останалите около теб. Трупайте опит, постоянство и сила и показвайте, че със и за спорта няма граници. Имайте визия, намирайте решения на предизвикателствата, пред които сте изправени и показвайте на какво сте способни. Запазете приключенския дух през целия живот", призова Габриел.

Ивайло Радков, треньор на националния отбор по катерене посочи, че залата е една сбъдната мечта.

С какво разполага зала "Балкан"

В залата могат да се катерят деца от тригодишна възраст до възрастни на 90 г. Тя е подходяща както за начинаещи, така и за напреднали.
 

  • Зала "Балкан" разполага с над 3000 кв. м катерачна площ
  • вътрешна и външна стена за катерене на въже с височина между 8 и 17 м и над 300 маршрута;
  • близо 40 trublue аутобилея;
  • специално обособена боулдър зона със 730 кв.м. катерачна площ и възможност за над 240 боулдър проблема, moonboard, kilterboard, threadwall и campus board;
  • зона за деца;
  • стена за скорост, покриваща стандартите на Международната федерация за спортно катерене;
  • фитнес зона


Отворени врати

Днес, 29 февруари, залата ще бъде със свободен достъп. Специален гост ще бъде австрийският скален катерач Якоб Шуберт, който ще бъде в България, за да направи демонтрация на зала „Балкан“. Той е четирикратен световен шампион и три пъти носител на Световната купа по катерене. През август 2021 г. той спечели и бронз на Летните олимпийски игри в Токио.

В деня на отворените врати, залата ще бъде отворена за всички, които искат да разгледат и тестват съоръженията от 7:30 до 23 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: зала Балкан
Още от