Вдигат учителските заплати в София с 8.4% със задна дата от 1 януари

Кметът Васил Терзиев и социалните партньори се разбраха
8 мар 2024 16:03, Петър Бойчев
39
Вдигат учителските заплати в София с 8.4% със задна дата от 1 януари
Снимка: БГНЕС

Анекс към общинския Колективен трудов договор (КТД) за системата на училищното и предучилищното образование е подписан от кмета на София Васил Терзиев и социалните партньори в сферата на образованието. Това съобщиха в сайта на общинската администрация.

Кметът Васил Терзиев посочи, че темите, свързани с образование, са водещи приоритет за него и екипа му. "Трябва да работим така, че да даваме най-доброто образование на децата в София и да надграждаме развитието на човешкия потенциал", смята Терзиев.

Една от ключовите договорености, които се постигат с Анекса, е увеличаване размера на индивидуалните основни работни заплати с 8,4 %, считано от първи януари 2024 г. Инвестициите в образованието са много важни и общината ще бъде активна в това отношение и като роля в диалога с държавата, посочи още кметът.

След увеличението стартовата минимална основна заплата на учителите става 1 853 лв, обясниха от Общината и допълниха, че същият е размерът и за всички останали педагогически специалисти – ресурсни учители, възпитатели, ръководители на направление „Информационни и комуникационни технологии“, логопеди, психолози, педагогически съветници, корепетитори, хореографи, рехабилитатори на слуха и говора и треньори по вид спорт в училищата и детските градини.

Минималната основна заплата за старши учителите и старши възпитателите става 1 911 лв., а за главните учители и главните възпитатели – 1 985 лв. Директорите ще получават най-малко 2 257 лв. основно възнаграждение, а заместник-директорите – 2 088 лв. Отделя се специално внимание на длъжността „Помощник-възпитател“ със свидетелство за професионална квалификация – не по-малко от 132 процента от минималната работна заплата.

В Анекса е заложено още и увеличение на допълнителните трудови възнаграждения на педагогическите специалисти: лекторските часове, за професионално-квалификационна научна степен, за водене на задължителна документация, за работа при специфични условия на труд, за провеждане на допълнителното обучение на деца и ученици, средствата за представително и работно облекло и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Навремето имаше лаф - като не става нищо от него дай барем даскал да го направим. И днес не е по-различно, най-неграмотните, от които не става нищо и едвам закачат с тройките стават даскаля, държавна работа, сигурна, на топло, ваканцийки, постоянни увеличения. Пише 3 по милист, никой не му търси сметка знаят ли децата, ходят ли на училище, абе даскал да си на днешно време.
12
15
 
9
 
! Отговори
Гневен преди 2 месеца
Аха... браво... 1500 чисто. Още 3 пъти по толкова увеличения и ще достигне заплатата на продавачка в ЛИДЛ.
11
4
 
10
 
! Отговори
До ДЖИ ДЖИ ПАПА преди 2 месеца
Не е справедливо, съгласен съм. Но преди да се промени това, предлагам да се извърши пълна ревизия на т.нар. научни титли в България, защото по мой наблюдения, не повече от 1 процент ги заслужават и са ги получили с труд различен от това, да препишат и преразкажат труда на другиго. ФЕОДАЛНИ БАБИ И СТАРЧЕТА - ПЛАГИАТОРИ.
10
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да се уредиш даскал трябват вече стабилни връзки или да буташ пара. Може да си най-добрият, може да ти е в кръвта, може децата да те обожават, но нямаш ли гръб - дедовия! Та продължавайте да им вдигате заплатите, та все по-големи връзкари да назначавате и все по-необразован *** да излиза от там.
9
2
 
9
 
! Отговори
силно учудЕна преди 2 месеца
Защо?!
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Днес имах близки срещи с феодалните баби и старчета от БАН. Една екселска таблица не са в състояние да сортират горките, пълна некомпетенция, но пък за сметка на това чувство за безнаказаност и нагло поведение. НЕ, не искам от моите данъци да храня тези!
7
5
 
21
 
! Отговори
Учил през 90-те преди 2 месеца
Едно време учителите взимаха по 200 лв, не им стигаха за нищо, ходеха с дрехи втора употреба от първите магазини 90-те. Но какви учители бяха само. Не казвам, че сега не трябва да им се плаща. Но, учителската професия е малко като докторската. Или го имаш това призвание, или не. Колкото и пари да дадеш на някои от днешните, те са там за краткия работен ден и ваканциите, а не да обучават. Освен ПИСА резултатите, тези дни излезе и класацията за индекса на човешко развитие. Зад Албания сме. 69-ти.
6
2
 
5
 
! Отговори
Идеалист преди 2 месеца
От сърце честитя на Кмета и на коалицията ПП-ДБ и "Спаси София" Осми март. Да работят все така за София и през юни да организират международен Прайд в прекрасната ни столица. Да има гости от ЕС и от САЩ - Калифорния и Ню Йорк, Да не поканите онези диваци от Тексас!
5
3
 
9
 
! Отговори
ДЖИ ДЖИ ПАПА преди 2 месеца
А ПРЕПОДАВАТЕЛСКИТЕ ЗАПЛАТИ??? ПРОФЕСОР ЩЕ ВЗИМА КОЛКОТО УЧИТЕЛ!!!!
4
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нивото пада, заплатите се вдигат....
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Купуваме си избори, а?
2
4
 
27
 
! Отговори
родител преди 2 месеца
Колкото по лошо става образованието ,толкова заплатите на учителите ги вдигат !!Антидържава сме !!
1
2
 
11
 
! Отговори
преди 2 месеца
Ам те знаят ли? Предния път здравните работници не разбраха