ВАС отмени жалбата по делото за демонтаж на МОЧА

Искането не е основателно, доброжелателите нямат правен интерес
9 апр 2024 17:30, Инна Ангелова
124
ВАС отмени жалбата по делото за демонтаж на МОЧА

ВАС обезсили разпореждане на Административния съд в София - град, с което по жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица е наредено да се преустанови демонтиранането на паметника на Съветската армия

Делото е образувано по частна жалба от Областна администрация на Област София. Ответниците са Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров-в качеството му на общински съветник в Столичен общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България.

Върховните магистрати оставят без разглеждане искането, подадено от Сдружение „Изправи се.БГ“ и посочените физически лица, с което се оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и нарязване и на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“.

Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като Сдружение „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

Действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ не засягат пряко и непосредствено правната сфера на искателите-физически лица и не накърняват пряко и непосредствено техни субективни права и интереси, поради което искането им е следвало да бъде оставено без разглеждане поради липса на правен интерес, поясняват от Върховният административен съд.

По делото е налице още една предпоставка за оставяне на искането за прекратяване действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ без разглеждане поради липса на правен интерес.

Административният съд не е съобразил в хода на установяване на предпоставките за прекратяване на неоснователните действия и при постановяване на обжалваното разпореждане от 19.12.2023 г., че видно от приложените към Молба на искателите от 18.12.2023 г. доказателства, преди постановяването на обжалваното разпореждане на АССГ е налице постановен административен акт – Разпореждане вх.№08-00-219 от 14.12.2023г. за прилагане на принудителна административна мярка от Закона за културното наследство (ЗКН) по чл.192 ал.1 т.2 б“а“ и „б“ на главния инспектор на „Главна дирекция инспекторат по опазване на културното наследство“.

С него е наредено на Областна администрация – Област София, незабавно спиране на действията по демонтажа на “Паметника на Съветската армия“, възложени от Областна администрация - Област София до изясняване на законосъобразните обстоятелства във връзка с изискванията по ЗКН. Със същото разпореждане е разпоредено на Областна администрация-Област София незабавно да разпореди на изпълнителя на демонтажните работи да спре всички дейности, извършвани на обекта. Съгласно разпоредбата на чл.192 ал.3 от ЗКН принудителните административни мерки подлежат на предварително изпълнение, следователно преди постановяване на обжалваното разпореждане с наложената по силата на Разпореждане №08-00-21 от 14.12.2023 г.

Предвид изложеното, като е приел за допустимо искане на лица без пряк и непосредствен правен интерес и е разгледал спора по реда на чл. 250 АПК по същество съдът е постановил недопустимо разпореждане, което следва да бъде обезсилено. Вместо него, подаденото от Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров - в качеството му на общински съветник в Столичния Общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България искане следва да се остави без разглеждане като недопустимо, а производството по адм. дело № 11891/2023 г. по описа на Административен съд София-град да бъде прекратено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
0
 
! Отговори
ижо преди 2 седмици
така се раздава правосъдие в мафиотско мутренска територия, ти се жалвай ама нямаш право, то по соца нямаше такова жалко правосъдие като днешното.
112
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Връх на некадърното неграмотно писане! Как се "отменя" жалба?
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Само варварите рушат и само те пият виното чисто.
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Референдума и той същия. Жалка картинка.
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Елементарното училищно образование дава знания за култури и цивилизации отпреди хиляди години първо по тяхното отношение към умрелите, към загиналите, към отишлите си от този свят. И най-първите човешки общности стават култури, когато се осъзнават като НЕ само тук и сега. Групи от човешки създания, които заличават съзнатело предците си, не могат да се причислят към общост с култура, макар и първобитна,
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Може ли познаващите Лондон, Вашингтон, Ню Йорк да напишат и евентуално да се публикуват снимки на паметници в тези градове, които да не са на крал (ица), президент, премиер или завоевател. Да видим въобще има ли някакви скулптури (Не обелиски или абстрактни конструкции) в благодарност към някого или някакво събитие. Пиша сериозно. в интернет е изклюючително трудно да се попадне на нещо като паметник там.
107
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ПП-ДБ с помоща на ГРОБ само и само да се над$пят по-широка на Посолството нарушиха ред закони и нормативни актове! Това са тези, които само и само да л$пнат по-дълбоко чучура на Байдан промениха Конституцията, и за малко да ни вкарат в поредна криза! Това са пълниЕвроджендерастиИдиоти!
106
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 2024'Поклук.
105
4
 
4
 
! Отговори
2024' преди 2 седмици
А аз си мислех, че са го махнали тоя черен камък...както всичката лошотия в България се е вкопчила като тумор в човешкото тяло.
104
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Националната памет НЕ е пазаренен играч. Думата "интерес" е позор в това дело. Никоя партия не би трябвало да има "правен интерес" И от разрушаването на паметниците, но ги демонстрира, след като сглиобаджиите изполваха положението си, за да рушат. Преди тях - допусна се рушене на други големи и знакови паметници. От злоба и липса на култура по маниер на най-безкултурните държави.
103
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Изискването за "правен интерес" е адсурдно.Една политическа формация затова е политическа формация, защото защитава интереси на цялото общесво или на част от общесвото, а не частен интерес. Ако под "интерес" се разбира единствено паричен келепир, това не е правосъдие. В интерес на общесвото е да има, първо, мир, второ, население с памет, а не единствено потребители, трето, възпитание в уважение към културата. Решението показва пример защо е нужна сериозна регорма в законите и съдилиюата.
102
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 102 Няма правосъдие в тази държава, това е извода от цялата работа... Превзеха почти всички институции с корумпета и политически ангажирани прислужници на колониалната администрация, която установиха от посолството. Съответно, на фона на тоталната корупция управниците си правят каквото си искат, напълно безнаказано. Съответно, някой ден ще има народен съд, след като текущата съдебна система не работи.
101
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 101 Е да, сигурно е така, ти нали си центъра на света и от теб всичко зависи? Щом ти си забравил, значи не е важен нали??? Я кажи кои други неща не си знаел и не си спомняш, да идат новите хунвейбини да нарежат и тах?
100
7
 
4
 
! Отговори
анонимен келеш преди 2 седмици
Единственото добро за България което направиха проекта на Румен Радев, парапетите от ДБППЛГБТ е къде нарязаха с флекса Съветския паметник:):):)Тва с години съм го чакал и ето на случи се:):):)
99
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като Сдружение Изправи се.БГ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.Щото има КОСВЕНИ интереси
98
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
То аз вече дори забравих, че такъва паметник някога е същестувал. Това доказва на 100% неговата безсмисленост и никавка автентичност.
97
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Впрочем ... Никой не пази Буслуча или какво е там! Да не би, група малди и смели български тийнове да го катурнат :)
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
А полицията защо соря Стоян Пенков и Кънчо Анестев, когато бяха събрали багери и трактори и ислаха да го събарят по миналата година, а? Ниииищо нямаше да остане от него, даже и пръчки динамит си бяха подготврши хора? А? Защо, бе? ЗАЩО?!??!
95
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До193. Не е така и преди да сме в НАТО и ЕС 2006г. Ние имахме .банани . И преди да сме в ЕС и НАТО този паметник се боядисване , опикаваше и рушеше
94
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От Харков започнаха да евакуират предприятията, свързани с военно-промишления комплекс.