ВАС отмени жалбата по делото за демонтаж на МОЧА

Искането не е основателно, доброжелателите нямат правен интерес
9 апр 2024 17:30, Инна Ангелова
124
ВАС отмени жалбата по делото за демонтаж на МОЧА

ВАС обезсили разпореждане на Административния съд в София - град, с което по жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица е наредено да се преустанови демонтиранането на паметника на Съветската армия

Делото е образувано по частна жалба от Областна администрация на Област София. Ответниците са Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров-в качеството му на общински съветник в Столичен общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България.

Върховните магистрати оставят без разглеждане искането, подадено от Сдружение „Изправи се.БГ“ и посочените физически лица, с което се оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и нарязване и на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“.

Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като Сдружение „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

Действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ не засягат пряко и непосредствено правната сфера на искателите-физически лица и не накърняват пряко и непосредствено техни субективни права и интереси, поради което искането им е следвало да бъде оставено без разглеждане поради липса на правен интерес, поясняват от Върховният административен съд.

По делото е налице още една предпоставка за оставяне на искането за прекратяване действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ без разглеждане поради липса на правен интерес.

Административният съд не е съобразил в хода на установяване на предпоставките за прекратяване на неоснователните действия и при постановяване на обжалваното разпореждане от 19.12.2023 г., че видно от приложените към Молба на искателите от 18.12.2023 г. доказателства, преди постановяването на обжалваното разпореждане на АССГ е налице постановен административен акт – Разпореждане вх.№08-00-219 от 14.12.2023г. за прилагане на принудителна административна мярка от Закона за културното наследство (ЗКН) по чл.192 ал.1 т.2 б“а“ и „б“ на главния инспектор на „Главна дирекция инспекторат по опазване на културното наследство“.

С него е наредено на Областна администрация – Област София, незабавно спиране на действията по демонтажа на “Паметника на Съветската армия“, възложени от Областна администрация - Област София до изясняване на законосъобразните обстоятелства във връзка с изискванията по ЗКН. Със същото разпореждане е разпоредено на Областна администрация-Област София незабавно да разпореди на изпълнителя на демонтажните работи да спре всички дейности, извършвани на обекта. Съгласно разпоредбата на чл.192 ал.3 от ЗКН принудителните административни мерки подлежат на предварително изпълнение, следователно преди постановяване на обжалваното разпореждане с наложената по силата на Разпореждане №08-00-21 от 14.12.2023 г.

Предвид изложеното, като е приел за допустимо искане на лица без пряк и непосредствен правен интерес и е разгледал спора по реда на чл. 250 АПК по същество съдът е постановил недопустимо разпореждане, което следва да бъде обезсилено. Вместо него, подаденото от Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров - в качеството му на общински съветник в Столичния Общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България искане следва да се остави без разглеждане като недопустимо, а производството по адм. дело № 11891/2023 г. по описа на Административен съд София-град да бъде прекратено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: делоСОСВАС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като искат, да купят мястото и да правят скъпи статуетки. Ей, нали едни тръгнаха да правят 100 метра статуетка на Иван Левски!
92
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ имат отработени технологии за превръщане на покорили се и завладени земи в цъфтящи провинции. Но в България русофилите пречат страната ни да се превърне в цъфтяща провинция.
91
3
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Благодарение на ЕС и НАТО днес ние българите всеки ден можем да ядем банани.
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аминда съберат 2 млн левя, да дарят за ремонти и да го оправяъ, като искат.
89
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 81А американските граждни ходят ли на интревюта в българското посолство за да кандидатстват за българска виза////Не не ходят, и въпреки това не са примрели да посетят България, камо ли да се заселят за постоянно.Нещо което ще направят голяма част от българските граждани, ако нямаше виза за САЩ.
88
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
87
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕВТИНИТЕ ГЕРБАДЖИЙСКИ НОМЕРА НЯМА ДА МИНАТ
86
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не забравяме че Бойко Борисов и ПП ГЕРБ а това включва и Главчев са отговорни за изпълняването на руския проект "Балгански поток" който позволи на Русия да атакува Украйна и да дестабилизира ЕС.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е и? Това няма да промени съдбата на Украйна,нито пък на Булгария. Скъсания чорап и да го кърпиш си остава скъсан.
84
3
 
3
 
! Отговори
До 79 преди 1 месец
Не му се карай, а му съчувствай! Не е лесно цял живот да си чакал на опашка идването на комунизЪма и накрая да разбереш, че си бил прецакан в мераците си.
83
10
 
9
 
! Отговори
анонимен келеш преди 1 месец
Сега вече идват булдозерите за заравняване на терена и става интересно:):):)кАпейките пак ше ревнат като девици за ......:):):)
82
6
 
5
 
! Отговори
82-ри преди 1 месец
Стига рефрени. И сто *** да го повториш, рашковцете се утекохте у ряката с вси СеСеСеРета. Знаеш ли кой е следващият?
81
7
 
7
 
! Отговори
Резил преди 1 месец
За един опиканпаметник вдигнахте олелия до небесата, сякаш някой ви е онодил жените.
80
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
79
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А американските граждни ходят ли на интревюта в българското посолство за да кандидатстват за българска виза, или си влизат в България свободно, като че ли им е бащиния?
78
4
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 месец
До Секс ЕрекцияОтворко много си смел пред клавиатурата мангалсмотан.
77
1
 
6
 
! Отговори
до а какво става преди 1 месец
кухата лейка е тук и написа 10 коментара безпомощен , кухия ти си за болницата прегледай се явно си дърт партизанин от село в края на живота си.
76
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 58,Ти е трябвало май да се родиш в 14 век, не ти стига IQ- то за 20-ти.
75
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 75 а в Русия можем ли без визи?
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ромчетата и те тука и те да кажат каквото трябва и за което им се плаща... Демокрация сър.