ВАС отмени жалбата по делото за демонтаж на МОЧА

Искането не е основателно, доброжелателите нямат правен интерес
9 апр 2024 17:30, Инна Ангелова
124
ВАС отмени жалбата по делото за демонтаж на МОЧА

ВАС обезсили разпореждане на Административния съд в София - град, с което по жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица е наредено да се преустанови демонтиранането на паметника на Съветската армия

Делото е образувано по частна жалба от Областна администрация на Област София. Ответниците са Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров-в качеството му на общински съветник в Столичен общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България.

Върховните магистрати оставят без разглеждане искането, подадено от Сдружение „Изправи се.БГ“ и посочените физически лица, с което се оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и нарязване и на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“.

Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като Сдружение „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

Действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ не засягат пряко и непосредствено правната сфера на искателите-физически лица и не накърняват пряко и непосредствено техни субективни права и интереси, поради което искането им е следвало да бъде оставено без разглеждане поради липса на правен интерес, поясняват от Върховният административен съд.

По делото е налице още една предпоставка за оставяне на искането за прекратяване действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ без разглеждане поради липса на правен интерес.

Административният съд не е съобразил в хода на установяване на предпоставките за прекратяване на неоснователните действия и при постановяване на обжалваното разпореждане от 19.12.2023 г., че видно от приложените към Молба на искателите от 18.12.2023 г. доказателства, преди постановяването на обжалваното разпореждане на АССГ е налице постановен административен акт – Разпореждане вх.№08-00-219 от 14.12.2023г. за прилагане на принудителна административна мярка от Закона за културното наследство (ЗКН) по чл.192 ал.1 т.2 б“а“ и „б“ на главния инспектор на „Главна дирекция инспекторат по опазване на културното наследство“.

С него е наредено на Областна администрация – Област София, незабавно спиране на действията по демонтажа на “Паметника на Съветската армия“, възложени от Областна администрация - Област София до изясняване на законосъобразните обстоятелства във връзка с изискванията по ЗКН. Със същото разпореждане е разпоредено на Областна администрация-Област София незабавно да разпореди на изпълнителя на демонтажните работи да спре всички дейности, извършвани на обекта. Съгласно разпоредбата на чл.192 ал.3 от ЗКН принудителните административни мерки подлежат на предварително изпълнение, следователно преди постановяване на обжалваното разпореждане с наложената по силата на Разпореждане №08-00-21 от 14.12.2023 г.

Предвид изложеното, като е приел за допустимо искане на лица без пряк и непосредствен правен интерес и е разгледал спора по реда на чл. 250 АПК по същество съдът е постановил недопустимо разпореждане, което следва да бъде обезсилено. Вместо него, подаденото от Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров - в качеството му на общински съветник в Столичния Общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България искане следва да се остави без разглеждане като недопустимо, а производството по адм. дело № 11891/2023 г. по описа на Административен съд София-град да бъде прекратено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: делоСОСВАС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има ли значение за ВАС дали дадено действие е законно, когато нямаш личен, пряк интерес да сигнализираш и оспориш? Верен отговор - за ВАС, няма никакво значение какво пише в жалбата! Важното е само е кой я пише! Аз това прочетох! Друго ли пише?
32
2
 
1
 
! Отговори
Двоен агент преди 1 месец
Да ама тая нощ ше фърлят камъните от паметника от втора буна .
31
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 70 години може и да си го върнат, ама не се знае!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Щом доказаната престъпница МаяМа Галева е пуснала жалбата срещу събарянетона паметника на окупаторите , значи всичко е наред.
29
9
 
4
 
! Отговори
Ицо преди 1 месец
От утре почват да го възстановяват!Четете новините бе хора!
28
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какъвто ви е морала такива са ви законите. От тях е всичко. Ние сме в беда защото се плаща за тия безобразия.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вас ? Първо на вас после на нас ни обраха лайката .
26
5
 
10
 
! Отговори
До 12 преди 1 месец
Така е. Голямата любов към онези въшлясали пуяндурници, които изнасилваха момичета, жени и момченца в България след 9 септември и изтрепаха елита на нацията, окрадаха архивите и златния резерв на България, продължавате да ги цункате между задните бузи. Браво!
25
2
 
6
 
! Отговори
За паметниците преди 1 месец
Давайте сега е момента . Че после не се знае какво ще става . Бутай и бегай е номера.
24
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Историята сочи, че когато трябва нещо да се руши и унищожава докрай, на власт идват демократи. Иначе, ако трябва нещо да се строи, и поставя начало, тогава идват социалисти. НО, понеже партньорите не позволяват социалисти, по изключение - ГЕРБ. Ей тъй стоят нещата преди и след БГ избори.
23
4
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ОСТАНА САМО ДЖО БАЙДЪН ДА БЪДЕ ПРЕИЗБАРН ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА САЩ И ЩЕ ЗАКРИЕМЕ И РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ЗАВИНАГИ!
22
1
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Само да вметна нещо,което потвърждава предсказаното от мен икономическо крушение на Турция.Също така ,в същият брой от тази официална израелска медия ,ще намерите информация за това как "лошите" от Израел КУПУВАТ ОЕТСТОТИН ХИЛЯДИ ПАЛАТКИ ЗА НАЕЛЕНИЕТО В РАФАХ ПРЕДИ ОФАНЗИВАТА. https://fr.timesofisrael/israel-promet-de-repondre-a-la-violation-unilaterale-des-accords-commerciaux-par-la-turquie/
21
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спокойно, скоро жълитите павета , сами ще го монтират доброволно обратно, даже ще се извинят ххах
20
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Де факто е престъпление.
19
2
 
0
 
! Отговори
ACAB преди 1 месец
Ехаааа Върховният Административен съд вече и жалбите ли отменя?
18
11
 
4
 
! Отговори
Кърти преди 1 месец
Козлодуй е с руски реактори . Да ги нарежем да не подклаждат паметта на населението.
17
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бутай Альошатаааа
16
3
 
5
 
! Отговори
тъпомер преди 1 месец
Новина,имали сме ВАС?!
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До мнение. Така е , но защо не си сложиш сам един лайк поне. Интересни сте ми. Има мнение няма лайк.
14
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво натриха носа на русофилите . Да знят къде им е мястото .