ВАС отмени жалбата по делото за демонтаж на МОЧА

Искането не е основателно, доброжелателите нямат правен интерес
9 апр 2024 17:30, Инна Ангелова
124
ВАС отмени жалбата по делото за демонтаж на МОЧА

ВАС обезсили разпореждане на Административния съд в София - град, с което по жалба на Сдружение „Изправи се.БГ“ и група физически лица е наредено да се преустанови демонтиранането на паметника на Съветската армия

Делото е образувано по частна жалба от Областна администрация на Област София. Ответниците са Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров-в качеството му на общински съветник в Столичен общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България.

Върховните магистрати оставят без разглеждане искането, подадено от Сдружение „Изправи се.БГ“ и посочените физически лица, с което се оспорват действия на длъжностни лица от Областна управа-София по демонтиране и нарязване и на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“.

Касационният състав на ВАС приема, че разпореждането на първоинстанционния съд е недопустимо, тъй като Сдружение „Изправи се.БГ“ и физическите лица нямат правен интерес от обжалването.

Действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ не засягат пряко и непосредствено правната сфера на искателите-физически лица и не накърняват пряко и непосредствено техни субективни права и интереси, поради което искането им е следвало да бъде оставено без разглеждане поради липса на правен интерес, поясняват от Върховният административен съд.

По делото е налице още една предпоставка за оставяне на искането за прекратяване действията по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на „Паметника на Съветската армия“ без разглеждане поради липса на правен интерес.

Административният съд не е съобразил в хода на установяване на предпоставките за прекратяване на неоснователните действия и при постановяване на обжалваното разпореждане от 19.12.2023 г., че видно от приложените към Молба на искателите от 18.12.2023 г. доказателства, преди постановяването на обжалваното разпореждане на АССГ е налице постановен административен акт – Разпореждане вх.№08-00-219 от 14.12.2023г. за прилагане на принудителна административна мярка от Закона за културното наследство (ЗКН) по чл.192 ал.1 т.2 б“а“ и „б“ на главния инспектор на „Главна дирекция инспекторат по опазване на културното наследство“.

С него е наредено на Областна администрация – Област София, незабавно спиране на действията по демонтажа на “Паметника на Съветската армия“, възложени от Областна администрация - Област София до изясняване на законосъобразните обстоятелства във връзка с изискванията по ЗКН. Със същото разпореждане е разпоредено на Областна администрация-Област София незабавно да разпореди на изпълнителя на демонтажните работи да спре всички дейности, извършвани на обекта. Съгласно разпоредбата на чл.192 ал.3 от ЗКН принудителните административни мерки подлежат на предварително изпълнение, следователно преди постановяване на обжалваното разпореждане с наложената по силата на Разпореждане №08-00-21 от 14.12.2023 г.

Предвид изложеното, като е приел за допустимо искане на лица без пряк и непосредствен правен интерес и е разгледал спора по реда на чл. 250 АПК по същество съдът е постановил недопустимо разпореждане, което следва да бъде обезсилено. Вместо него, подаденото от Сдружение „Изправи се.БГ.“, представлявано от Мая Манолова, Войслав Тодоров - в качеството му на общински съветник в Столичния Общински съвет, Виктор Йочев и Георги Кадиев, в качеството им на граждани на Република България искане следва да се остави без разглеждане като недопустимо, а производството по адм. дело № 11891/2023 г. по описа на Административен съд София-град да бъде прекратено.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още по темата: делоСОСВАС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП не свършиха кой знае какво, но за паметника - браво!
12
19
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако ще всички паметници да съборите, обичта и признателността към руския народ няма да унищожите. Българите я носим в сърцата си, защото с Русия сем един дух, едно цяло.
11
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хубави закони сътвориха народните неграмотници. Всичко друго, но не и справедливост.
10
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой от ПП нареди с устна заповед на областната да гърне паметника
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не дава Господ да разчитети законът да ви защити.
8
6
 
10
 
! Отговори
Който преди 1 месец
Разбира от право, ще знае кой е най-големия ***-капан при административното право, приет естествено от НС. А той е точно това. ВАС, когато ги мързи да работят венаги се позовават на разпоредбата с правен интерес. Е руското посолство да пусне жалбата ше кажат нямали правен интерес. С оред ВАС такъв има само собственика - областен управител. Но точно по негова инициатива и всичко. В Административния кадекс депутатите буквално са заложили параграф 22
7
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки гражданин има правен интерес, да бъде спазван Закона. Демонтажът или по-скоро унищожаването на паметник, изграден с народни пари е незаконно действие, което се опитват да ни внушат, че е допустимо. Не, не е. И продажните съдии го знаят.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С това ще запомним Промяната, както и демократичния реформиран съд на ДБ. Или този не са го пипали, още си техен отпреди? Объркано стана, ама ясното отдалеч личи.
5
21
 
4
 
! Отговори
АзъКанъАзъ7112136860 преди 1 месец
Ще повторя. Този Паметник бе демонтиран по заповед от Москва и Киев ! Много важно е да се разбере това. Защото е аргумент за политическа и военна разправа с Българският народ,чиято държава вече не съществува.Не съществува,защото към Девети ноември Русия ни подари за временно ползване на Турция. Освен това навсякъде в света народите на СССР заличават следите от кървавите си престъпления . Фалшифицират историята. Като цяло ЕС е управляван от Турция и СССР,в частност Русия. Превзети сме от ИБЕРИ !
4
18
 
14
 
! Отговори
Натовец преди 1 месец
На държава в НАТО и ЕС, приятел на САЩ, СеСеСеРейски говнотии не й трябват.
3
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тази гразабайка няма да се върне вече ни в центъра,ни в периферии Софийски.Приемете го,блатниепакло ници.
2
27
 
22
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Альошката кога? БУТАЙ!!!
1
13
 
21
 
! Отговори
someone преди 1 месец
Е разбира се, кой е очаквал друго от политически съд като ВАС.