"Витоша ски" към управляващите: Обвиненията срещу нас са безпочвени!

Разкри се защо е невъзможна подмяната на лифта
20 май 2024 15:46, Нели Христова
51
"Витоша ски" към управляващите: Обвиненията срещу нас са безпочвени!
Снимка: БГНЕС

"Проблемът с модернизирането на съоръженията на територията на Природен парк "Витоша" попада в обхвата на общественото внимание и се политизира за пореден път. Отново за ясните и констатирани от всички институции проблеми не се предлагат решения. Винаги, когато спре поредното съоръжение, поради моралната си и физическа износеност, този спор се възобновява, започват се безпочвени обвинения срещу "Витоша ски" АД, че могла, но не искала да модернизира съоръженията, чертаят се решения и след известно време всичко се забравя. До следващия път". Това се казва в позиция на "Витоша ски" АД.

По думите на концесионера как следва да се модернизират съоръженията е повече от ясно:

1.Държавата да осигури нормативна среда, която напълно позволява модернизацията

2.Инвеститорът да реализира инвестицията

3.Съответните органи да я приемат и въведат в експлоатация

Ето какво още пишат от Витоша ски:

Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат заменени с най-модерните, които да се използват от софиянци и гостите на града. До този извод стигна и Столична община. Да припомним, че с решение на Столичен общински съвет беше наета външна фирма, която да даде становище за едно от съоръженията. Платиха се 50 000 лв. от общинския бюджет и заключението е същото - трябва да се монтира ново съоръжение. По тази причина и българският съд на две инстанции отмени като незаконосъобразна заповедта на Главния архитект на Столична община заповедта да бъде ремонтиран Кабинковия лифт „Княжево- Копитото“.

Още по темата
"Витоша ски" като собственик и инвеститор е заявил готовността си да модернизира съоръженията и причината това да не се случва са двата проблема в нормативната среда - приетият през 2012 год. Закон за горите и действащия и неактуализиран план за управление на ПП "Витоша". Всички междуведомствени работни групи, кръгли маси и т.н. потвърдиха това. Но до момента нищо не се направи по въпроса, за което ние нямаме вина.

Освен генералния проблем с нормативната среда са налице още редица сравнително малки проблеми, за решаването на които ние сме изоставени от институциите:

-докато съоръженията са стопанисвани от Столична община не са закупувани резервни части от фирмите производители

-подменена е с пиратска цялата електроника на Симеоновския лифт.

-нанесени са необратими щети по съоръженията

Това, което правехме през последните години, е да поддържаме техния живот. Дружеството е заплатило около 6 000 000 лв. за поддръжката им. Но колкото и да поддържаш една отиваща си техника, рано или късно тя спира да работи. Ако някой смята, че може обратно да я върне към живот, ние сме готови да използваме възмездно неговия експертен опит и знания – както вече публично сме отправяли такава покана, включително към специалистите, които развиват тезите за безкрайни ремонти - но никой не се отзова.

Подмяната ще е трудна по още други причини, които се премълчават:

-В територията на съоръженията е извършена незаконна реституция и въпреки наличното функциониращо съоръжение земята под него в определени части е реституирана. Не само е реституирана, но и на новите собственици не са въведени ограничения.

-Трасетата под Симеоновския лифт се застрояват, заграждат, прекъсват, натрупват се лесно запалими материали. Още с придобиването на „Въжени линии“ ЕАД сигнализирахме, че трасето под Симеоновския лифт е прекъснато от четириметрова подпорна стена. Вече четиринадесет години никой не си направи труда да ни отговори.

-Около лифта се построиха сгради, които правят невъзможно спазването на отстоянията, предвидени в нормативните актове. Кабинките са в критична близост до тези сгради.

-Да припомним и инцидента от преди няколко години, когато незаконни кабели под трасето на Симеоновския лифт закачиха една от кабинките. По щастливо стечение на обстоятелствата това не доведе до човешки жертви. Тогава сигнализирахме Столична община и ДНСК и още чакаме отговор.

Проблемите са много и се решими. Стига да има воля от страна на държавата да ги реши. Това ще отпуши процеса. Ние отново повтаряме нашата готовност да инвестираме в тяхната модернизация. Това може да стане единствено и само ако е законно – т.е. след осигуряване на нужната нормативна среда. А към момента този процес е блокиран.

Обръщаме се към всички политици - подходете държавнически, решете проблемите, създадени в нормативната среда, за да може да се възстанови достъпът до планината. И с това ще покажете, че действително го искате. Хората го искат - чуйте техния глас, призовават от Витоша Ски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
абе вие сте пиратите от 2007 сте собственици и няма ски на витоша
47
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Помощ, някой вече изкупува Витоша! С
46
0
 
0
 
! Отговори
Криси преди 1 месец
То най-лесно тях да обвиняват и така всички други излизат чисти. Ама дали е така наистина? Едва ли.
45
1
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен та дрънка преди 1 месец
Цеко Минев е от ясен по ясен! Завърщил счетоводство в "КАРЛ КАРКС". Баща ми е бил заместник министър на финансиите по времето на Тодор Живков! Фамилоия красная - нищо случайно !!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Ама преди 1 месец
.. .ама нали сега има банани ...
43
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нали искаме да си имаме платени еколози, десетки екологинни организации и пр., които не дават да се изгради нищо в планините. Ами ето това е резултата! Искат да няма лифтове, ски писти и пр., за да могат птичките, гущерите и змиите да са живеят. Т.е. да се върнем във времето на каменната ера, на семейство "Флинстоун" /по-старите сигурно си спомнят това филмче/ Същата е ситуацията и в Банско, Пампорово и пр.
42
0
 
1
 
! Отговори
София преди 1 месец
Да спасим поне този лифт със SMS
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Васо Ушото ще приключи и лифтовете на Витоша.
40
2
 
5
 
! Отговори
... преди 1 месец
витоша ски беше създадено с единствената цел да се ликвидира туризма по витоша! витоша ски е собственост на оня дето притежава и първа инвестиционна и Ок такситата и Банско и искаше и Пампорово, ама не му се отдаде! Та идеята на тоз "човек" беше да се закрие всякакъв туризъм по витоша за да могат софиянци да ходят в Банско!
39
7
 
4
 
! Отговори
хх преди 1 месец
21 век сме бе другари, докога ще ревем за ръждивите тенекета от 1968 г. Няма никакъв проблем да бъдат построени поне 10 нови. Но българския казан в ада няма пазачи - един се изкачва нагоре - 10 го бутат надолу. Айде сега си помислете-има ли някой от вас, който кара кола от 1970 г. Това са съоръжения с изключетелно висока опасност, трябва да са нови, модерни, изправни и добре поддържани. Това което старите не са.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Витоша ски пак извиват ръце - няма да има лифтове, докато не се разреши строителство на Витоша. Само че нали се сещате, че те няма да спрат до лифтовете. Но я си припомнете какво беше докато уж работеше лифтът, след като беше продаден - работеше само през зимата и за малко през лятото, само в събота и неделя. През пролетта и есента винаги беше в "профилактика", разбирай - не им е изгодно да работи. Уж туризъм през цялата година, а реално собственикът има интерес да работи само през ски сезона.
37
4
 
5
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
В Терзиева приключи симеоновския лифт!!!
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На пп тролея пак звездите му говорят
35
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
34 години Кражби и Разруха ! На Витоша имаше 4 лифта - Симеоново,Княжево,Драгалевци,Черни връх . Цяла България беше електрифицирана ,пътища ,в малки села и градове кипеше Живот ! сега мъртвило ,мизерия ,утопия...това ли е "демокрацията",европейски съюз, нато ,сащ ...?Спрете да Крадете Бе !
34
2
 
12
 
! Отговори
Всички, преди 1 месец
Които 2007 г. са гласували отдаването на Витоша на концесия и концесионерите са за затвора. Концесията на планината е едно от най големите престъпления на комунистическите стратези на бандитския преход. По възрастните любители на зимните спортове помниме безкрайните опашки пред съоръженията всеки Божи почивен ден. Пак тези същите застроиха Банско и за да им се пълнят хотелите съсипаха умишлено спортната база на Витоша.
33
4
 
10
 
! Отговори
До емо преди 1 месец
Само ти ли не разбра,че протестират срещу тези,които са продали лифта?От 2005 до 2023 София се управляваше от ГЕРБ и я превърнаха в едно бетонни гето?Или и ти си от "столичаните в повече"?
32
4
 
9
 
! Отговори
До алоу преди 1 месец
2007 г.кмет на София беше Бойко Борисов и колеше и бесеше в СОС.Ъи на село може и да не знаеш,но ние старите софиянци помним.Помня и как 2008 г.продаде баскетболната площадка в Банишора,на Странджа и Охрид.И не само нея.Що градинки и детски площадки разпродаде.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДАНС - бухалка на властта. А за това, че ГЕРБ не са свършили никаква работа десетки години, ще го отнесе народа, както обикновено.
30
3
 
6
 
! Отговори
Ами,обърнете се преди 1 месец
Към Фандъкова,тя е специалист по ремонт на ремонтите.
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПП кметовете в всички градове правят поразии ,много неграмотни хора ,повечето не са и ходили в казарма )))