Азербайджан дава $500 000 на Валентин Христов

Президентът Илхам Алиев побърза да го поздрави за бронза в Лондон
Обновена: 31 юли 2012 16:17 | 31 юли 2012 14:45, Георги Пешев
91
Азербайджан дава $500 000 на Валентин Христов
Валентин Христов ще получи добра премие за медала си. Снимка: Reuters

Българинът Валентин Христов донесе бронз на Азербайджан в кат. до 56 кг във вдигането на тежести и президентът на каспийската страна Илхам Алиев побърза да го поздрави и позлати.

За отличието щангистът от Шумен ще грабне 500 000 долара. Самият той, както и треньорът му Златан Ванев, отказаха да коментират този въпрос. Обещаната премия от правителството на страната за олимпийска титла пък е 1 млн. долара.

"Забранено ми е да говоря за пари. До последно си мислех, че съм втори. Спечелих този медал за Азербайджан и благодарение на Азербайджан", каза Вальо, който е само на 18 г. и преди година избра да вдига за азерите.

Турнирът по вдигане на тежести вероятно ще влезе в историята като първия на олимпийски игри, който ще събере много зрители. На старта при мъжете в кат. до 56 кг в зала "ЕксСел" дойдоха 5000 души.

Типично по английски, зрителите са разположени много близко до подиума и техните възгласи в повечето случаи даваха сили на участниците.

"Трудно състезание, но и бронзовият медал е успех", коментира треньорът Златан Ванев. При несполучливия трети опит в изхвърлянето на виетнамеца Тран, което го остави на четвърто място, Ванев скочи 2 м и изрева от радост.

Още новини от Олимпиадата в Лондон четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Ванев скочи 2 м и изрева от радост." - да бе скочи 5 метра
4
3
 
66
 
! Отговори
SS преди 11 години
Това се казва награда - да се учат наште тикви как се отблагодаряват другите държави за труда на хората !
3
2
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-великия в този спорт е Иван Абаджиев - неговия труд се отплаща къде ли не по света и ще дава още много резултати свързани с българските следи в щангите. А той къде е - забравен и низвергнат, като всички големи българи - няма един да сме прознали за велик приживе
2
0
 
82
 
! Отговори
Те това е! преди 11 години
Нормални пари за труда му!
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
брадваро, пак обърка статията