Окончателно: Отмениха глоба от $500 000 на щангите ни

Федерацията по вдигане на тежести спечели делото в Лозана
28 яну 2017 14:33, Боряна Павлова
1
Окончателно: Отмениха глоба от $500 000 на щангите ни
Снимка: архив Reuters

Българската федерация по вдигане на тежести спечели делото срещу Международната федерация за отмяна на наложената глоба от 500 000 долара. Решението стана факт, след като Международния спортен арбитраж в Лозана се произнесе в полза на БФВТ и постанови глобата за невалидна. Новината съобщи адвокат Радостин Василев, който отскоро защитава интересите на родната централа.

Решението на Международният спортен арбитраж (КАС) доказва, че мотивите на българската страна са били уважени при отсъждането по казуса като аргумент за това замесените български спортисти, треньори и федерация да не понесат още незаслужени санкции и последствия. Напълно се приети са аргументите на адвокат Василев за редица процедурни нарушения при взимането на решението, съобщава официалният сайт на БФВТ wfbulgaria.com.

Така Българската федерация вдигане на тежести(БФВТ) стана първата успяла да отмени решение на Международната щанги федерация(IWF) за огромна финансова санкция. Това е третата голяма победа за българската страна по случая, след като през юни 2015 г. IWF уважи аргументите на БФВТ и наложи минимални наказания на българските щангисти, намесени в допингслучая от март т.г. Вместо регламентираните в Правилника 4 години лишаване от състезателни права за първо провинение и доживотно наказание за второ, нашите тежкоатлети получиха съответно 9 месеца и 18 месеца. Този случай също бе без прецедент и драстичното намаляване на наказанията показа, че световната щанги
федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност.

След това през миналата година КАС отмени първоначално наложената глоба, но IWF спря българите от участие на Олимпиадата в Рио и се опита повторно да глоби БФВТ с половин милион долара - нещо, което сега КАС отново постанови като неправомерно и се произнесе в полза на българската страна.

"Повторното Решение на КАС е нов категоричен сигнал от най-авторитетната правна институция в спорта че вината е извън нас," заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев.
 


1
Още по темата: глобащанги500 000 долара
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много добра новина!