Ще изместят ли електронните спортове реалните дисциплини?

29 яну 2021 11:55, Александър Попов
Ще изместят ли електронните спортове реалните дисциплини?

Електронните спортове накараха много фенове да се замислят относно спортната индустрия и нейното бъдеще. През изминалата година забелязахме, че докато повечето турнири и първенства бяха замразени и изчакваха по-добрите дни, точно този бранш продължи своята дейност и дори протегна ръка, за да може да срещне професионалните атлети с електронните, за да предложи още по-вълнуващо преживяване.

Въпреки вярването, че това е сравнително нов спорт, още към края на 90-те години Южна Корея започна да провежда турнири на най-различни игри и в течение на времето започна да се разраства в Европа и САЩ, като можем да спорим кой континент успя да се ориентира по-бързо. Макар и в повечето случаи да говорим за електронни игри като Counter-Strike:GO, Dota 2, FIFA и още много други, не трябва да се подвеждаме, че става въпрос за група хора, които просто играят игри пред публика.

Електронните спортисти са известни с безкрайните си тренировки, сериозен застой пред компютъра и дори контузии, особено след като рефлексите трябва да бъдат на висота. Някой би могъл да каже, че един спорт изисква физическо натоварване, но тогава бихме припомнили присъствието на така наречения "Спортен" шах, но въпросът не е дали електронните спортове са вид спорт, а дали ще успеят да изместят реалните. Точно в момента се намираме в една много важна отправна точка и ставаме свидетели на бързото развитие.

Дори и докато четете тези редове, можем да открием поне 10-20 активни срещи при това на различни игри. Аудиторията на тази дисциплина вече спокойно се измерва в милиони, в зависимост от формата на даден турнир, а най-важното е, че наградите за най-добрите играчи често са шест цифрени числа, които не трябва да ни изненадват. Това привлича спонсори, рекламодатели, технологични компании и още много други.

Очаквано в забавлението се включиха и букмейкърите, които официално приемат прогнози за различните електронни спортове. Както можем да забележим в платформата на bwin bg, тази дисциплина е на особена почит. Можем спокойно да гледаме стрийм на живо, да наблюдаваме променящите се статистики, да си избираме действията на кой отбор да гледаме и също така да правим залози, както по време на самата игра, така и преди това. Във всеки един момент можем да видим официалната статистика и още много други.

Пазарите също са достатъчно интересни  и ако поне веднъж да сте гледали една среща, за да разберете какво наистина се случва и какви са правилата, няма да имате затруднения при разбирането на правилата и начина, по който дадено заглавие се играе. Освен това по-големите турнири се радват и на професионално коментарно студио, което добавя допълнително усещане за добра спортна алтернатива и точно това създава усещането за професионална спортна лига, в която обратите са гарантирани. Освен това не трябва да забравяме, че повечето популярни esports игри се радват на сериозно внимание и често освен организирани турнири на самия производител, често се избират и от организатори на събития, които искат да привлекат по-сериозна аудитория.

Най-важното обаче е, че електронните спортове няма да изместят официалните дисциплини, които изискват малко повече внимание и атлетизъм. По старо правило, феновете просто добавят още една дисциплина, която да гледат, но рядко се отказват от един спорт в полза на друг. Тенденцията ни показва, че електронните спортове са още една възможност за забавление със сериозни шансове за победа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: електронни спортове
Още от