Сезираха УЕФА със съмнения за мача между Левски и Лудогорец

Топузаков умишлено пускал отслабен отбор с цел да загуби мача
Обновена: 6 юни 2023 14:28 | 6 юни 2023 14:27, Нели Христова
78
Сезираха УЕФА със съмнения за мача между Левски и Лудогорец
Снимка: БГНЕС

Писмо до UEFA Integrity сигнализира за съмнителен феърплей на мача между Левски и Лудогорец. Писмото е изпратено до централата вчера.

В писмото е уточнено, че подателите са разрешили сигналът им да бъде препратен до компетентните органи в България - местната футболна федерация, полицията, прокуратурата и други. Изразено е недоверието, че Българският футболен съюз ще съдейства на разследването с предупреждението, че той може да омаловажи обстоятелствата, описани вътре, съобщи ТОПСПОРТ.

Ето и превод на български:

Уважаеми представители на УЕФА,

Бихме искали да обърнем вашето внимание върху един конкретен мач от българската Първа лига: между "Лудогорец" (Разград) и "Левски" (София). Въпросният мач се проведе на "Хювефарма Арена" в Разград на 3 юни 2023 г. от 20:30 ч. местно време и беше излъчен по ТВ Диема Спорт.

Твърдение

Старши треньорът на гостите - Елин Топузаков, умишлено пуска отслабен отбор с цел да загуби мача.

Обстоятелства

Преди началото на мача "Лудогорец" (Разград) е втори в битката за титлата (79 точки) срещу ЦСКА (София) (81 точки). Отборът на ЦСКА (София) вече е изиграл своя мач от съответния кръг. Само победа може да класира "Лудогорец" на върха в таблицата над своя конкурент ЦСКА (София).

"Левски" (София), от своя страна, е 4-ти и се бори за 3-то място с отбора на "Централен спортен клуб на армията 1948" (София). Третото място е важно, тъй като дава директна квота за участие в Лига на конференциите, за разлика от 4-то място, което не предоставя такава. Непосредствено преди мача "Левски" (София) е с 61 точки - на 2 точки зад 3-ия "Централен спортен клуб на армията 1948" (София), който има 63 точки и вече е изиграл мача си за кръга.

Имайки предвид всички описани по-горе факти, мачът между "Лудогорец" (Разград) и "Левски" (София) се очакваше да бъде изключително оспорван, като домакините се борят за титлата, а гостите за директна квота за Лига на конференциите.

Съставът на "Левски" (София)

От момента, в който мениджърът Елин Топузаков пое отбора на "Левски" (София), те играят с доста стабилна основна единайсеторка:

Пламен Андреев (GK), Ноа Сундберг, Келиан ван дер Каап, Цунами, Жереми Петрис, Андриан Краев, Филип Кръстев, Роналдо, Ивелин Попов, Уелтън, Рикардиньо

Резерви: Михайлов (GK), Галчев, Димитров, Ел Джемили, Петков, Стефанов, Чандъров

Изненадващо, в един от най-важните мачове за сезона титулярният състав се сменя и включва предимно млади и неопитни играчи на тима.

Стартов състав срещу "Лудогорец" (Разград):

Пламен Андреев (GK), Ноа Сундберг, Келиан ван дер Каап, Димитров, Ел Джемили, Чандъров, Асен Митков, Галчев, Филип Кръстев, Стефанов, Петков

Резерви: Андонов (GK), Йереми Петрис, Андриан Краев, Уелтън, Роналдо, Йовов, Михалев

Смени за отбора на "Левски" (София) по време на мача:

• 17-годишният Михалев заменя централния бек Ноа Сундберг (най-опитния играч на тази позиция) на полувремето, когато резултатът все още е 1-1. Това също така налага промяна от познатата схема 4-2-3-1, в която отборът предимно играе.

• Йовов дебютира за клуба, заменяйки Ел Джемили в 72-ата минута при резултат 2:2. Това се случва минута преди "Лудогорец" (Разград) да вкара за краен резултат 3:2.

• Последните две смени са на контузени играчи. Андриан Краев за Филип Кръстев (80) и Роналдо за Асен Митков (84).

Наблюдения

1. Елин Топузаков прави 7 промени от обичайния си стартов състав.

2. Трима футболисти от основния отбор, които биха могли да се считат и за гръбнака на отбора, дори не пътуват за срещата - Цунами, Ивелин Попов и Рикардиньо. Също така е важно да се отбележи, че тези играчи не са нито контузени, нито наказани.

3. Голмайсторът на отбора Рикардиньо остава извън състава. Той е отбелязал 5 гола в последните си 5 мача и е вкарал във всеки от последните си 3.

4. Двама играчи - Асен Митков и Джемили, които до този момент са използвани само като резерви през сезона, за първи път са в титулярния състав.

5. На резервната скамейка има двама юноши на по 17 години - Йовов и Михалев. Йовов никога не е играл за първия отбор до този момент, а Михалев е играл общо 5 минути за сезона.

6. Основният резервен вратар Михайлов не е в състава за мача.

7. Две 17-годишни момчета заменят опитни играчи по време на срещата срещу водещ отбор в първенството и то в решаващи моменти, когато резултатът е равен и отборът трябва да търси начини да излезе напред.

8. Схемата е променена по средата на срещата, което също е необичаен ход за треньора.

9. Опитни играчи от първия отбор, налични като резерви, остават неизползвани (Петрис, Уелтън) или използвани само за замяна на контузени играчи (Краев, Роналдо) в самия край на срещата.

Обобщение

Имайки предвид всички горепосочени факти, в един решаващ мач за отбора на "Левски" (София) (борещ се за трета позиция) срещу водещ отбор като "Лудогорец" (Разград), мениджърът Елин Топузаков пуска необичаен и силно отслабен отбор, който в крайна сметка губи мача. Това не само намалява значително шансовете за класиране в Лига на конференциите, но и поставя "Лудогорец" (Разград) във водеща позиция за титлата един кръг преди края и точка пред основния си конкурент. Поведението на треньора по време на мача също оставя много въпроси за това дали той цели да подсили отбора или обратно - да го отслаби допълнително.

Ние вярваме, че тази среща е отличен пример за уреждане на мач. Молим ви за съдействие в борбата с корупцията и уредените срещи в българското първенство. Надяваме се да приемете този доклад сериозно и да извършите самостоятелно разследване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 11 месеца
Не вярвам футболните клубове да плащат всички дължими данъци. Автомобилите на футболистите може да са на лизинг с обезпечение на договора за лизинг особен залог, в такъв вариант ако не се плаща лизингодателят може бързо и лесно да вземе автомобила обратно и няма проблем дори осигурителният доход да е на минимален праг за футболист, така или иначе максималният е 3400лв и лизингодателят няма как да провери за горницата.
20
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Една акция на икономическа полиция в НАП, палмсбет и БФС за да разберем какви са тези трансфери и трудови договори, които планират в блокираното АД. Заобикалят закона в НАП за сметка на добросъвестни платци. Заобикалят закона в палмсбет защото перат пари на Таки. Заобикалят закона в БФС, защото уреждат трансфери и договори на дружеството под запор. Интересно ми е тази екипировка как е била договорена, сигурно по Магнитски.
19
6
 
9
 
! Отговори
Един преди 11 месеца
Кой беше крив на тирето че не си взе мача.. Сега декларации, не разбраха ли , че трябва да оправят собствения си двор и тогава да гледат другите.. а и при малко повече късмет и опит тея малките щяха да вземат поне точка от Луноходец..
18
3
 
1
 
! Отговори
VladTepes преди 11 месеца
До До ТопспортътЧерно море дори с резервите щеше да стигне до равен в Пловдив, ако не беше творческата дузпа в последната минута. Нормално е да се пестят силите на титулярите в протоколен мач без значение и да се обиграват юношите и резервите. Срещу Лудогорец с легендата Волен Чинков все едно нямат особени шансове.
17
7
 
1
 
! Отговори
до 15 преди 11 месеца
Абсолютни глупости. Осигуряват на реалните доходи. Над 3400 има само плосък данък. АКо не осигуряваха на реалните, няма как футбалер да ми кара последен модел Ауди като мене програмиста и уж да взима 3400. НАП моментално ще го хванат. Иначе топ звездите понякога ни достигат по доходи (програмистите).
16
4
 
7
 
! Отговори
Горд тиреец преди 11 месеца
Гадната синя УЕФА нищо няма да направи :(
15
1
 
3
 
! Отговори
VladTepes преди 11 месеца
До Анонимен 10Максималният осигурителен доход е 3400 лв. Повечето, ако не всички футболни клубове в професионалния футбол осигуряват на минималния праг за професионални футболисти доколкото знам 1500 лв за Ефбет лига и 1000 за Втора. Въпросът за укриване на данъци и осигуровки е от компетенцията на НАП, не на УЕФА.
14
5
 
12
 
! Отговори
ти да видиш преди 11 месеца
През последните 12 г.се нагледах на декларацийки преди на цска,после на цска-софия(литекс-ловеч) и си мислех,че няма накъде,но този път и мен ме изумиха с оли.офренското им рИване за това,че някой отбор излязъл с резервен състав......то и сателитеа ви черно море също бяха без 7 титуляра,за да ги пазат за мача с Лудогорец и да се опитат да ви ударят рамо,но нещо за тях нищо...много промити мозъци,но какво се чудя;отборът им изчезна от футболната карта и същата година приеха отбора от Ловеч....
13
4
 
12
 
! Отговори
До Топспортът преди 11 месеца
А нещо да кажете за симулативната игра на Черно море срещу Локомотив Пловдив в същия кръг ? Моряците "случайно" излезнаха с резервния си отбор и...Загубиха ! Обаче титулярният състав си почина добре..За да скочи на Лудогорец със всички сили в последния кръг ! Всичко това в интерес на...Хайде сега се сетете Кой има интерес Лудогорец да падне в последния кръг ? Да не би случайно това да е ЦСКА ? Загрижениият ТЪПспорт за феърплея в България да изпрати донос до УЕФА този път срещу Черно море !
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
на крива ракета космоса и пречи
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Уредена беше дузпата в 101-вата минута. която ЦСКА изпуснаха - те за това я изпуснаха щото е уредена и съдбата ги наказа. 101-ва минута в шампионатен мач?! Съдията чакал чакал, барем вкарат гол - те не могат - дай да им даде дузпа тогава! И? Ц!!! Пак НЕ! Еми толко!
10
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А така нареченият "бизнесмен" от Микре защо осигурява играчите си на няколко пъти по-ниски заплати отколкото реално им дава?УЕФА това трябва да провери,защото си е престъпление
9
2
 
14
 
! Отговори
адолф преди 11 месеца
До Сър Пичук Ама те нарочно я изпуснаха тая дюзпа за да стане другото ЦСКА трето бе. Трябва да се сезира УЕФА, ФИФА, ПУФА, МУФА, ФУФА и всекви други инстанции относно изпусната дюзпа от едното ЦСКА.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ясно е, че мрънкясването идва от ЦСКА. ЦСКА-р съм, но сами си го направихме. Същият този млад Левски ни надгира и пропусна дузпа срещу нас в последната минута. Играе брилянтно и заслужава повече. Същото и с Лудогорец- 21 години средна въздраст на Левски и обърна до 2:1 с лекота. Адмирцации от мен като фен на ЦСКА! Да, малко съмнително да не пуснеш звездите си, но ние държахме титлата в ръце. Сами се изложихме и в момента търсим вината в Космоса...
7
7
 
19
 
! Отговори
Добре преди 11 месеца
Много ясно че Топузаков ще позапази малко титулари за вечното дерби в София. Очаквате да играят всички титуляри на макс, за да направят ЦСКА шампион, а после на дербито да са уморени? Абсурд - никой да прецака себеси за да направи услуга на вечния враг. Правилно решение на Топузаков да играе с млади момчета. Момчета обърнаха и без малко дори да бият Лудогорец! Гледайте мача и вижте се как играят - добре. Момчетата след 2 години ще са мъже, и тогава ще е друго. Това са играчи за милиони.
6
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЦСКА ако си бяха били двата мача нямаше да пускат сега сигнали
5
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Пълни ***.Очакват УЕФА да започне да дава съвет на треньорите кой да играе евентуално.Тия след като припознаха Литекс съвсем откачиха.И как само написали името на истинското ЦСКА...да бяха ги писали пак "гости".
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това писмо дали е писано по поръка на крадеца на ДДС?А дали г-н Гриша Ганчев върна 160 милиона евро взети на кредит от КТБ,вложителите на която впоследствие държавата възмезди?Трябва да се изиска от НАП да изнесе информация кой отбор колко осигуровки внася на месец.Не вярвам,че заплатите в ЦСКА-София са 5 пъти по-малки от тези в Левски и Лудогорец.Това е лъжа и измама
3
7
 
25
 
! Отговори
Квик Квииик! преди 11 месеца
Пълни глупости - гледахте ли мача? Гледахте ли как горяха играчите и на двата отбора? Как Тиаго изблъска Андреев след гола? Или влизанията един срещу друг на терена? Прасета пак ***, защото ги е яд, че изпуснаха титлата. Да този сезон те я изпуснаха, не Лудогорец я спечели.
2
5
 
41
 
! Отговори
Сър Пичук преди 11 месеца
Аз не разбирам припоците. Дават им дузпа в 99 минута и те не я вкарват, а искат Левски да ги направи шампиони.