Нивото на река Дунав при Лом и Видин продължава да пада

Въпреки спада от Гражданска защита ще следят нивото на реката денонощно
7 апр 2005 10:45,

С 4 сантиметра се е понижило днес нивото на река Дунав край Лом. Тази сутрин са измерени 845 см, съобщиха от Гражданска защита-Монтана.

При Видин в четвъртък нивото е паднало с 6 см. и при километър 790 и в 8 часа сутринта е било 852 см., съобщи дежурният на пристанището във Видин. Прогнозите са в близките няколко дни нивото на Дунав край Видин да остане около 850-855 см.

По дигите в общините Лом и Вълчедръм са разположени денонощни наблюдателни постове, които следят за пробойни, пропуквания и филтрация на вода през защитните съоръжения.

Заради високото ниво на Дунав, в някои ниски участъци зад дигите се е получило заблатяване.

Залети са 5000 декара пустеещи земи край селата Орсоя и Долни Цибър, а също при старото корито на река Лом, което се намира близо до град Лом.

Към момента няма опасност от заливане на селища, ниви и градини по ломското поречие на Дунав, заяви г-н Горанов.

Водата е на около 2 метра от сградата на хотел "Трансимпекс" в Лом, който се намира на брега на Дунав. Залята е една алея от градския парк, а също и основите на сградата на корабна агенция "Инфлот".

В сряда високите води на река Дунав заляха 20 метра от пристанището на Оряхово. Засегнати са кеят и основите на крановете, с които се извършват товаро-разтоварните работи на ферибота, както и захранващите бункери с електрическа енергия. Положението обаче не е критично, уверяват от пристанищния комплекс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание