20 спасители с часове издирват завлечения от лавина в Банско

След повече от 2 часа под снега е почти невъзможно затрупаният да е жив, твърдят планинските спасители
28 яну 2009 14:49,
57
20 спасители с часове издирват завлечения от лавина в Банско

Повече от четири часа продължава издирването на младежа, завлечен от лавина в Банско, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).

Инцидентът е станал около 10,30 ч. по един от улеите под връх Тодорка в Пирин.

Вероятно свличането на снежните маси е предизвикано от двама скиори – момче и момиче, които от горна станция на седалковата линия "Шлема" в ски зона "Шилигарника" са напуснали очертаните и маркирани ски писти и са навлезли в опасния високопланински улей, уточняват спасителите.
 
Момичето усетило движението на снега и успяло да остане встрани от снежните маси, но повече не видяло младежа.

В района на падналата лавина работят повече от 20 спасители и четири спасителни кучета.

Вече е ясно и името на затрупания 28-годишен сноубордист, но от ПСС отказват да го назоват.

На място има полицейски екипи и дознател.

Дежурният планински спасител Петър Чолев отбеляза, че след повече от 2 часа е почти невъзможно затрупаният да е жив.

Планинските спасители отново напомнят на скиорите и сноубордистите да карат само в обозначените, маркирани и обезопасени ски писти във високопланинските ски центрове. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
0
 
! Отговори
MotoX преди 15 години
"дай да драпнем по една трева преди да насечем пък как дойде.."това са екстремните герои, които дори водят некви пици с тях да им покажат къде карат и тя да вземе да се намокри от кеф с къф готин тип е излезнала..Жалко е да се плюе по ПСС. Хората работят почти на доброволчески начала, за да свалят и копаят мъртъвци и после да ги обиждате-грозна работа, но съвсем по български!Как пък никой не му светна на къква опасност се излагат група хора, ресурси се похабяват,които дънъкоплатеца дава, защото някъкъв е решил да си прави кефа. Хора, които често нямат и застраховка дори. Е защо неговото лично удоволствие да става за наша сметка? Да Ви светна ли, че докато вчера ПСС разриваха и провеждаха спасителната операция, търсейки смешни хорица и жалки чекисти като Стефан/явно никога не е бил в лавина/ и другия превъзбуден, същите като тях са им бутнали на главите още една лавина, за да не им е скучно.Наистина жалки и лишени от всякаква отговорност и разум хора.Половината карат където не трябва без всякаква подготовка и знания. Откъде тази арогантност на тези години? просто комплексари, които "видяли да подковават коня и като жабата дигнали нога"Жалко за погубеният живот и за всичко това, което сега ще пропусне като радости и тръпки. Останалите след него- за тях живота продължава рано или късно! Дано пък стане чудо, но е факт че тук на тези територри на никого от нищо не му пука и затова ни е такъв хала.Резултата го виждаме на улеите в момента доста добре, както и тук, предизвикан от напълно завършени, самовлюбени .
55
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Мисля че номер 51 обобщи всичко: Полето ражда тикви, а Балкана - хора! Все още незнам какво става, но все още вярвам че е оцелял...
54
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
dano ot teb ne stava nqkoi spasitel,4e mnogo hora v beda nqma da imat i 1 % 6ans za ocelqvane .stra6en glupak si
53
0
 
0
 
! Отговори
thebrainless преди 15 години
Всички знаят какво представляват улейте в Банско и колко често стават лавини там... Жалко за момчето, наистина е отвратително да си отидеш по този начин
52
0
 
0
 
! Отговори
стефан преди 15 години
роко-тесно, защо просто не замълчиш? защо не си запазиш "мъдростите" и "здравия разум" за собствения си окаян животец, докато още го имаш? кой ти дава право да съдиш хора, за които не знаеш абсолютно нищо? за какъв изобщо се смяташ ти? полубог, ангел или земен съдник? трай!иначе той е квалифициран инструктор по ски и сноуборд, не минава за пръв път оттам. освен това е и много здрав физически. тренирал е хокей и ръгби, така че лично аз стискам палци и вярвам.
51
0
 
0
 
! Отговори
Plam преди 15 години
Моля се нещата да се оправят, момчето да бъде намерено и всичко това за него след време да бъде просто една лоша случка! А на всички, които по някакъв начин насаждат агресия, негативно мислене и имат дързоста да обвиняват потърпевши и хората, които в момента го търсят! За всички вас една много мъдра мисъл !Полето ражда тикви, балкана хора!
50
0
 
0
 
! Отговори
gerito преди 15 години
mislq,4e nestava vapros v momenta koi kade trqbva da hodi i kakvo da pravi.edni 4istqt okolo bloka.......ok stom tam si hvarlqt boklucite,a drugi hodim da razpusnem kato karame ski
49
0
 
0
 
! Отговори
Роко-Широко преди 15 години
45 и 46,а вие си *** "по своему"! А приживе можете да управлявате лавини,нали? А сега това "екстриймче" ще остави родители,близки и приятели да живеят без него! И защо? Защото това е модерно,кара те да се чустваш жив! Защото трябва да се направи на мъж! С нищо не се различава от турбо-драйверите. Само по размера на возилото.Мноу яко,нали? Между другото,яд ме е,че млади хора си трошат главите заради някакви конформистки тъпотии и стадни рефлекси!
48
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
jalko che ima i takiva prostaci kato teb 47...znaesh li kakvo e izobshto PSS za da gi obijdash! Povecheto ot tiah za razlika ot teb sa istinski hora, a ne bokluci kato teb!
47
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ti kak go kazva6,zna4i si edin ot spasitelite glupak skapan,ni6to ne stava ot teb bukluk
46
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Личи си че 44 е пълен невежа, несъпвал на планина, особено пък на врух Тодорка... жалко че има такива смешни надъханяци изказващи се неподготвени за такова нещо, а когато някой "дългопишковец-екстриймче", както сигурно според него се нарича някой пич премаже някои с бързата си кола тогава си трае и не коментира!
45
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Абе ти като не знаеш за какво става дума защо изобщо се опитваш да даваш мнение, правейки се на оригинален, а всъщност за просветените си просто смешен и невеж!!! Ако си бил там някога, в което се съмнявам...няма как да не знаеш и да не си забелязал че там туристи не ходят!!! Така че стои си в смръдливия блок и живей по твоему!
44
0
 
0
 
! Отговори
Роко-Широко преди 15 години
Чустваш се жив,значи...Е,някои хора се чустват доста умрели днес. Ами ако този ***,късопишkoвец,любител на "Зелено Виктори",беше погубил невинни туристи,които кротко си пъплят по склона? А? Що не отиде това "екстриймче" да събира буклуци зад блока или да окопава около дръвчета,нали иска да се движи? Ами защото не е модерно,затова!
43
0
 
0
 
! Отговори
Boiko Borisov преди 15 години
GPS> elementarno. No nqma koi da se seti.
42
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много спецове се навъдиха всички. Стига сте плюли по ПСС и давали безумни идеи като си нямате и хабер.
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Човека не може да няма GSM. С чувствителен датчик да се обходи снега и да открие. Може и да се прозвъни за кратко, за да се пази батерията. Апаратурата да вземат от оператора.
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
V drug slu4ai ot Kanada, dvama skiori ocelqha 48 chasa pod zatrupaniq snqg. Tuka prosto spasitelite imat druga rabota...t.e. makedonski kio4eci i kiofteta.
39
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Онзи ден гледах как извадиха човек изпод снега след 6 часа.Беше жив.Обясниха че притока на кръв към крайниците намалява заради тежестта на снега и кръвта циркулира само в жизнено важните органи.Но зависи дали снега е мокър или сух.Ако е бил мокър човека нямаше да оживее.Дано не се откажат!
38
0
 
0
 
! Отговори
kris преди 15 години
Vav Kanada jena izkara 4 dni zatrupana ot snqg i spasitelite q otkrixa jiva,a dejurniq planinski spasitel PETAR 4OLEV,da si stega grupata i da otkriqt 4oveka,4e 6te mu pi4kata mai4ina
37
0
 
0
 
! Отговори
Някой си преди 15 години
Знаех си че има нещо сбъркано в цялата работа. Щом е така ви е простено, и сайта ви директно минава в категория "продия, смях и недомислици", или как не се става журналист.