Лавини затрупаха човек в Банско, съмнения за още двама

Снежната маса е паднала в местността Бъндеришка поляна, на склона Черна могила
28 яну 2009 12:48,
19
Лавини затрупаха човек в Банско, съмнения за още двама
Снимка: БГНЕС

Един човек е затрупан от лавина в Банско, съобщиха от Планинската контролно-спасителна служба.

Мъжът бил с приятелката си, която е оцеляла.

Има съмнение, че още двама души са попаднали под снега.

Кметът на Банско Александър Краваров уточни, че не една, а две лавини са паднали по улеите на връх Тодорка.

По думите му има затрупали хора, засега обаче не е ясен броят им.

В момента спасители и кучета работят по намирането и спасяването на затрупания.

Снежната маса е паднала в местността Бъндеришка поляна, на склона Черна могила. Там няма вили или къщи.

По предварителни данни сноубордисти са се спускали по улеите под Тодорка над хижа "Бъндерица" в района, където се е свлякла лавината.

Мястото е извън обозначените трасета за спускания и е далеч от пистите на ски центъра.

Според спасителите времето е изключително благоприятно за лавини и не се препоръчва карането на ски или практикуването на други зимни спортове заради падналия мокър сняг. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
bekich преди 15 години
Въпреки всезнаещия тон изказването е некомпетентно. От тази година,както си му е реда, планинската застраховка е включена в цената на картата за ползване на съръженията. Проверил съм,защото всяка година иначе съм си сключвал застраховка в началото на сезона /и веднъж и потрябва - свалянето от планината на дъщеря ми със счупен крак,ренген и гипс бяха над 400 лв/.
17
0
 
0
 
! Отговори
Emanuil Kolarov преди 15 години
Какво искаш да кажеш с това вафладжийска работа ? Миришеш ми на вкиснат ***.От опит мога да ти кажа че в бг има колкото "вафладжии" толкова и скиори фрирайдъри. А организирани условия за това няма. Затова недей да дрънкаш глупости защото утре може да се случи на твой близък . Дори и да не е фрирайдър.
16
0
 
0
 
! Отговори
Пенчо Лелин преди 15 години
Поредния Вафладжийски тарикатлък и завършва със САКАТЛЪК Неприятното е налице !Не напразно в другите курорти ( Австрия, Швейцария, Франция и САЩ ) има специално писти за тази цел и да си правят каквото искат по тях, че просто на хората им е писнало да слушат, че някой тарикат го е затрупала лавината.Знам че тук на Боровец има такава писти и за скиорите и за Вафлите ( Маркуджик 4 и Ястребец 1 са за тази цел )Но уви малко са тези дето карат там и тези дето осъзнават на какви опасности излагат не само себе си но и други хора !!!
15
0
 
0
 
! Отговори
rowena преди 15 години
Каква красива снежна картина жалко, че е по тъжен повод!
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
За какви държавни институции говориш, попрочети за планински застраховки и т.н. Говориш глупости ит сорта на че е забранено да се къпеш на неохраняем плаж, и като се удавиш ще те отсвирят и няма да те търсят! Аиде стига глупости! Поинтересувай се колко хора загиват в БГ от лавини на година и колко от катастрофи по пътищата, защото нито те нито "държавните институции" спазват правилата!!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
X преди 15 години
rulezzz. Няма какво да се добави след този коментар.Иначе дано момчето се намери живо и здраво. Амин.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
незнанието ти на български също си "отмъстява"
11
0
 
0
 
! Отговори
skior преди 15 години
Когато изсечеш 300 годишни мури за да построиш нелегална писта, когато изпомпаш всичката вода от реките за изкуствен сняг, когато вкараш в планината повече туристи отколкото тя може да поеме, когато застроиш най-красивата поляна в планината - не може да очакваш че престъплението ти над природата ще остане безнаказано. Планината започна да отвръща на удара - наводнения, лавини, ерозии. НЕ НА НОВИ СКИ-ПИСТИ В БЪЛГАРИЯ. .forthenature.org
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Какви държавни институции бе man. Тука помощта е платена. Има си специализирани застраховки за тази работа. Ако нямаш си плащаш солено за акцията. Прочети малко и тогава пиши. А логиката ти на кого да помагаме и на кого не е съвсем лишена от хуманизъм.
9
0
 
0
 
! Отговори
до №6 преди 15 години
Карай кадето си искаш, само,че ако си на някое диво място никой няма и да разбере какво ти се е случило и никой няма да ти помоге.Прав си всеки сам носи отговорност за действията си, а законите определено трябва да се спазват и правила трябва да има.За да ти помагат държавните институции ти трябва да спазваш правилата.
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
В момента vse o6te спасители и кучета работят по намирането на затрупания.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
отиди в някоя "западна" страна където законите се спазват и покарай в някой от техните прекрасни курорти, нямащи нишо общо с тези у нас и ще видиш че и там има много каращи извън пистите.... дано на момчето му няма нищо, стискам палци!
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Виж за това къде ще карам и къде ще ходя ще си решавам аз и само аз, и съответно аз ще си нося отговорността за действията си. Това че те и много други пренебрегват планината както е в случая трябва да накара следващите да се замислят когато решат да правят подобно нещо ... Правила и закони хората трчбва да се съобразчват смао с природата не с някакви измислени правила, не може някой да ми каже да не карам гората или да не пускам по улей щото тва били правилата при положение че аз искам да го направя и няма да застраша живота на други хора освен моя собствен ... защо не пишете тези неща под статиите за загиналите по пътищата ...
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
драги драскачо, съдейки по писаното се вижда че на планина не си стъпвал ...кви закони в планината бе...отивам на улея на свои риск ако падне лавина ме търсят спасителите, за което после добре си плащам ако нямам застраховка...така че твойте писания ги отнасях към беззаконието което цари в тая държава!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
лошо в БГ е че никой не спазва никакви правила. Всеки смята че е над законите и правилата. Всичко идва от липсата на държава. Лошо е че ако държавата си влезне в задълженията наличието на много *** в БГ ще ревнат че им се ограничават правата.
3
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ujas
2
0
 
0
 
! Отговори
c преди 15 години
Ужас. Дано стане чудо и са живи и здрави.А иначе, Черна могила е от другата страна на долината /откъм Вихрен, а не Тодорка/.
1
0
 
0
 
! Отговори
Дре преди 15 години
"Според спасителите времето е изключително благоприятно за лавини и не се препоръчва карането на ски или практикуването на други зимни спортове." Не се препоръчва карането ИЗВЪН пистите, а не като цяло. Невежи писачи!!!