Какво става в блок 20?

Общински съветник в Ямбол обвини кмета за случващото се
16 сеп 2010 20:00, Екип на Dnes.bg
278
Какво става в блок 20?
Въпросният блок 20. Снимка: Каньо Канев

„Неверни са твърденията на кмета Георги Славов пред медиите, че психозата около станалия печално известен блок 20 в Ямбол е създадена от група общински съветници, които са против събарянето на сградата“.

Това твърди в писмо до Dnes.bg общинският съветник Каньо Канев.

„Не общинските съветници, а самият кмет създава психоза в района със заплахи на ромите чрез свои служители и полицията. Не хората от блок 20 в к-с „Райна княгиня” са причина за бедствено положение в Ямбол. Самият кмет е бедствие“, твърди той.   

Канев отбелязва, че община Ямбол е собственик на 144 апартамента, останалите са собственост на 61 частни лица, които водят административно дело срещу заповедта на кмета заради начина, по който е разпоредил събарянето на сградата.

„До момента кметът, като представител на общината – най-големия собственик, не е организирал общо събрание, на което да бъдат взети решения за съдбата на сградата и разпределянето на ангажиментите между собствениците. Не е провеждана и тръжна процедура по Закона за обществените поръчки, съгласно решението на Общинския съвет“, посочва в писмото си общинският съветник.     

По информация на обитатели на сградата и по изявления на самия кмет пред медиите от 15 септември разбрахме, че са разлепени само обяви, с които жителите се уведомяват, че трябва да напуснат апартаментите си до 16 септември, защото предстои събарянето на блока, отбелязва Канев.

Според него точно това е създало психозата в района и е предизвикало рушенето на жилищата. 

„Жителите на сградата заявиха, че служителите на РУ на МВР – Ямбол, Игнев и Бакалов, и служители на общинската администрация от сектор „Превенция и опазване на обществения ред” са им казали да вадят дограмата, за да си сглобят „жилища”, както и да съборят панелите, за да продадат желязото. Разполагаме със запис на изявленията, които сме готови да предоставим“, заявява още Канев.

По думите му на 15 септември безразборното рушене на блока е продължило пред погледа на полицаи, без да се предприемат никакви мерки за безопасност на децата и възрастните хора от страна на кмета. 

Едва след нещастния инцидент с 11-годишното момиченце кметът бил обявил бедствено положение.

"Вчера бях на мястото, пред блока, и видях как блокът се руши. В 17.11 часа звъннах на телефон 112, за да предупредя, че районът трябва да се обезопаси преди да е станал някой инцидент. За съжаление, прогнозите ми се сбъднаха и стана този нещастен случай с детето", обясни още Канев в разговор с Dnes.bg. 

 „В момента над 1000 души, сред които възрастни хора в тежко здравословно състояние и деца на възраст от 0 до 16 години, са изхвърлени в импровизиран палатков лагер в зелените площи в съседство до блок 20. Няма яснота къде ще бъдат настанени. Никой от тях не разполага с друго жилище, което пък създава страх у останалата част от населението, че ще започнат да се самонастаняват в чужди имоти“, коментира още общинският съветник от Ямбол. 

Той посочва, че събарянето на блок 20 ще коства на общината не по-малко от 2 млн. лева и тя ще бъде принудена да плати обезщетения на собствениците на апартаменти заради безотговорното й отношение години наред към този имот и липсата на контрол върху наемателите.

Още по темата

Канев посочва още, че независимо от редицата проверки на прокуратурата срещу кмета на Ямбол Георги Славов корупционните практики в управлението на града продължават. 

"Кметът има шест досъдебни производства, едно от които прерасна в съдебно - по член 282, алинея 3 - за длъжностно присвояване в особено големи размери", заяви пред Dnes.bg Канев. 

„Има тенденции за прикриване на длъжностни престъпления чрез отделни общински съветници, депутати и длъжностни лица“, посочва общинският съветник.

Група общински съветници разполагали с данни и факти за нарушения на редица закони, в това число и Закона за предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси, от страна на кмета Георги Славов, областния управител на област Ямбол Таня Димитрова, общински съветници в община Ямбол.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


278
Още по темата: кметобщински съветник
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
244
0
 
21
 
! Отговори
12-45 преди 13 години
Въпросът с интегрирането на *** има реално практическо решение! Нали планът е София да се разширява с фамилни къщи на север. Та започва строителството и след това настаняват:1 къща - депутат2 къщи ***;1 къща - министър;3 къщи ***;1 къща - кмет;4 къщи ***;и т.н. Може да се включат и от Президентството, МС, министерствата, лидерите на ПП и т.н.Със закон се приема, че докато им трае мандата, трябва да живеят със семействата си задължително в предоставените им жилища!
243
0
 
36
 
! Отговори
пешо преди 13 години
защо, след като нямат нищо, няма какво да ядат, нямат работа, нямат си нищичко, а няма нито един ***, който да е умрял от глад! дори напротив - развъждат се като вируси с геометрична прогресия?
242
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И за да завърша, живея близо до Кипърските общежития. Всяка сутрин отивайки на работа гледам милите на душата ти ***, които трябва да обичам, да висят по кварталните кафенета - кой на кафе, кой на бира, а някои и направо на твърд алкохол. И за това ли трябва да плащам? Така ли се търси работа? Да не говорим, в какво са превърнали самите общежития откак са настанени в тях.
241
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Все за *** в България нямало работа! И понеже нямат работа нямат пари да си плащат сметките или да пращат децата си на училище! И спрямо тях тези "обяснения" се приемат за основателни! А енергийните и водните дружества просто калкулират загубите си от братята *** в сметките на всички останали! Разбирам, че държавата и общината трябва да подпомагат, но при *** вече се е изродило в пълна наглост!
240
0
 
15
 
! Отговори
282 преди 13 години
Ти на коя планета живееш мила? Имам усещането ,че се информираш основно от медиите ,а не лично може би не излизаш много-много сред хора само незапознати с *** ПРОБЛЕМ НА ЕВРОПА или някаквъ свръхмилозливи душици могат да напишат такъв коментар като твоя радвам се ,че сте нищожно малко такива ненормалници.
239
1
 
23
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Г-жо Добрева ,за каква любов пишете . Любов към *** ,който убива възрастен човек за 2 лв. или изнасилва 83 годишна жена. Или за този *** ,който не си плаща тока ,водата ,който краде и лъже непрекъснато. За този *** ,който се реди на опашки за помощи ,защото не иска да работи. За каква любов - Та ние ги обичаме ,щом им плащаме и ги търпим години наред ,а не ги гоним ........Та те са любимците на политиците.
238
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Добрева, не се тровя с омраза. Радвам се на живота, когато ми поднася приятни и хубави неща. Но не съм съгласен да плащам за мързела на една прослойка в българското общество, която само знае да иска и смята, че някой с нещо й е длъжен! Плащаме социалните им помощи, плащаме за жилищата, в които ги настаняват, плащаме им тока и водата, които или крадът, или не си плащат, плащаме им лечението! Все те са безработните, все те са социално слабите, все за тях трябва да има специални закони!
237
0
 
14
 
! Отговори
ники преди 13 години
госпожо, умолявам ви в името на цялата доброта и любов към ближния- изпийте си хапченцето!
236
17
 
3
 
! Отговори
Р. Добрева преди 13 години
Извинявам се на всички вас, ако по някакъв начин съм наранила самолюбието и честолюбието. А що се отнася до моята загриженост, тя по скоро е отправена към всички вас, които се тровите с омраза. Животът е само миг и затова се опитайте да му се радвате, такъв, какъвто Е..... Така наречените Роми умеят да му се радват и също така имат още една хубава черта, че са ЕДИННИ в добро и зло. А вие госпожи и господа сте единни само, когато МРАЗИТЕ.... Замислете се. Желая Ви само ДОБРО!
235
1
 
10
 
! Отговори
ники преди 13 години
Р. Добрева, цитирам" А както знаем: "Човек е щастлив, когато е полезен", значи според вас *** са най-големите нещастници, защото са абсолютно безполезни? явно сте пропуснали сеанс, или хапченце!
234
1
 
22
 
! Отговори
Христова преди 13 години
Не съм расистка, но вече в малко повече идват всички грижи за т.нар. роми. Била съм свидетел как в градския транспорт пътуват без билет, но никой не ги закача, докато на нас, ако сме без билет, няма да ни се размине. Сега кметът трябвало да ги интегрира, да им намери място за заселване.......откъде накъде, толкова бедни българи има, които ако няма, дори ще ровят по кофите, но няма да просят - защо на тях не се намери някой да ги настани. Тези наши роми вече си вярват, че ние сме им длъжни.....
233
2
 
12
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Какво става в блок 20 ? Каквото става и цялата държава -руши се !!!!!!
232
1
 
21
 
! Отговори
ха ха ха преди 13 години
г-жо Добрева вземете си няколко *** на ги нахраните в дома си, след като преливате от доброта. А след минути може да си намерети мебелите насечени и изгорени в средата трапезарията
231
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
при бай тошо ги нямаше защото си знаеха мястото, всички натирени в махлата и не смееха да си покажат носа навън, а днес на са се увеличили с няколко хил.повече и са навсякъде, социални служби, заведения на улицата дебнат на някоя далаверка, но не и за работа
230
2
 
18
 
! Отговори
до Р.Добрева преди 13 години
съвсем сте изкукали, какви добродетели и какви ценности може да откриете в тези ***, подобия на човешки същества. Кажете ми г-жо с благорадна фамилия, една причина поради която трябва да ги защитим тия *** народили по 12 деца. Това е ядно на болести, наркомани и всякъкви престъпници. Моите родители са работи и плащали данъци и осигуровки на тази държава почти 40 години. Имаме жилище което е купено с ипотека и ще го изплащаме не по-малко от 30 г., редовно си плащам всички дънъци и осигур
229
3
 
16
 
! Отговори
бай гъзан преди 13 години
ето ви демокрация! бри бай тошката такива работи не е имало, щото който не слуша - в тухларната или белене. нека е било лошо
228
2
 
21
 
! Отговори
Razlichen преди 13 години
Доброта! Към ***, които нищо не създават, а само рушат и лежат на чужд гръб? Да си добър, да помогнеш на някой, който има желание сам да си помогне - това е добродетел. Да си добър, да помагаш постоянно на някой, които не прави нищо за себе си и чака другите да му уредят живота - това си е чиста проба глупост!
227
1
 
25
 
! Отговори
Razlichen преди 13 години
Добрева, като си толкова загрижена за тях, като си толкова добра душа, защо не си ги вземеш у вас? Ако аз не си платя тока - спират ми го на 7-ия ден. Жилището, в което живея е плащано от баща ми 30 години, не ми е дадено на мижав наем от общината. Работя поне по 8 часа на ден. И ти апелираш към мен да гледам с добро око на ***-търтеи, които не само, че лежат на гърба на работещите, те самите не работят и не искат да работят, но на всичко отгоре унищожават обща собственост!
226
23
 
2
 
! Отговори
Р. Добрева преди 13 години
Прощавайте г-н или г-жа РАЗЛИЧЕН, но и към Вас изпитвам съжаление, заради Вашата неграмотност и нежелание да се освободите от омразата в себе си. Помислете малко и се вгледайте в себе си, може и Вие да имате кусури. Аз само апелирах към доброта с пълното съзнание, че за това трябва време. Желая Ви здраве и щастие. А както знаем: "Човек е щастлив, когато е полезен"
225
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
От 15 години си изплащам .... гарсониерата! Ще я изплащам още ... 15!Не съм ***. Общината или държавата никога не са ме картотекирали или предлагали настаняване в общинско или държавно жилище - напротив дори ме изгониха от такова!Не съм ***, и семейството ми не е ***!Живели сме във ведомствено жилище ... 18 месеца! И ни изгониха, защото не сме отговаряли на някакви изисквания! Не сме ***! Телихме кредит и жиеем в ипотекирана гарсониера!Но не сме *** ... за наше съжаление