Местните скочиха в защита на имама в Лъжница

Акцията на ДАНС срещу радикалния ислям предизвика смут в региона
Обновена: 6 окт 2010 20:07 | 6 окт 2010 20:07,
218
Местните скочиха в защита на имама в Лъжница
Снимка: Булфото

Специализираната акция на ДАНС и МВР срещу дейността на нерегистрирания клон на ислямистката организация „Ал Уакф Ислями“ предизвика напрежение в село Лъжница, Гоцеделчевско, където органите на реда обискираха изненадващо дома на имама Мухаммед Камбер.

Хората от селото не пускаха в продължение на четири часа служителите на ДАНС да излязат от къщата с мотива, че може да се подмени иззетата литература.

Те не можеха да повярват и отричаха, че техният духовен водач по някакъв начин е нарушил законите на страната.

От дома на местния имам Мохамед Камбер са иззети 5 кашона с книги, касети, дискове, списания и компютър.

Служителите на ДАНС и МВР бяха изведени от дома след продължили с часове уговорки, в които най-активно се включиха кметът на селото Байрам Разманов, районният мюфтия Айдън Мохамед и областният лидер на ДПС Ведат Хюсеин.

В момента, в който излязоха от къщата, полицейските служители бяха посрещнати от жителите на селото с мощно освиркване.

Хората освободиха и двата полицейски автомобила с литературата, иззета от дома на имама.

Камбер е ходжа на село Лъжница от три години. Преди това в продължение на 7 години учил за имам в Мека, откъдето донесъл и въпросните книги.

"Има анонимен сигнал, че учим хората на радикален ислям – ей тия всички хора ги учим на радикален ислям. Провериха хората, взеха каквото има и хареса по цвят, щото те така интересни книгите и не разбират арабски. Взеха компютъра, дискове, касети, Коран, такива лекции. Ако има нещо, да дойдат като хора, щото ние сме тук, ние няма да избягаме. Обаче фактът, че влизат сутринта и децата спят – това показва сплашване на хората – ето имамът ви е терорист, бягайте от него или от тая гледна точка или де да знам", коментира пред медиите Камбер.

Още по темата

Служители на ДАНС са извършили проверка в дома на имама и в сатовчанското село Кочан, проверка е направена в село Аврамово, както и в други села в Благоевградско.

Относно акцията в Смолянско кметът на областния град Николай Бояджиев коментира, че действията на ДАНС потвърждавали опасенията му за това, което се случва в региона. 

"Радвам се, че все пак държавата започна да обръща внимание на тези работи. Не знам обаче защо се чака идването на Ердоган в България, за да се извърши това, което трябваше да стане отдавна", коментира още Николай Бояджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
" Независимо от твърденията, че местното християнско население е било насилвано или дори окуражавано да се ислямизира, трябва да кажа, че няма истина в това. Отоманите никога не са използвали насилие, за да помохамеданчват покорени народи. Защото насилственото помюсюлманчване е изцяло против мюсюлманската религия. Пророкът го е казал много ясно: мохамеданинът, човекът, който е направен мюсюлманин с насилие, не е истински мюсюлманин. На второ място не е практично. Когато числото на мохамеданите расте, това означава намаляване на данъчните постъпления, защото когато един християнин стане мюсюлманин, той престава да плаща джезие. Така че както по религиозни, така и по данъчни съображения отоманската политика не е била за насилване на местното завладяно население да приеме исляма. В този смисъл не е вярно твърдението, което е в основата на националистическата история на Балканите, че турците дошли и взели да карат християните да се помохамеданчват.
171
0
 
1
 
! Отговори
?????? преди 13 години
Меркел към германците: Свиквайте с джамиитеMonday, 20 September 2010 09:05Можем да живеем заедно в обстановка на взаимно уважение и толерантност единствено върху основата на Конституцията.С това трябва да се съобразява всеки, който би искал да живее тук, заявява канцлерката Ангела Меркел.Германската канцлерка Ангела Меркел призова немците да свикват с мисълта, че градовете в Германия ще продължават да променят облика си заради живеещите в страната мигранти."Например джамиите все по-често ще стават част от нашия градски пейзаж" - заявява тя в публикувано днес голямо интервю в авторитетния "Франкфуртер алгемайне цайтунг" (FAZ).На канцлерката е зададен въпрос дали след като в Швейцария чрез референдум беше забранено издигането на минарета, тя не се опасява, че в Германия може да се формира политическа сила, която да отхвърля разпространението на исляма в държавата."Вече казах, че джамиите повече от преди ще стават елемент от градския ни пейзаж. Нашата конституция защитава свободата на вероизповеданията.Впрочем, аз изисквам всички да спазват всички текстове на основния закон. Не може да формираме никакви паралелни общества, в които не се съблюдават нашите основни правила, свободи и ценности, например равнопоставеността на мъжете и жените.Можем да живеем заедно в обстановка на взаимно уважение и толерантност единствено върху основата на Конституцията. С това трябва да се съобразява всеки, който би искал да живее тук", заявява Ангела Меркел.Според Меркел в продължение на много години отношението на немците към имигрантите се е определяло от илюзии. Много положения в интеграционната политика на германската държава са се оказали неправилни.Канцлерът призовава към открита дискусия за недостатъците в интеграционната политика.Интеграцията на идващите преселници е задача на коренното население, подчертава Меркел. Обаче с мигрантите, които не желаят да се интегрират, трябва да се подхожда "с цялата строгост", подчертава тя.
170
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
nie znaem koi sazdava tova naprejenie i toi 6te si plati za tova
169
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne se pla6i kamber nie sme s teb
168
0
 
1
 
! Отговори
Прав си преди 13 години
Приятелю 1000% си прав, някой друг кара талигата и гледа сеира на първосигналните люде. Какъв му е интересът? Колкото до т.н. "Възродителен процес", тая далавера не е измислена в БГ, пак някой ни я натресе, както и стрелбата по папата.
167
1
 
4
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Всеки има право да мисли каквото си иска, но това не кореспондира с истината, жалко, е че се дават "експертни оценки" без да се познава материята. Не може да се иска от всеки изказващ се във форума да е на високо интелектуално ниво. В безсилието си тези първични наши съграждани започват да псуват и храчат кръв, а иначе сме "културни".
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Talibani i fanatici...
165
0
 
1
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Не знам кой какви ги върши по строежите, просто нямам работа там. Истината, е че турците за разлика от *** не висят пред Социално подпомагане за помощи и най-важното, е че не се оплакват, сами се оправят.Интересното, е че всички в тази държава са работливи, но пак сме в задънена улица, не, нещо не се връзва.
164
0
 
2
 
! Отговори
:) преди 13 години
Пак си влязал в матрицата... Нямам мързеливи познати българи. Виж турци и *** съм виждал да щльокат бири по строежите от 11 та до 15 часа. И ощи примери много има.
163
1
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Ами прав си, че сте мързеливи иначе нямаше да бъдем на тоя хал. Сори, но такава е жестоката истина.
162
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 13 години
Наслушали сме се на приказката за добрите трудолюбиви турци дето крепят държавата и лошите мързеливи българи.... Тия ги разправяй на някой дето не е стъпвал в турско село.
161
1
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Как да не са се опитвали.Дядо ми трябваше да чака 8 месеца, за да отиде да се види за последно с роднини и на връщане го глобиха, затова, че е купил по 1 пръстен на двете си дъщери и 1 чифт дънки. Тогава валутата за държавата я правеха турците от тютюн, животни и зеленчуци-това се котираше.
160
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 13 години
:)))) По татово време никой не се еопитва да разубеждава турците да ходят в Турция, а точно обратното. Някой са родени преди 1990 :))))
159
0
 
3
 
! Отговори
Jan преди 13 години
Така,че дали всичко случващо се не е програмирано "отвъд океана", и това непрекъснато набиване в главите за предстоящи атаки на терористи?2-та причина за емиграцията на българите - имат необходимия ценз и се реализират там. "Светът се превръща в едно голямо село"-това е истината.Не знам дали вярваш в предсказания, но вземи си изтегли на Слава Севрюкова "Зеница...". 10% да е познала -достатъчно е. /А сега имам работа- и клавиатурата да си оправя/
158
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В моя род има родословна книга от 1621г. от самото преселение на дедите ми.Не знам дали ти можеш да се похвалиш с нещо таково.
157
1
 
3
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Най-голямо доверие в армията имат на изселниците, тъй че не си въобразявайте, че ни мислят за ***.МИТ много добре знаят кой с какви корени е и каква ДНК носи в себе си.Малцинствата в други държави в стремежа си да се запазят избягват смесените бракове и остават много по чисти отколкото тези в Турция, които се женят за какви ли не.
156
0
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Това, че някой някъде ни смята за *** е заблуда или по-точно реплика от татово време, за да разубеди турците да не ходят в Турция.В Турция има много изселници и въобще не се оплакват. Какво значи ориента, въобще ходил ли си в Турция.Явно думите роден край, носталгия, дом и приятели са ти непонятни и е по лесно да политизираш всичко. Жалко!
155
0
 
1
 
! Отговори
jan преди 13 години
Но амбициите на исл. фундаментализъм никой не отрича, пантюркизма също. Използват срива на икономиката и мизерията, за постигането на своите си цели. Разделянето и раздробяването на Б-я на помаци, българи, македонци, християни, мюсюлмани.....-просто използват римското "разделяй и владей".Политика на всички по-големи сили. И ако Турция беше далеч- проблеми никакви, но така....?И още нещо-още преди 20год. някой беше казал, че новият век ще бъде противопоставяне на двете религии.
154
0
 
1
 
! Отговори
jan преди 13 години
Едната от причините е религиозната. Само в Германия има няколко милиона турци и вече са станали немски граждани. А християните са по-добре приети. Аз също имам възможност да живея и на запад, но предпочитам тук, където ми е коренът. Знам че България ви харесва, защото Турция е развита икономически - но е в Ориента,а вас там ви смятат за "***". Срещу турците нямам нищо против, работил съм с турци и затова не подкрепям понятието "***-турско", защото са различни понятия. Но...
153
1
 
2
 
! Отговори
Турчин преди 13 години
Българинът който има шанс да се установи и преуспее в чужбина не се връща никога в България (за постоянно), докато българските турци инвестират спечеленото в България и никога дори не се замислят да се установят завинаги в чужбина освен , ако не са смесен брак. А, сега jAN-ЧО ти ми кажи кои са по патриоти.