Метеорит на 4 млрд. години откриха край Девин

Експерти трябва да потвърдят възрастта му
Обновена: 29 яну 2011 15:03 | 29 яну 2011 14:31,
148
Метеорит на 4 млрд. години откриха край Девин
Девин Снимка: Булфото

Метеорит на 4 милиарда години е открит преди един месец в района на Девин. На уникалната находка се натъкнали екип палеонтолози. Очаква се скоро експерти да потвърдят възрастта на откритието и то да стане едно от осемте чудеса на Девин.
Късът от космоса тежи около 1 килограм. В момента се намира в лаборатория, където ще се доказва произходът му. Експерти обаче са категорични, че това е остатък от меторит, който е стигнал Земята. 
 

След коледните и новогодишните празници, хотелиерите отчитат отлив на туристи. За да запалят интереса на повече хора към този регион, в момента те правят картата на осемте чудеса на Девин.
 

„Едно от чудесата е новооткритият метеорит на 4 милиарда години, а другото - пещера на възраст над 1 милион години, която също разкрихме наскоро”, заяви пред Dnes.bg председателят на сдружението на хотелиерите в Девин Владимир Солаков.
 

Близо до Девин са открити и следи от древни цивилизации – пещерни жилища на над 35 хиляди години, което говори, че районът е обитаван много хилядолетия преди новата ера, твърдят експерти.
 

Девин разполага с леглова база от 1500 легла. Нощувката на човек започва от 15 лева в къщите за гости и стига до 100 лева в модерните спа хотели с минерална вода. Любопитно място за спане са автентичните родопски къщи, които побират между 4 и 6 човека. Вътре има камина, а спалните са покрити с родопски завивки. 
Много от туристите идват до Девин само за да опитат от традиционните родопски ястия.
 

„В ресторантите в Девин няма да видите да ви мерят порцията с кантар, а просто трябва да останете доволни, аз това съм забелязал“, сподели впечатленията си туристът Атанас Сирийски.
В заведенията пък държат храната да се приготвя по вековни рецепти с натурални продукти.
 

„Не се отмятаме от това, което е било примерно преди 100 години, защото е най-лесно да се купи нещо от магазина и да се претопли на микровълновата печка, но то няма натуралния продукт, който ние си произвеждаме“, разказа пред Dnes.bg Румен Ангелов, който е главен готвач в един от ресторантите.
Освен че е красиво, въздухът в Девин е много чист. Научно е доказано, че от цяла България на това място озоновият слой е с най-голяма дебелина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още по темата: пещераметеоритДевин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ти мани щом експертите са категорични... статия-реклама са си спретнали
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"че това е остатък от меторит" Това някакъв нов вид космически тела ли са.
99
0
 
14
 
! Отговори
bg преди 13 години
Drugari,Devin e bulgarski grad.Ne go svruzvaite postojanno s groznata *** Ahmed Dogan.Budete nacionalisti i patrioti,a ne gubreta.Bil sum v Devin.*** Dogan ne go videh nito na vhoda na grada,nito opunal shatri na centura.V Devin se govori bulgarski ezik i 4alga ne 4uh.
98
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На Ааамед Дооан май са му секнали турристите в тая криза..
97
0
 
5
 
! Отговори
преди 13 години
така е за съжаление,затова сме на такъв хал
96
2
 
20
 
! Отговори
Джузи преди 13 години
Кипърците и гърците правят от всеки камък и от всеки извор туристическа забележителност. Тук се е родила Афродита, там се е ресала, в еди-кой-си извор се е къпала. Е, че защо и ние да нямаме такива туристически атракции? Нашата природа е поне 10 пъти по-красива и сме доста по-умна и организирана нация от тях. Само че и най-умния си е малко ***. А и сме много мачкани през вековете. Но защо и ние сами си сваляме самочувствието- ето това не мога да го разбера.
95
7
 
2
 
! Отговори
bg преди 13 години
Bokluci,iskate li da priznaete moshtite ot Sozopol za avtenti4ni? Dobre.Na dunoto na moshtite pishe 4e Isus Hristos e ***,merzavec i kradec,i evreiskite pluhove s pravo sa go ubili.Osven tova na dunoto na moshtite pishe 4e USA e nebesna,gospodna durjava,i koito ne e suglasen s neinata nacistka,globalistka,vunshna politika,e eretik.Sega priznavate li moshtite za avtenti4ni?
94
3
 
4
 
! Отговори
bg преди 13 години
EEEiii,bokluci,stiga ste kvi4ali s/u avtenti4nostta na meteorita.Meteorita e nameren na edin kilometur ot Tel Aviv i Bendjamin Natanjahu ve4e e priznal avtenti4nostta mu.Joe Biden sushto.Sega po-spokoini li ste?
93
4
 
2
 
! Отговори
oo преди 13 години
КОГА щЕ ПОГНАТ чЕВДАРСКИЯТ КМЕТ ОБ6ТИНА ДОСПАТ ОБЛАСТ СМОЛЯН КОИТО Е И ДЪРЖЯВНА СИГОРНОСТ ДС ДЕЯН ДЕЯНОВ КЕХАЙОВ ОТ 1970 ГН НА ИМЕ КАМЕН.ТОЙ Е ТОЛКОЗ НАГГЪЛ чЕ ВСИчКИ ОТ СЕЛОТО СЕ ИЗПРАВЯТ СРЕщО НЕГО ПО НАЙ НАХАЛНИЯТ НАчИН БЕ ПРЕИЗБРАН КАТО НАЗНАчИ ДЪщЕРЯСИ НАЙ ГОЛЯМАТА *** МАЯ КОЯТО ЖИВЕЕ В СОФИЯ,И Я НАЗНАчИ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПРЕДИЗБОРНАТА КОМИСИЯ.КОГАТО МАЯ БЕшЕ УчЕНИчКА В СМОЛЯН ПРАВЕшЕ СЕКС СЪС 12 МОМчЕТА А СЕГА СЕ ПРАВИ НА НЕ ЦЕЛУВАНА,РАЗВЕЖДА ЕДИН СОФИЙСКИ БУДАЛА КОИТО чЕВДАРСКИЯТ КМЕТ МУ КУПИ ДЖИП САМО И САМО ДА НЕЯ ИЗГОНИ.НА ТОЗИ НАГГЪЛ КМЕТ ТРЯБВА ДАСЕ НАПРАВИ ИЗЦЯЛОСТНА РЕВИЗИЯ ОТ ПЪРВИЯТ ДЕН ДО ПОСЛЕДНИЯТ,СЕЕ КАРТОФИ КОСИ ЛИВАДИ СЕчЕ МАТЕРИЯЛ ВСИчКО СЪС РАБОТНИЦИТЕ ОТ СОЦИЯЛНОТО ТОЙ И НЕГОВАТА ГОСПОЖА НИщО НЕ ХВАщАТ ТЯ ГО ЗАМЕСТВА КОГАТО Е В ОТПУСК НО НАНЕЯ И КАЗВАТ КМЕТИЦЪТА.ТОЙ Е ТРЕТИ МАНДАТ КМЕТ ИМЕННО ЗАРАДИ ТАКИВА НАГЛИ ХОРА ТРЯБВА ДАСЕ НАЗНАчЯВАТ КМЕТОВЕТЕ ПОД 400 ЖИТЕЛИ.
92
8
 
6
 
! Отговори
Черешкин преди 13 години
Току що бях по голяма нужда в тоалетната и ... о небеса!!! каква изненада. открих че съм из*к*л костилка от череша. а сега де. по това време? череша? нямам и компоти. ами сега? извънземна ще да е. сега очаквам туристопоток в моята скромна тоалетна.
91
1
 
10
 
! Отговори
до 86 преди 13 години
не бе ***, не дипломата на бай Тошо, а дипломата на Ахмет Доган за завършена геодезия е деветото чудо. Така той ще участва и в легализирането на метеорита. Няма нуйда от историци. Ахмет е един и той е велик.
90
5
 
4
 
! Отговори
Аттт преди 13 години
Не ви се получва евтиния опит за вдигане на туристическият интерес.... Залагам главата на Доган, че това е толкова автентично, колкото и костите на Йоан Кръстител...
89
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ами и ние преди два дена намерихме кокалите на сем.Флинстоу /ха ха ха/и сега в Долно Нанагорнище чакаме голяяяям наплив на туристи/балъци/.Ха ха ха
88
1
 
8
 
! Отговори
На дедо дедовия преди 13 години
Ако Тунгуския метеорит се беше забавил със 7 или 8 секунди щеше да падне в центъра на днешна Турция. Жалко ...
87
0
 
6
 
! Отговори
Тцъ! преди 13 години
Ще чакам да открият и скелет на тиранозавър /захапал стегоцефал, най-добре!/ и тогава ще им пробвам къщичките!!!Добър пиар, няма що!:))
86
0
 
11
 
! Отговори
Абе преди 13 години
Всичко в Девин е на по един Милиард години.
85
3
 
3
 
! Отговори
оптимис преди 13 години
Сега роднините на астероида като разберат, ще дойдат да го търсят край Девин. И все някой от тях ще успее да нацели стената на хидровъзел Цанков Камък :)
84
1
 
5
 
! Отговори
ogi преди 13 години
Един ден страната ни ще бъде раят за българите.
83
3
 
8
 
! Отговори
от Девин преди 13 години
току що открихме деветото чудо - дипломата на Тодор Живков.беше затрупана под един друг метеоритура,слава на БКП!
82
2
 
9
 
! Отговори
Бонго преди 13 години
Надушвам участието на Божидар Димитров в това откритие.