В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас

Според авторите на книгата градът не е участвал активно в Априлското въстание
Обновена: 12 апр 2011 20:52 | 12 апр 2011 20:51,
92
В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас
Снимка: Булфото

Исторически гаф са допуснали авторите на учебника за четвъртокласници по предмета „Човекът и обществото”.

В темата, посветена на Освобождението на България, те са изброили градовете Батак, Панагюрище, Копривщица и Клисура като населени места, които най-активно участват в Априлското въстание през 1876 година, а за Брацигово е написано, че въстанието е потушено след пристигане на турската войска.

"Крайно възмутени сме от тези твърдения, при положение, че градът ни е участвал с над 1300 въстаници и конница от 80 коня”, заяви пред Dnes.bg шефката на местния парламент Денка Николова.

По думите й именно Брацигово е център на тържествата по повод Априлското въстание, а учебникът за 4 клас пренебрегва тези факти. По тази причина Общинският съвет е изпратил протестна декларация до образователния министър Серегей Игнатов и директора на Историческия музей Божидар Димитров.

"Настояваме историческият гаф да бъде поправен от авторите на учебника”, пише в протестната декларация.

"Запознати сме с проблема, ние също сме взели мерки и сме уведомили министерството”, казаха от Регионалния инспекторат по образование в Пазарджик.

Гафът е открит от внучката на бившия кмет на Брацигово Илия Калинов, която попитала дядо си защо Брацигово празнува Априлското въстание всяка година, а в учебника не се споменава като център на боевете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Брацигово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тъй и тъй е подхваната темата за бг-историята... Като се съпостави всичко, което имаме като даказателствен материал, излиза, че Г. С. Раковски е бил прав. Той твърди, че ние сме коренното население на тия земи и не сме ни тюрки, ни татари ни славяни. Същото твърди и акад. Державин. И Лихачов.И много други. Доказателства бол. А за това, че българите били тюрки и заварили на Балканите "славянско море" доказателства няма. Какви са тия "историци", дето пишат учебници и поколения наред заблуждават???
85
1
 
1
 
! Отговори
някой преди 13 години
До: другия "някой" (номер 72)Не те знам кой си, но няма да е зле да попрочетеш малко какво пише "Моргата".Не може да се нарече "османско присъствие" и това е грешка.Вече не се използва този термин, а "османско владичество", в смисъл на власт, господство, управление.А темата за робството е направо смешна. думата робство или иго се използва в преносен, а не в буквален смисъл и като такава, е исторически невярна.А на кого сме роби сега, след като говорим за износ на секс робини от България?
84
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
"Както Перущица, така и село Брацигово4, находяще се недалеч от Перущица, беше един от главните пунктове на движението в 1876 г. Това село се впадаше в околията на Бенковски, който сам лично го посети няколко пъти във време на пропагандата, гдето намерил добър прием от страна на брациговските патриоти и сполучил да устрои комитет, състоящ от мнозина юнаци. "От "Записките" на Захарий Стоянов.
83
7
 
4
 
! Отговори
... преди 13 години
И има ли някаква промяна днес? Не че ги защитавам, ама...тогава сме плащали един данък, сега - хиляда... Имало извращения от турци над българи...няма такова нещо - турци са били първите десетина години от завладяването на България, след това са си само еничари, т.е. пак българи. И днес същото дали ще са политици, полицаи или мутри все тая. Та...какво се е променило днес, че не разбрах?!
82
2
 
5
 
! Отговори
Елена преди 13 години
Статутът на българския народ в ислямската империя до началото на XIX век, въпреки че не е робски в юридическия смисъл на понятието, е статут на народ, който е обект, а не субект на управлението на държавата. Българският народ е лишен от социалните слоеве, които са естествените водачи на всеки народ в тази епоха аристокрация, буржоазия, висше духовенство. Поради това изоставаме фатално от технологиите, от образованието и културата.
81
1
 
5
 
! Отговори
Елена преди 13 години
"Истинската беда на робството или владичеството не е в това добре или зле е живял българският народ, а как и какви са били възможностите му за прогресивно развитие, т.е. могъл ли е да следва пътя на семейството на европейските народи и европейската цивилизация, към която принадлежи от VII век. Там е истинската трагедия, а не в споровете коя квалификация е правомерна робство или владичество. "
80
0
 
12
 
! Отговори
далавераджии! преди 13 години
Някой може ли да ми обясни, защо постоянно трябва да се издават нови учебници?? Да не би вече годината на априлското въстание да не е същата... или аксиомите в математиката да са се променили..или романа "Под игото" да е редактиран??? Защо трябва да се преиздават учебници по математика, история, литература, философия, етика, български, физика, химия и т.н.??? Родителите трябва да имат определящ глас кога и как да се променят учебниците!
79
3
 
5
 
! Отговори
До Моргата преди 13 години
Моргата, ако ти си историк и се занимаваш с История, тежко и горко на нашата страна. Българи са били отвличани за роби изключително често. Например след неуспешният опит за превземане на Виена, османската сбирщина на връщане минава през Балканският полуостров и понеже няма плячка си "набира" роби. Има песни бе Морга, там се пее "...три синджира роби". Тебе не са ли те учили да разсъждаваш. Стотици хиляди са откарвани и продавани за роби. Или вас в СДС ви карат по друга учебна програма...
78
8
 
3
 
! Отговори
Моргата преди 13 години
Надявам се да се досещаш, че робите са следствие от бойните действия, а не от мирно живущите. Обикновените жители от български произход са били със статут на поданици на Османската Империя, а не на роби. Имали са права, както и задължения. Поинтересувай се от римското частно право да видиш какво значи роб. А, че българи са били велики везири - това е факт. Също така балкански еничари са управлявали Египет като мамелюци. Примитивното ви познание на история не борави с обективна информация.
77
4
 
5
 
! Отговори
До моргата преди 13 години
Уважаема Морга! Предният пост ми го изтриха вероятно защото съм те нарекъл с правилният термин! Та уважаема Морга, да ти кажа: Българите са били оковавани, откарвани и продавани на тържищата за роби, по островите в Егейско море. Има запазени документи, в които венециански и генуезки търговци описват закупуването на РОБИ-Българи, с имена, от кое село са, на колко години са, височина и т.н.
76
4
 
4
 
! Отговори
PREDATEL преди 13 години
LEVSKI PREDADEN OT BALGARIN !!!!! BOTEV UBIT OT BALGARIN (ot 4etata mu) !!!!!! MOGA DA VI IZBROQ BEZBROY PREDATELSTVA.................... TAKA 4E V MOMENTA JIVITE BALGARI SA VNUCI NA OTCELELITE PREDATELI
75
2
 
6
 
! Отговори
До Моргата преди 13 години
Широка автономия в рамките на Османската империя???? Хахахаххааха! И великите везири все от български произход бяха! Абе ние я владяхме тази империя бе! Не те нас, а ние - тях!Хахаххахаха!О, ти си бил и историк! Ще припадна!
74
9
 
4
 
! Отговори
Моргата до 79 преди 13 години
Това че отделни българи са били роби не дава този статут на цялата нация. И ако се поинтересуваш малко повече ще стигнеш до информацията, че всъщност българите са имали висша форма на самоуправление (с изключения на престъпленията срещу мюсюлмани). Османската Империя дори запазва голяма част от местните управители, които по-късно във времето от боляри се превръщат в чорбаджии. Добре че съм историк, за да знам на какви глупости ни учат в средното училище, когато сме малки.
73
0
 
14
 
! Отговори
В преди 13 години
Брацигово се сражава 16 дена! Стотици са убитите и изпратените после на заточение в Диарбекир. Да, там жените и децата не са подложени на клане, но това става по-скоро поради случайност. Просто са попаднали на по-сговорчив паша, който приема парите, измъчва до смърт Петлешков и дотам.В Батак се предават на турците доста по-позорно. Но това е забравено поради трагичната съдба на батачани.
72
7
 
6
 
! Отговори
Моргата преди 13 години
72, факт е, че е било присъствие, а не робство. Априори българите не са били роби, а са се водили по обичайното си право и са имали право на собственост и земя. При наличието на тези фактори не можем да говорим за робство в истинския смисъл на думата. Автономията ни е била доста широка в рамките на Османската Империя. А Сидеров е един продажник, заради чиито глупости българската нация страда. Като цяло националистите са по-скоро в тежест на обществото, отколкото в помощ.
71
0
 
14
 
! Отговори
Калабак преди 13 години
И има защо да са обидени! Чуйте какво е написал самият дядо Вазов в одата си "1876":"Брацигово падна подир славни битви.Както вред борбата почена с молитви,с надежди и песни и свърши с погром.Батак се предаде, уви, пълзишком,Копривщица легна при първата буря,топът черешови не спаси Клисурас високите урви; бледната зоравидя в кръв и в пламък Средната гора,.Панагюрци храбри след десет дни гордиоткриха вратите на мръсните орди..."Авторите на този учебник за V клас обаче мислят като светия синод.
70
0
 
6
 
! Отговори
Османско присъствие преди 13 години
Автора на тоя учебник по времето на комунистите директно получаваше "петица" годинки в Белене!
69
2
 
0
 
! Отговори
filomena grimaldi преди 13 години
BG profesori neznaqt BG istoriq. ma kak we znaqt kato q prodadoha?
68
1
 
2
 
! Отговори
Якоруда преди 13 години
В.Сидер./ Турците са виновни че не можем да си напишем историята.
67
0
 
5
 
! Отговори
някой преди 13 години
Абе срещу кого е било това въстание? Нали в учебниците се говореше за османско присъствие?