В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас

Според авторите на книгата градът не е участвал активно в Априлското въстание
Обновена: 12 апр 2011 20:52 | 12 апр 2011 20:51,
92
В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас
Снимка: Булфото

Исторически гаф са допуснали авторите на учебника за четвъртокласници по предмета „Човекът и обществото”.

В темата, посветена на Освобождението на България, те са изброили градовете Батак, Панагюрище, Копривщица и Клисура като населени места, които най-активно участват в Априлското въстание през 1876 година, а за Брацигово е написано, че въстанието е потушено след пристигане на турската войска.

"Крайно възмутени сме от тези твърдения, при положение, че градът ни е участвал с над 1300 въстаници и конница от 80 коня”, заяви пред Dnes.bg шефката на местния парламент Денка Николова.

По думите й именно Брацигово е център на тържествата по повод Априлското въстание, а учебникът за 4 клас пренебрегва тези факти. По тази причина Общинският съвет е изпратил протестна декларация до образователния министър Серегей Игнатов и директора на Историческия музей Божидар Димитров.

"Настояваме историческият гаф да бъде поправен от авторите на учебника”, пише в протестната декларация.

"Запознати сме с проблема, ние също сме взели мерки и сме уведомили министерството”, казаха от Регионалния инспекторат по образование в Пазарджик.

Гафът е открит от внучката на бившия кмет на Брацигово Илия Калинов, която попитала дядо си защо Брацигово празнува Априлското въстание всяка година, а в учебника не се споменава като център на боевете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Брацигово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
istoriata ni taka e obarkana ot komunjagite, 4e ne me interesuva. i po prinzip ne moze da i se viarva, za6toto vseki ot istorizite v sveta si ia obra6ta kakto ia vizda. te ne mogat da kazat s to4nost kakvo e bilo predi 150 god., kamo li predi hiliadoletia. vsi4ko e predpolozenia, a tova ne me zadovoliava, za da me zainteresuva!
65
2
 
2
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
Ve takiva slaviani. Скрий се ***.
64
1
 
3
 
! Отговори
do 67 преди 13 години
Kvi slaviani ve
63
0
 
3
 
! Отговори
do 57 преди 13 години
za koito da glasuvame, mantaliteta na horata v bg niama da se opravi taka che vse taq.
62
6
 
5
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
Славяните Кирил и Методий, са дали азбука на много народи.
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тия некадърници за да измият срама, трябва публично да се извинят на хората от Брацигово, наследници на тези героични българи, а тъпия им учебник да бъде спрян.
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз също съм се чудел защо никъде в България няма някакви славянски артефакти абе поне 1 землянка.А само:тракийски,гръцки,римски,прабългарски основно.
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Тези некадърници-туркофили нямат право повече да пишат учебници по история. Щом не знаят /другия вариант е че е нарочно/ елементарни неща от най-славната част от нашата история, когато поробените българи грабват оръжие и отиват на смърт за свободата на родината си, то тогава какви историци могат да бъдат тия плужяци, пък даже и учебници пишат. Ако тези герои не бяха се вдигнали на въстание и до сега щяхме да ходим с шалвари и забулени. Това е гавра с паметта на загиналите за БГ.
58
2
 
8
 
! Отговори
бЕдНяК преди 13 години
Това си е чиста проба престъпление срещу българския народ.
57
3
 
10
 
! Отговори
е преди 13 години
Време е да се пренапише историята. От античността до наши дни. Днес вече се знае, че сме потомци повече на траките, отколкото на славяните и българите не идват на Балканите с Аспарух, а векове преди това системно са заселвали тая земя. Земя, която са напуснали и в която след векове са се върнали. За това има източници, а за "славянското море" нито един. Как тия славяни един камък не издялаха и надписаха.
56
2
 
10
 
! Отговори
Пловдив преди 13 години
Искам ОСТАВКАТА на писача на този учебник,а министъра на образованието поне да има смелоста да се извени на българския народ за този гаф.
55
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Какви автори на книгата?Това са ПЕЧЕЛБАРИ!Професори пишат учебници за гимназиите а доцентите за първолаците ...Това са нашите отбор висши преподаватели - за нищо не ги бива.Защо в писането НА САМО ПО ЕДИН УЧЕБНИК не вземат участие учителите?Ами толкова много гешефтари има около тия учебници.А тия некадърници в това запустяло министерство са за изритване!
54
3
 
12
 
! Отговори
Jolly Roger преди 13 години
България. Страна със велико минало и грозно настояще.
53
0
 
13
 
! Отговори
Shark преди 13 години
През последните 20 години се правят тенденциозни опити да се преиначи историята, и то основно в частта и за турското робство и Априлското въстание. Разбира се отново от националните предатели в лицето на всички правителства досега.
52
1
 
11
 
! Отговори
Венсеремос преди 13 години
Ех, Все повече започвам да се отчайвам от нашенската си ситуация. Много ми е интересно какво ще стане на изборите и дали пак ще гласуваме за ГЕРБ. Незнам защо и как ама някак си по тънката се опитват да ни направят още по-прости и да ни приспят още повече водейки ни към кланницата. Нито образованието, нито социалната политика. Пo нищо не личи че правителството се грижи за нас. Дреме ми че има магистрали - ако продължава така след 50 години табелите ще са на турски и ***. Quo Vadis хора ?
51
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Az ne znam s kakvo sme tolkova gordi ... edno vystanie ne sme napraili kato horata:) a edinstvennite ni nacionalno "geroi" sa bili ei takiva budni bylgari koito sa obikaliali selata da rychkat horata da vyzstanat:)))) basi gordosta:)
50
2
 
12
 
! Отговори
сашо преди 13 години
абе прави са хората дето пишат с\у БЪЛГАРИЯ щото ние БЪЛГАРИТЕ сме си виновни от 20 години демокрация станахме *** на кои ли не станахме *** не уважаващи себе си и възхваляващи нации които от векове са се мъчили да унищожат българщината велики демокрации да но на книга защото са ограбили света
49
0
 
1
 
! Отговори
32 преди 13 години
а то за какъв се мислиш, бе умнико ? за турчин ли ? ясно е че хем не разбираш от история, хем и от религия, но се правиш на бабаит
48
1
 
10
 
! Отговори
уф преди 13 години
то нашата история кой ли не се е опитвал да я подмени... като си избирааме все едни продажни пишлемета за правителства...срещу пари и майките си биха продали
47
2
 
20
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
Не е гаф, а бавно и системно подменяне на българската история !Вече сме космополити и глобалисти ... :(Господарите смятат, че децата ни не трябва да знаят историята на родината си. Чрез платени "учени", журналисти и политици промиват мозъците на народа ни.А, народ, който не помни и не уважава историята си, такъв народ няма бъдеще !!!