В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас

Според авторите на книгата градът не е участвал активно в Априлското въстание
Обновена: 12 апр 2011 20:52 | 12 апр 2011 20:51,
92
В Брацигово сърдити на исторически гаф в учебник за 4 клас
Снимка: Булфото

Исторически гаф са допуснали авторите на учебника за четвъртокласници по предмета „Човекът и обществото”.

В темата, посветена на Освобождението на България, те са изброили градовете Батак, Панагюрище, Копривщица и Клисура като населени места, които най-активно участват в Априлското въстание през 1876 година, а за Брацигово е написано, че въстанието е потушено след пристигане на турската войска.

"Крайно възмутени сме от тези твърдения, при положение, че градът ни е участвал с над 1300 въстаници и конница от 80 коня”, заяви пред Dnes.bg шефката на местния парламент Денка Николова.

По думите й именно Брацигово е център на тържествата по повод Априлското въстание, а учебникът за 4 клас пренебрегва тези факти. По тази причина Общинският съвет е изпратил протестна декларация до образователния министър Серегей Игнатов и директора на Историческия музей Божидар Димитров.

"Настояваме историческият гаф да бъде поправен от авторите на учебника”, пише в протестната декларация.

"Запознати сме с проблема, ние също сме взели мерки и сме уведомили министерството”, казаха от Регионалния инспекторат по образование в Пазарджик.

Гафът е открит от внучката на бившия кмет на Брацигово Илия Калинов, която попитала дядо си защо Брацигово празнува Априлското въстание всяка година, а в учебника не се споменава като център на боевете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още по темата: Брацигово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
26
 
10
 
! Отговори
Моргата преди 13 години
Истината е, че Априлското въстание е жалка история. Българската история създава митологеми за множество хора, които са били пълни *** и не са можели да правят друго, освен да се бият и да ядат. Българин съм, но историята трябва да се гледа обективно. Примитивният национализъм ни е характерен за кръвта, но не е особено градивен.
25
7
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 13 години
Да мълчиш. Като нещо не ти харесва тук - багажа и в анадола! А може и по-далеч - до Индийския субконтинент.
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В Брацигово доколкото знам са предали Васил Петлешков, има стихотворение от Вазов.
23
28
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 13 години
Awe vie vsi4kite bulgari mnogo sa praite na nai-golemite patrioti i opliuvate turcite no vijte turcite kak jiveqt a vie jiveete kato ne6tastni pluhove.. ai vz we dolni mizernici.. _)_ na vas. malko vi e bilo 500 godini !!!
22
10
 
4
 
! Отговори
Болен Лидеров преди 13 години
Аз съм по-велик от всички веее къв ботев къв левски...
21
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ботев е бил влюбен в Обретенов :)
20
4
 
22
 
! Отговори
do19 преди 13 години
Защо да не набъркваме историята ни се пише в американското посолство,а англичаните и сега не ни признават/заради Одрин/.Утре ще излезе,че не е имало никаква България,а това е област на Турция.
19
3
 
17
 
! Отговори
бивш даскал преди 13 години
Не набърквайте Ботев, Обретенов и Левски тук
18
4
 
14
 
! Отговори
s-h преди 13 години
Разковничето се крие в предсмъртното писмо на Левски,заветите към българите.Които Ви освободи той ще Ви ЗАРОБИ прочетете го интересно е.
17
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не се казва но се знае,че Ботев и Никола оретенов са се скарали за пари и Ботев си е убит от наши.Кой е тоя турчин дето с тогавашните шишенета е могъл от такова разстояние да го челоса в десетката?Просто някои неща са посъчинени за да имаме История и герои.
16
0
 
29
 
! Отговори
????? преди 13 години
Интересно, според Уорлик, войниците от "Севера", по време на гражданската война в САЩ през 19-и век, когато са нахлули в Южните щати, не са ли се държали като терористи с местното мирно население?Защо тогава днес в САЩ не заличат тази война от учебниците?
15
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Посланик Уорлик е прав, Ботев е ужасил цяла Европа с черната си брада и груби нрави. През това време шепа турци едва оцелели криейки се от четите на разбеснелите се българи и преструвайки се на ***.
14
0
 
30
 
! Отговори
Добавка към 9 преди 13 години
Преди време наистина куцо и сакато се юрна да пише учебници /в това число и кадърни хора/, но после стана ясно, че след като напишеш учебник, трябва и да ти го одобрят, да го предпочетат пред други учебници по същия предмет и т.н. Точно в тези среди, връзките и привилегиите отпреди 20 години са все още в сила.А за учебниците за ВУЗ-овете да не говорим - много преподаватели сами продават написани от тях самите учебници. Купиш ли от него "произведението" му - взимаш изпита. Далаверата си е налице
13
2
 
26
 
! Отговори
s-h преди 13 години
Посланик Уорлик иска да се свали Васил Левски от историята,защото бил терорист,и Ботев.А образованието след 1990г.с тия пишман реформи е пълна скръб във всички области не само в историята.На Европа и трябват черно работници а не образовани хора.
12
2
 
14
 
! Отговори
xax преди 13 години
Аз след 12 клас съм учил, че Брацигово е било обсадено, но не е опожарено и изклано, защото са се съгласили да се предадат. Може би 10 е прав, моите спомени са вече леко избледнели.
11
1
 
12
 
! Отговори
аио преди 13 години
в 4итанката за 4клас има как се сади зеле с оная работа ужас !френска песни4ка :))))))))) вси4ко се о4аква от некадарници
10
1
 
39
 
! Отговори
до 8 преди 13 години
Брацигово е пощаден, защото водачът на въстаниците с е епредал - Петлешков, и са го изгорили жив, оная ***. Казал е:"Сам съм, други няма!".
9
1
 
15
 
! Отговори
бивш даскал преди 13 години
Към 2Миналият век подаскалувах известно време точно по география и по история/по- малко/ Няма национални програми и ала бала. ПРИЗНАХА АВТОРСТВО НА УЧЕБНИК ЗА ПУБЛИКАЦИЯ И ГЛЕДАЙТЕ КАКВО СТАНА - КЬОРАВО И САКАТО СЕ ПУСНА ДА ПИШЕ УЧЕБНИЦИ :(( Къде бяхте по Байтошове време научни работници. 95% се бяхте скрили, защото не ви признаваха публикация. Но пак щяхте да получавате добри парички, на онези години също се е плащало не дле за учебник
8
17
 
18
 
! Отговори
:( преди 13 години
Тия да прочетат записките на Захари Стоянов,да им светне какво точно е станало в Брацигово,и тогава да се правят на обидени!Мушмороци!Нека кажат,защо няма запалена една къща,заклан един човек,и тогава да думкат по патриотичното си тъпанче и да делят мегдан по заслуги с Батак и Перущица!
7
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
то и турско робство не е имало, и арменски геноцид също и т.н. и т.н.