Ще останем ли на студено през зимата?

Неизплатени задължения над 117 млн. лв. тежат на "Булгаргаз"
Обновена: 28 юни 2011 15:11 | 28 юни 2011 13:38,
84
Ще останем ли на студено през зимата?
Димитър Гогов. Снимка: Архив Булфото

Задълженията на топлофикационните дружества към "Булгаргаз" към момента са малко над 117 млн. лв и поставят дружеството пред сериозни финансови проблеми.  Това отчете изпълнителният директор на държавното газово дружество Димитър Гогов след обсъждане на цената на газа в ДКЕВР.

“Най-големият длъжник като обем е "Топлофикация София" с почти 70 млн. лева текущи просрочени задължения. Като относителен дял някои от останалите топлофикации са с по-сериозни задължения”, добави Гогов.

По думите му заради сериозните ликвидни трудности на дружеството доставките на газ за зимата могат да бъдат застрашени.

“Това ще доведе до преосмисляне на програмата за съхранение на природен газ за зимата, като не можеш да заплатиш определено количество, не го взимаш”, обясни Гогов.

Според него, въпреки че за момента опасността не е реална, е много важно следващите 2 месеца да се съберат възможно най-много дългове, „защото след септември сезонът за съхранение на природен газ в газохранилището в Чирен приключва”.

Междувременно Гогов обяви, че за последната година от „Булгаргаз” са успели да намалят загубите си с около 10 млн. лв. благодарение на подобряването на управлението на валутния риск.

Още по темата

Димитър Гогов съобщи още, че преговорите по новия договор за доставка с „Газпром” са на финалната права. В него отпадат посредниците.

Все още е рано да се каже на каква цена руснаците ще ни продават газа, но вече са определени параметрите, които ще определят формулата за изчисление – енергийни компоненти, алтернатива на природния газ, обясни Гогов.

Не било ясно и за какъв срок ще бъде подписан документът.

„Това зависи от цената. Ако тя е благоприятна, може и за по-дълго. Ако не е благоприятна, ще бъде по-краткосрочен”, обясни шефът на „Булгаргаз”.

Гогов обяви, че въпреки желанието им споразумението да е готово възможно най-скоро, едва ли ще има проект на новия договор с Русия до края на юни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
snfrpd преди 12 години
m0r3Jn , [url=arjgqkxdzlex/]arjgqkxdzlex[/url], [link=yawmijlscrnh/]yawmijlscrnh[/link], hfmrpfuezepr/
78
0
 
1
 
! Отговори
пинчер преди 12 години
Зависи? Който си има гадже или женичка никак няма дас тудува. Но останалите и децата и пенсионерите - със сигурност, ще студуват якооо. За обратните не зная - те си знаят. Но определено ще пиша на компа с ръкавици и фес на ушите, ако е бахър. Моля клиентите на банката да не ми се сърдят, ако стоя на масата с ***, ръкавици, бронежилетка и вятърен генератор за топлина! Просто въпрос на оцеляване е вече в тая държава, а и свят.
77
0
 
1
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
tia zadaljenia sa natrupani ot kradene ,ama kato ima bynaci da plashtat taka i naroda shte go kradat ,na obrylena krysha i sto toiagi sa malko ot razni tam kapitalisti oligarsi i kompanii.masoni evrei i uluminati i dr, mazni mizernici.
76
0
 
1
 
! Отговори
chushka преди 12 години
Има една тъкна подробност - топлопреносната мрежа струва пари, поддръжката и също. Ако не те товарят със сметки за топлофикация, просто ще трябва да увеличат още цената на тока, за да си избият разходите за изграждане и поддръжка на топлопреносната мрежа. В Русия може и да е безплатно парното, ама газът им е почти без пари, щото имат предостатъчно и изнасят. Ние имаме... голи *** и мрънкащи усти. Виж колко струва кубик газ в Румъния - наполовина сравнено с България, ама те също си имат доста
75
0
 
0
 
! Отговори
vesa666 преди 12 години
mizernici.........
74
0
 
4
 
! Отговори
Кларита преди 12 години
Точно така е, 74! Много отдавна се опитвам да го обяснявам по форумите. Ние сме като радиатор за Топлофикация. Случайно ли е това, че в Русия комуналните услуги са или безплатни, или на символична цена? Парното им е безплатно точно заради това, че не им струва нищо на практика. Токът - заради евтиния газ. А ние плащаме и преглъщаме, докато други трупат несметни богатства на гърба на нашето мизеруване! Вече не ми търпи търпилото, искам да пролея кръвта поне на един изедник!
73
0
 
3
 
! Отговори
чегевара преди 12 години
ТЕЦ значи топлоелектрическа централа Или парата която върти турбините за производство на ток след като си свърши работата трябва както при парните локомотиви да излиза на вън или да отива в канализацията.А те е използват за отопление на жилищата От къде идва тогава тази висока цена за отоплението След като се произвежда електричество и то се продава пак на нас Ако е само топлоцентрала реално е да има по висока цена.
72
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ФАЛИТ ЗА ТАЯ *** ***.Да си търсят милионите от оня бедняк Валентин Топлото!Все били на загуба...а се пляскат в джакузита и съдират кожата на народа.Тея в това дружество всички реват за затвор.Е,ще вдигат пак парното,ама нали директора на ДКЕВР за 1 година си купил лексус(на изплащане) и къща на морето за 35 000 лева(???)(в телеграф го пишеше днеска).Та плащаите си парното-дано му съберете пари скоро за совалка и да се изстреля на Марс и да не се връща никога.
71
0
 
1
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
Приятели,За ЕНЕРГИЙНАТА СИГУРНОСТ на България само АЕЦ Белене не стига, а проблама енергийна сигурност, не е нито труден нито сложен за решаване... Както е и в Европейските директиви, необходимо е днешните - "Свободен" и "Регулиран" пазар, наложени от "Енергийната мафия", да се заменят с доказано работещия... - "Регламентиран пазар (чрез закон) и разделяне участниците в играта на:- Производители;- Преносители; - Търговци на енергия!Що е това...? Това разделение ще ликвидира днешния монопол на ЕРП-тата и ще ги застави да предотвратят кражбите и ще доведе до истинска конкуренция.1. Печалбата на производителите трябва да се лимитира до 10% и се въведе контрол на инвестициите.2. ЕРП-тата, остават само Преносители и разпределители, но се въвежда постоянен контрол на инвестициите "загубите".3. Търговците на енергия, да са единствените купувачи от Производителите и продавачи на потребителите, но да могат да продават до 50%, в най-много три (от общо седемте) социално-икономически Области (ЗЗК) и с лимитирана печалба до 10% (ЗЗК).4. Пазара решава проблемите, като не се допуска Диверсификация по дейностите - Производство, Пренос, Продажби (чрез ЗЗК).5. Зелената енергия не е само свръхскъпата от "Възобновяеми" източници..., а и всяка друга "Невъглеродна"... Ядрената също е "Зелена", при това е неприлично евтина себестойността на козлодуйския ток е само 1.168 ст, а на 1 до 4-ти реактори беше 0.2 ст.6. България има разработени и "запечатани" уранови находища, със залежи за стотици хиляди години..., чрез които можем да станем не просто Свръхнезависими..., а Енергийните господари на Европа!7. За да се случи всичко това, обаче..., е необходим Патриотизъм и "Политическо дупе", а не чуждопоклонничество...и алчност...! Всичко друго е от Лукавава и от Златния телец!
70
0
 
4
 
! Отговори
5552 преди 12 години
Всяка година се дрънка едно и също, писна ми да чета и да ги слушам - естествено че ще има парно - нали грабежът трябва да продължи - увеличената минимална работна с 30 лева ще ни излезе през носа!Имат интерес - ще лапат още!
69
0
 
4
 
! Отговори
Насо преди 12 години
пумяр!
68
0
 
4
 
! Отговори
Насо преди 12 години
Гогов, и на теб да ти *** мам**а!
67
1
 
5
 
! Отговори
я преди 12 години
Няма да останвм на студено-аз ще си купя дърва и въглища
66
0
 
3
 
! Отговори
of преди 12 години
Ай пак старата песен всяка година в разгара на лятото се тръби "Ще останем ли на студено през зимата?" аман вече, добре че не съм на топлофикация ама те и нас са ни измислили "я тока да вдигнем, я горивата и да го духат бедните"
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дано изчезне нейде тоя монополен комунистически ***
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
зимата далече, ама и сега си е студено...Пуснете парното още сега!
63
0
 
2
 
! Отговори
Go-GO преди 12 години
Toplofikacija,vodosnabdjavane,elektrosnabdjavane i telefonite vsi4ki sa zakoraveli prestapnici i mo6ennici texnata mama.
62
0
 
0
 
! Отговори
Go-Go преди 12 години
Pak ni podgotvjat za zimata s ruskite postanovki zaradi belene,dokoga BG pravitelstvoto ste im svalja 6apki na ruskata me4kaq pokazete muskoli i vie gospoda upravljava6ti i vadvorete red nai setne celata toplofikacija zaedno s ov4arov v pandiza.
61
1
 
9
 
! Отговори
пич преди 12 години
бърз фалит за топлофЪкация и останалите крадци
60
1
 
15
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Сега е момента вместо да си сваляме радиаторите да свалим топлофекация!Забога братя не плащайте докато фалират!