Няма лекари и сестри за столичната "Бърза помощ"

По щат трябва да са 189, но назначените са едва 106
Обновена: 20 сеп 2011 09:27 | 20 сеп 2011 07:48,
90
Няма лекари и сестри за столичната "Бърза помощ"
Снимка: архив Булфото

Близо половината от местата за лекари и сестри в столичната “Бърза помощ” са незаети.

По щат докторите за линейките в столицата трябва да са 189, но назначените са едва 106. Сестрите вместо 121 са около 60, казва пред в. “Труд” д-р Георги Гелев, началник на столичната служба.

По тази причина реанимобилите в София, които поемат пациенти и от близките 34 села, са абсолютно недостатъчни.

Европейските стандарти изискват на всеки 100 000 души от населението да има по един реанимационен екип (с лекар, медсестра и шофьор).

Според последното преброяване в столицата живеят близо 1,3 млн. души, следователно реанимационните екипи трябва да са поне 13.

Отделно на всеки 30 000 столичани трябва да има и по един лекарски екип (линейка с доктор и шофьор) или още 43 реанимобила. Т.е. на София са й нужни най-малко 56 екипа.

“Вижте, щом работят 5 пъти по-малко от нужните лекари, не е възможно да няма проблеми”, казва д-р Гелев.

Първата причина, заради която той не може да привлече медици, е ниското възнаграждение. На начинаещ доктор, току-що излязъл от университета, в “Бърза помощ” предлагат заплата от 530 лв. А на лекар с 2 специалности - 800 лв., колкото в частни клиники се изкарват за седмица.

Възнаграждението за сестрите е 440 лв., а за шофьорите - 360 лв.

“Текучеството е много голямо. Десетки наши лекари отидоха да работят в Дания, Великобритания, Германия, Франция. А сестрите - в северните държави или в Италия”, допълва Гелев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
1
 
6
 
! Отговори
Сандо Канев преди 12 години
Това дами и господа е целенасоченият геноцид срещу българския народ. За депутатите има пари за четирицифрени заплати.За полицаите,които ги пазят - също. За съдиите и прокурорите да не говорим... За лекари и учители няма!!! Целта е българския народ да измре.
88
1
 
3
 
! Отговори
ves666 преди 12 години
niama i da ima,povecheto sa v evrozonata za kvo da jiveiat v skapanata darjava .
87
1
 
11
 
! Отговори
kukuf преди 12 години
Ами не им се работи на хората за толкова пари-сред лекарите безработица почти няма,затова не може да се иска качество при такова заплащане.Дори и тези,които още са в "бързата",са там за да ходят на работа,а не да работят,защото според мен,да "работиш",означава и да ти плащат така че да не мислиш за пари в ежедневието.Бъдете здрави!
86
1
 
12
 
! Отговори
бобо преди 12 години
Не Миролюбчето,а Мира труп-чето.Като лешояд е тая.Колкото за лекарите-свиквайте.То не бяха убийци в престилки,бяла мафия и т.н.Кой може да издържи на това.
85
1
 
10
 
! Отговори
Бай Хур преди 12 години
И това не е всичко... когато екипа на бърза помощ остави пациента в спешния център и оттан се насочи към съответното специализирано отделение или клиника, доста често там стои дежурен друг млад колега ординатор, който гуляе с грандиозната заплата от 386лв. (Поне за Пловдив). Но тези работи, не се съобщават по новините, нали ? Миролюбчето не си е направила труда да направи репортаж за това...
84
3
 
2
 
! Отговори
82 преди 12 години
Ами смешни са! Има разни управители на кръчми, които вземат повече, да не говорим за разните професии. Самата заплата си е ниска. Не може Президента да взема по-малко от някой *** с вратовръзка. Просто е неморално. Ама ... Какво да говорим сега за тях.
83
2
 
4
 
! Отговори
Doktorezi преди 12 години
E kak inace! Njakoj da e vidjal otbor hamali s doktora ot barza pomost??? A kogato prestanete da se obazdade za stjal i nestjalo na barza pomost togava i linejkite ste stigat po-rano.....ako gazarite po ulicite pravjat pat razbira se. A sto se otnasja do gramotnostta na lekarite v barza pomost tova moze da go oceni samo tozi kojto razbira nesto ot medicina i naj vece ot organizacija na rabota v Spesna medicinska pomost! P.S. To zdravnite ministri njamat haber, pa kamo li bai Uj ot Druzba dve ili
82
2
 
4
 
! Отговори
77- ? преди 12 години
Какви " смешни " депутатски и президентски заплати ти се въртят в главата, бе ???
81
2
 
9
 
! Отговори
до 79 преди 12 години
Това приятелю е заради заплащането. Ако вземат по 1500 лв. Ще идват за 3 минути. Ще се натискат от шофьор по-добър, за работа ще кандидатстват от добър по-добър лекар. Който взема такава заплата, ще тръпне за всяко обаждане, защото ще знае, че работата му е важна. Ама ГЕРБ си знае ...
80
2
 
4
 
! Отговори
72... преди 12 години
72- ти си абсолютно прав.
79
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ей сега се връщам от погребението на един познат. Линейката е дошла повече от час след като са се обадили. Май чакат човека да умре и тогава да се появат.
78
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Най-слабите лекари са в Бърза помощ. Колкото пъти ми се е налагало да имам вземане-даване с тях, всеки път съм потресен, че може да има и толкова салби лекари. Всеки път остава един гнусен спомен как е трябвало пак да давам пари, за да свалят човека в линейката и как не успяха една вярна диагноза да поставят - всеки път лекарите по болниците се хващаха за главата от диагнозите на колегите си от Бърза помощ. По-добре без тях, отколкото с такива лекари.Има таксита, ще си закарам болния без линейка
77
2
 
7
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
Недей с лошо човече. Има и хора, които ви уважаваме. За мене лекарските заплати са смешни. Както и полицейските и депутатските и президентската и т.н. И така ще си бъде, всеки ще си краде, ще си вика - аз малко вземам, няма да работя и така ...Ама заради някакви сульовци, дето знаят само къде е кръчмата, не слагай и нас в кюпа. Аз си плащам здравните - малко са, но такава е и заплатата ми. Виновен е този, който си играе на цар.
76
2
 
9
 
! Отговори
-- преди 12 години
За 250-400 евро кадьрни специалисти никога няма да работят.Всеки ще бяга от такова место.
75
2
 
14
 
! Отговори
Българин преди 12 години
... че кой ще работи за такива никакви пари подобна тежка и суперотговорна работа... че на всичко отгоре да яде и бой от мръсните *** ?!? Някой луд?
74
3
 
11
 
! Отговори
мен преди 12 години
Гарантирано от ГЕРБ. скоро в бьлгария ще останат само бесепари, гербаджии и друга подобна мозько промита пасмина. жална ти майка Бьлгарио.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
отдавна съм спрял в БГ
72
1
 
19
 
! Отговори
ПРИЗИВ № 3... преди 12 години
КОЛЕГИ- СПРЕТЕ ВСЯКАКВА МЕДИЦИНСКА ДЕЙНОСТ ОЩЕ ОТ ТАЗИ СЕКУНДА !!! ТОЗИ МУТРЯСАЛОДЕБИЛЕН " НАРОД " НЕКА САМ- САМИЧЪК ДА СЕ ЛЕКУВА КАКТО ЗНАЕ !!!
71
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не ,в Англия са .За гледане на един инвалид получават по 1600 паунда на месец и безплатно жилище ,имам познати Не са много 3500 лева на месец ,но е по добре от 500 лева в България
70
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Te са у Немско гледат баби за по 3500 ойро на месец !