Няма лекари и сестри за столичната "Бърза помощ"

По щат трябва да са 189, но назначените са едва 106
Обновена: 20 сеп 2011 09:27 | 20 сеп 2011 07:48,
90
Няма лекари и сестри за столичната "Бърза помощ"
Снимка: архив Булфото

Близо половината от местата за лекари и сестри в столичната “Бърза помощ” са незаети.

По щат докторите за линейките в столицата трябва да са 189, но назначените са едва 106. Сестрите вместо 121 са около 60, казва пред в. “Труд” д-р Георги Гелев, началник на столичната служба.

По тази причина реанимобилите в София, които поемат пациенти и от близките 34 села, са абсолютно недостатъчни.

Европейските стандарти изискват на всеки 100 000 души от населението да има по един реанимационен екип (с лекар, медсестра и шофьор).

Според последното преброяване в столицата живеят близо 1,3 млн. души, следователно реанимационните екипи трябва да са поне 13.

Отделно на всеки 30 000 столичани трябва да има и по един лекарски екип (линейка с доктор и шофьор) или още 43 реанимобила. Т.е. на София са й нужни най-малко 56 екипа.

“Вижте, щом работят 5 пъти по-малко от нужните лекари, не е възможно да няма проблеми”, казва д-р Гелев.

Първата причина, заради която той не може да привлече медици, е ниското възнаграждение. На начинаещ доктор, току-що излязъл от университета, в “Бърза помощ” предлагат заплата от 530 лв. А на лекар с 2 специалности - 800 лв., колкото в частни клиники се изкарват за седмица.

Възнаграждението за сестрите е 440 лв., а за шофьорите - 360 лв.

“Текучеството е много голямо. Десетки наши лекари отидоха да работят в Дания, Великобритания, Германия, Франция. А сестрите - в северните държави или в Италия”, допълва Гелев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ниско било заплащането - ами така е при демокрацията и пазарната икономика в България. Нали за ниско заплащане едни подрипваха и ревяха като магарета по площадите!
28
1
 
17
 
! Отговори
до дядовото преди 12 години
Ами какво да направят тези дървари бе?! Те са или закостенели мозъци или са ***. От време на време се появява някой интелигентен човек там. Ама нищо не свършва. Незнам *** ли са, какви са. Ама има бюджет от 5 млрд. Няма пари за болниците, няма и за полицията. А бат Бойко Велики строи и строи магистрали и др. А основни структури не поддържа. Здравеопазването и властта в една страна са много важни за народа. Ама как да го разбере този човек. Той си кара джипа и си пие водка.
27
3
 
10
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Сутрин вместо да си помпаш плюсовете, гледай да помпаш мускули. Така ще е по-малък шанса да ти се наложи да посещаваш лекарите, които са така задоволени от Боковото управление!
26
6
 
6
 
! Отговори
до 23 преди 12 години
Абе дайте Станишев да върнем. Човека е политик. И се грижеха за здравеопазването повече. Ако отидете сега в болницата, ще ви скъсат. Ще искат да ви записват да лежите там, защото вземат субсидии. Голяма криза стана, направо си е**** *******. Не ми обяснявай за ГЕРБ. Всичко вече стана платено, корупцията е навсякаде, преди поне не беше чак така. В Щатите е имало подобна криза преди 20-30 години. Скоро и нас ще ни застигне. Само дето при нас е много по-различно.
25
2
 
9
 
! Отговори
дядовото преди 12 години
само за неграмотните-в нормалния свят леч.заведения не са на МЗ,а на бюджет към кметството,т.е.става въпрос за пари-в бг властта НЕ ПРАВИ НИЩО/22години/ за децентрализацията на паричния поток за леч.заведения,в това число и Спешна помощ!?
24
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С 250 евро така е хората изоставят дом и семейство да емигрират засрамете се вече и оправете тая калпава държава.
23
21
 
17
 
! Отговори
Georgi преди 12 години
OOO малоумнии социалисте.....като ви чета коментарите разбирам че вие бсп-та сте с мнооого къса памет. Да всичко вървеше по мед и масло докато дойде Бойко. Преди това ама хич не напускаха доктори , сестри и т.н. тук просперирахме, цъфтяхме с розата на БСП... Спомням си колко хубаво цъфнахме при Жан , но вие не помните, това избирателното свойство на паметта.
22
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами оставете заплатите така, още 2-3 години. Постройте 3-4 магистрали. Купете оръжия. Извозвайте *** до Силистра с ТИРове. Така правете драги управляващи.И като трябва да ви приемат в бърза помощ и като не дойде никой, ЕЙ ТОГАВА СЕ РАДВАЙТЕ НА МАГИСТРАЛИТЕ ГЕРБ активисти. Вървете тогава до морето по новата магистрала, ***!!!
21
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"При такова мизерно заплащане и унизително отношение към българските медици, в най-скоро време ще останем без никакви лекари!"Това важи в пълна сила за всеки специалист, а и всъщност обикновеният българин е в това положение.
20
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да Ви лекува Ани Салич с влажния си поглед или някой друг разбирач.
19
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще ви лекуват Миролюба Бенатова и Цецо Гинеколога
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Лекари има заплащане няма но сега ще почнат спорове как една мед сестра в Англия взема толкова в Абсурдистан толкова, защото са мързеливи а като са на острова същите хора нито са мързеливи нито нищо ама така е *** народ винаги ще сме най бедни в ЕС.
17
5
 
9
 
! Отговори
bambi преди 12 години
Уважаеми (12), не самом ти и много други като теб стоят при лични лекари- педиатри. Това са лекари само за деца и не са адекватни с направления и лекарства за възрасни, да не говорим пък какви големи суми получават от касата за децата, а де факто те работа нямат.Избери си лекар със спец. Обща медицина и се радвай на добро обслужване,съвременни лекарства и направления. Успех!
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Няма достатъчно лекари? Браво на министър Цветанов ;)
15
6
 
13
 
! Отговори
Митко преди 12 години
Привлечете лекари от Германия, Франция или Италия. Хем ще са по-квалифицирани. Нали сме в ЕС - има свободно движение на работна сила.
14
6
 
27
 
! Отговори
"средна" в преди 12 години
Мамка му,защо съм вече на 61 год.... Защо до сега не изчезнах от тази чалгария...Е,да, надявах се нещо по-добро да се случи през тези 22 год...А сега вече е късно...Кой работодател в чужбина ще ме наеме на тази възраст......Не,не съм безработен,защото имам познания в областта в която се трудя,но съжалявам за изпуснатаите възможности......А ГЕРБ са най зле от всички престъпни правителства/без изключение/управлявали след 1989 год във страдаща България !
13
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази зима ще е гладна, студена и явно ще мрем като *** без Бърза помощ, гласувайте пак за кучкаря на есен!
12
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защото освен всичко друго е сбъркана системата. Личните лекари взимат повече пари, а работят по-малко. Моята е педиатър по специалност, работи от 8.30 до 13 ч. , без празнични дни, вечно няма направления и като я попиташ за някоя болест на възрастен човек, мига на парцали или чете в Интернет. Това и аз си го мога и не знам защо изобщо се осигуряваме. Искам парите ми да се трупат в здравната книжка, а не с тях дях да се лекуват ***.
11
2
 
34
 
! Отговори
така е преди 12 години
Така е в цяла България и до като не вдигнат заплатите със 100% народа ще си мре за съжаление и кога министри и депутати ще разберат че един обикновен полицай карал школа 4 месеца не може да взима 800лв заплата а един доктор учил 10 години който спасява човек да взима 550лв,без да изброявам другите облаги за служби като полиция,пожарна,съд
10
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали има за депутатите, на кой му пука.