Няма лекари и сестри за столичната "Бърза помощ"

По щат трябва да са 189, но назначените са едва 106
Обновена: 20 сеп 2011 09:27 | 20 сеп 2011 07:48,
90
Няма лекари и сестри за столичната "Бърза помощ"
Снимка: архив Булфото

Близо половината от местата за лекари и сестри в столичната “Бърза помощ” са незаети.

По щат докторите за линейките в столицата трябва да са 189, но назначените са едва 106. Сестрите вместо 121 са около 60, казва пред в. “Труд” д-р Георги Гелев, началник на столичната служба.

По тази причина реанимобилите в София, които поемат пациенти и от близките 34 села, са абсолютно недостатъчни.

Европейските стандарти изискват на всеки 100 000 души от населението да има по един реанимационен екип (с лекар, медсестра и шофьор).

Според последното преброяване в столицата живеят близо 1,3 млн. души, следователно реанимационните екипи трябва да са поне 13.

Отделно на всеки 30 000 столичани трябва да има и по един лекарски екип (линейка с доктор и шофьор) или още 43 реанимобила. Т.е. на София са й нужни най-малко 56 екипа.

“Вижте, щом работят 5 пъти по-малко от нужните лекари, не е възможно да няма проблеми”, казва д-р Гелев.

Първата причина, заради която той не може да привлече медици, е ниското възнаграждение. На начинаещ доктор, току-що излязъл от университета, в “Бърза помощ” предлагат заплата от 530 лв. А на лекар с 2 специалности - 800 лв., колкото в частни клиники се изкарват за седмица.

Възнаграждението за сестрите е 440 лв., а за шофьорите - 360 лв.

“Текучеството е много голямо. Десетки наши лекари отидоха да работят в Дания, Великобритания, Германия, Франция. А сестрите - в северните държави или в Италия”, допълва Гелев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
17
 
! Отговори
! преди 12 години
Така ще е... Б.Б,. полага асфалт а няма, кой да спасява живота на хората!
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С ТАЗИ СИСТЕМА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ И ТЕЗИ УСЛОВИЯ И ЗАПЛАТИ,КОГАТО И ДА НАПУСНЕ СИСТЕМАТА ВИНАГИ Е ЗАКЪСНЯЛО ,И ТО МНОГО ТОВА РЕШЕНИЕ ,БИЛО ЛЕКАР МЕД,ФЕЛДШЕР ИЛИ МЕД,СЕСТРА. НИКОЙ НЕ БЯГА ОТ ДОБРЕ ПЛАТЕНА РАБОТА, УВИ ТАМ НЕ Е ТАКА. ЗАЩО ЛИ??????
47
2
 
15
 
! Отговори
Bravo преди 12 години
Страни като Ирак и Афганистан имат по добра бърза помощ от нашата (а сме страна членка на ЕС), това не е политеизъм, а голата истина за съжаление !
46
2
 
13
 
! Отговори
до 36 преди 12 години
нали знаеш, че власт без бой не се дава. Ако шаваш - ще те разкарат. Ако всички шават - милицията бие. Справка 14 януари. А милицията може да лекува бе. Не могат да ги научат да слагат по 1 инжекция ли. Айде бе. Те толкоз сложни методи за рушвети измислят пък една инжекция няма да сложат. А ако пак те боли - си има палки, белезници, ритници. При сърдечен удар - електрошокова палка. При инсулт - ритници в главата. Само така ще се оправим и ще се сетим, че трябва да ги избием до крак за да живеем
45
2
 
11
 
! Отговори
EU преди 12 години
След 89г. има един постоянен "Брейндрейн" независимо кое правителство управлява...Причината преди това да не е имало, не е страхотният стандарт ами липсата на възможност. Българите са на принципа "ще отидем там където вече е изградено" , защото е най-лесно. Следователно ефекта е съвсем резонен ( липса на лекари и т.н)
44
3
 
7
 
! Отговори
до 43 преди 12 години
То само със слушане не става, трябва и акъл. Така както казваш ти е при една развита страна. В нашата не е точно така. Но нали все трябва да изкопираме от някаде. Пътищата повдигат ръста на икономиката. Нашия е 1.7. Какво ще се покачи бе?! Нали много разбираш?! Аде обясни на нас простите как точно ще спечелим, като нямаме нищо а само пътища.
43
1
 
8
 
! Отговори
d преди 12 години
транспорта е жизнено важен за икономиката на коя да е страна. Той не е само всеки индивид да пътува до морето и обратно или до село, основното му предназначение е да изкарва пари, да обслужва икономиката, така че магистралите е трябвалод а са приоритет преди много години и е хубаво, че почват да се правят, макар и смехотворно като скорост. ОБАЧЕ, това не означава, че всичко останло трябва да е бъде за*бано, напротив.
42
2
 
14
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Хаха, да. МВР само медицинска дейност не извършва още. :)Не веднъж съм казвал, оставете Бойко и Цецо сами да вземат решения и ще направят едно министерство - МВР. МВР ще се грижат за всички сектори в страната. :)
41
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стига сте се оплакали! МВР лекува вече:))) Цецо Гинеколога е спец голям например на световно ниво!
40
3
 
19
 
! Отговори
пациент преди 12 години
няма и да има.Гарантирано от Герб.Така по -бързо ще се редуцираме. Ще останат тези за спортните зали-блеьоците
39
1
 
21
 
! Отговори
:) преди 12 години
O, цели колони от лекари идват насам. Чули са че тука вземат големи заплати и идват.
38
1
 
21
 
! Отговори
до 15 преди 12 години
И как точно да се привлекат лекари от ЕС , те трябва да са чисто луди да дойдат да работят за 250-300Е .. ??
37
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С ГЕРБ начело е така! Самият Боко заяви, че ще ни унищожи на инат! Дали ще му позволим на мутрата това е друг въпрос!
36
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи плащам данъци, с тях се плаща субсидия на партиите, с пари от субсидията се купуват ромски гласове, а на родителите ми които имат по 40 г стаж, пенсиятя им не стига и за 10 дена.После нямало пари за пенсии, за здравеопазване и т. н. ПОМНЕТЕ: ако чакаме на това съвестта на политиците да проработи, няма да стане. (не визирам конкретна партия)
35
6
 
2
 
! Отговори
Lalo Butalo преди 12 години
ako sprat i-n3t na Pozitano 20, news saitovete 6te ostanat bez komentari :D
34
3
 
33
 
! Отговори
Виц преди 12 години
Баба попитала Бойко.- Професори ли измислиха вашата стратегия за управление на страната.- Не бабче, ние я измислихме.- И аз така им викам, защото ако бяха професори, първо щяха да я пробват на кучета.
33
2
 
24
 
! Отговори
до 31 преди 12 години
Недей така, да не ти се налага тези дето не правят нищо да те спасяват. Че тогава ще им носиш бонбони. Не се базикайте с лекарите, нито с полицаите. Не се мислете за рамбовци като Бойко, защото ставате смешни.
32
2
 
19
 
! Отговори
сссс преди 12 години
Абе защо ви е на вас в София Бърза помощ,имате си Б.Борисов и Цв.Цветанов друго не ви трябва те ще ви оправят да знаете.
31
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като ги знам какви ги свършват лекарите от Бърза помощ, то и минималната работна заплата им е много.
30
3
 
18
 
! Отговори
Салахадин преди 12 години
Магистрали му е майката!!!