Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове

Според КНСБ скокът ще е 15-20%, според ДКЕВР – до 7%
Обновена: 1 ное 2011 21:39 | 1 ное 2011 21:39,
147
Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове
Снимка: Reuters

Очаква се ново поскъпване на тока заради таксите, които ТЕЦ-овете трябва да плащат за изхвърлените във въздуха вредни емисии.

Цената на тока за крайните потребители може да скочи с 15-20% през следващата година, ако централите трябва да купуват квоти емисии парникови газове, каквито са изискванията на Европейския съюз. Това прогнозира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков по време на обществено обсъждане в ДКЕВР относно промените в ценообразуването на елeнергията.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче поскъпването няма да е повече от 10% при цената на едро и до 7 на сто за крайния потребител.

Според Семерджиев е най-добре България да поиска от ЕС централите ни да продължат да получават безплатно необходимите въглеродни квоти, като в замяна поемат ангажимент за инвестиции в пречиствателни съоръжения.

Шефът на държавния енергиен регулатор изтъкна, че ако това бъде постигнато, поскъпването на крайната цена на тока ще е под прогнозните 7%.

Екоминистерството вече е изпратило официално искане до Брюксел да преразпредели въглеродните квоти, които останаха неизползвани след спирането на "Кремиковци", между българските централи, които изпитват недостиг.

Според зам.-шефа на КНСБ обаче дори това няма да е достатъчно за покриване на нуждите на енергийните фирми у нас. По думите му поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
za besilkata plachete predateli ,narode ybivaite demonite s kamani.
141
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩЕ ЗАТРИЯТ ДЪРЖАВАТА ПЛАНИРАНО!
140
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Въздуха или Въглеродните квоти,както го наричат, за да объркват хората,е природна даденост и никой няма право да го продава или заменя.
139
0
 
6
 
! Отговори
$ преди 12 години
Бая гадни новини са се събрали от преди изборите, но сега ни ги подават на час по лъжичка. Ако централата в Белене беше готова, това нямаше да ни касае толкова много. Но ние сме скъпи на триците и евтини на брашното
138
5
 
3
 
! Отговори
Шпеер преди 12 години
Какво пак ви е виновен Бойко бре?Не виждате ли,че евреите си измислят всякакви такси и вече правят пари, като си продават едни на други,дори и ВЪЗДУХА.
137
0
 
11
 
! Отговори
Гад преди 12 години
Това е новината, която трябва да бъде най-отпред на страницата. Президента си е президент, избраха го, ама няма той да ми плаща сметките и да ми пълни хладилника, защото обикновените хора (не "елита" на България) мислят ОСНОВНО за това. Каква икономика щял да поддържа Дянков с тоя бюджет 2012, като реално ние нямаме такава ...
136
0
 
3
 
! Отговори
afg преди 12 години
nali nqkoi trqbva da plati toka na horata koito pravqt tai nare4enata "zelena energiq"
135
0
 
9
 
! Отговори
ми преди 12 години
ехааа, най-сетне си признаха, че тец произвеждат ток. до сега изкарваха, че видите ли парното е скъпо, щото я какви са заводи. А сега направете сметка колко ток поризвеждат, колко продават, на каква цена и къде отиват парите. А за емисиите - да се покрият от печалбите на ерп-тата, айде стига вече. Аз не произвеждам нищо с този ток, плащам си за доставката, за преноса, за износа, за джакузито, за лимузините и за какво ли още не
134
0
 
4
 
! Отговори
Do 133 преди 12 години
To за това ЕС има предприсъединителни фондове, кохезионен фонд и тем подобни, дават пари за можем да ги настигнем, защото каквото изпърдят нашите ТЕЦове го диша половин Европа! Е да ама ние само вземхаме пари без да правим нищо.... е дошло е време да ни потърсят сметка! А преди време (1995) ЕС ни изплющя наказателни мита за износа ни, защото хем им подбивахме цени, хем им тровехме въздуха... като влязохме в ЕС тези неща отпаднаха, ама ние не искаме да ставаме хора и това е!
133
0
 
10
 
! Отговори
надървени въглища преди 12 години
Урааааааааааа , кеф , искаме още !!!Още , още , още веднъж ! Още , още, още може ! Още, още, още дръж ! Още ,още ,още може !
132
0
 
5
 
! Отговори
преди 12 години
То ТЕЦ без сероочиски трябва да спрат работа по изискванията на ЕС.А иначе и ТЕЦ Варна е собственост на ЧЕЗ, а има и още една- новата МИ-1, която е американска, както Брикел е собственост на Ковачки.
131
0
 
3
 
! Отговори
на 131 преди 12 години
И лекарствата , и военната промишленост.
130
1
 
10
 
! Отговори
хаха преди 12 години
Тук нямат нищо общо ЕРП-тата,те също купуват тока.Ценрталите са собственост на държавната НЕК и една е американска,мисля че Марица-Изток 3,на която плащахме без дори да работи.Но ЕРП-та ще се възползват естествено,те да не са по-глупави от държавните крадци...Да не говорим че все по-натрапчиво излиза на дневен ред въпроса:Защо ние е ЕС?За високите цени виновен е ЕС,за ниските заплати виновен е ЕС..Тигава чий х*й търсим в тоя ЕС?
129
0
 
13
 
! Отговори
дране преди 12 години
Следва поскъпване на тока,заради смяната на козината приполярните зайци! Та кога ще изритат тези крадци-ерп-тата????
128
0
 
8
 
! Отговори
do 127 преди 12 години
Да спреш НЕФТА,това е все едно ,да спреш---производството на ---ДРОГА !Нали от това се печели най-много ....!Нефт,дрога и оръжие ,...никога няма да спрат ,докато има ---ЧОВЕЧЕСТВО ,защото се финансира и контролира от НАЙ-БОГАТИТЕ В СВЕТА !
127
0
 
9
 
! Отговори
do 118 преди 12 години
А защо още не си на самолета? Аз го мъдря това вече 2 год и накрая взех че го взех, само дето изгубих много време докато разъждавах върху въпроса "ДАЛИ???" Не повтаряй моята грешка. Тук оправия няма и няма да има в следващите 10 год, а тогава ще си с 10 год стар и децата ти с 10 год по-големи.Дай им детството което заслужават, а на себе си и жена си дай шанс за щастлива пенсия
126
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато преди изборите пишех че това ни готвят (поскъпване на тока, нови акцизи за горивата, че ще има изненада с ДДС - намалиха го за хотелиерите- а тях ги знаем кои са) - тука някои хора ме обвиняваха че съм от Позитано и лъжа.... Споко, след две години пак за Боко, той няма алтернатива, нали така казвате.... ХАК ДА ВИ Е! На всички които му се кланяте, жалко че и другата част на народа "гори" покрай вас! Сигурно сте видяли добро от милиционер, мутра или комунист че гласувахте за трите в едно!
125
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Човечеството е станало отврат. Да речем, че всяка държава трябва да плаща за емисии изхвърлени във въздуха, как това ще спомогне за ограничаване на замърсяването?Значи по-богатите държави ще си плащат и ще замърдсяват, по-бедните ще си плащат и ще ограничават потреблението.Това означава ли, че в 21в. богатите ще си осират посевместно цялата планета, а бедните дори няма да се отопляват? Ами спрете добива на нефт и ще се реши 85% от проблема със замърсяването на земята.
124
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mili4ki s tia uveli4avania na zenite ne pomagame s ni6to na prirodata. nas samo ni zae....at i ni vzimat parite, gladuvame, samoubivame se, karame se, mrazime se, a konzernite si pylniat gu6kite s pari4ki i pliuiat na prirodata. tova e v BG EU i navsiakyde, kydeto ima "zivilizacia" i hora s mnooooooooooogo pari edinizi i mnoooooooogo hora, koito edvam izhranvat semeistvata si. e.....ti politizite glavorezi.
123
0
 
3
 
! Отговори
до 123 преди 12 години
Продава ги естествено и мога да кажа, че много добре се печели.