Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове

Според КНСБ скокът ще е 15-20%, според ДКЕВР – до 7%
Обновена: 1 ное 2011 21:39 | 1 ное 2011 21:39,
147
Ново поскъпване на тока заради квотите парникови газове
Снимка: Reuters

Очаква се ново поскъпване на тока заради таксите, които ТЕЦ-овете трябва да плащат за изхвърлените във въздуха вредни емисии.

Цената на тока за крайните потребители може да скочи с 15-20% през следващата година, ако централите трябва да купуват квоти емисии парникови газове, каквито са изискванията на Европейския съюз. Това прогнозира вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков по време на обществено обсъждане в ДКЕВР относно промените в ценообразуването на елeнергията.

Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев обаче поскъпването няма да е повече от 10% при цената на едро и до 7 на сто за крайния потребител.

Според Семерджиев е най-добре България да поиска от ЕС централите ни да продължат да получават безплатно необходимите въглеродни квоти, като в замяна поемат ангажимент за инвестиции в пречиствателни съоръжения.

Шефът на държавния енергиен регулатор изтъкна, че ако това бъде постигнато, поскъпването на крайната цена на тока ще е под прогнозните 7%.

Екоминистерството вече е изпратило официално искане до Брюксел да преразпредели въглеродните квоти, които останаха неизползвани след спирането на "Кремиковци", между българските централи, които изпитват недостиг.

Според зам.-шефа на КНСБ обаче дори това няма да е достатъчно за покриване на нуждите на енергийните фирми у нас. По думите му поне една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
9
 
! Отговори
размисъл преди 12 години
Точно така, само два дни след като си купиха изборите и обявиха,че получават общонародната любов, Гербаджиите и лично вождът им Б.Б. ни показаха как ще живеем"щастливо" под тяхното слънце. Поскъпва токът, горивата,пенсиите ще се увеличат само на ниските, полицаите ще получават едно нищо,майките -също и т.нв.- САМО ДВА ДНИ СЛЕД ИЗБОРИТЕ !Как да не псуваш комунистите,а? За всичко са виновни те, нали самозвани "демократчета" ?
121
0
 
16
 
! Отговори
Moshe преди 12 години
Защо ли все съм си мислил, че България не може да си оползотвори ваглеродните квоти и ги продава?????? Най-обичам журналисти да бълват от сутрин до вечер как всеки божи ден всичко поскъпва, как изнасилват и убиват децата ни на улицата, как падат астероиди и всякакви други тъпотии, които карат хората да се страхуват...
120
1
 
13
 
! Отговори
комуняга преди 12 години
91 ние не сме на власт кво искаш от нас комунистите, ***? Ако довечера не ти стане да си оправиш булката пак ли комунистите ще са ти виновни , гений?
119
0
 
10
 
! Отговори
Българан преди 12 години
119!Правилна гледна точка, важни са реалните доходи и те са оценка за политиката. Ха сега да сравним каква беше ситуациата преди лятото на 2009 и сега? Не си криви душата нещата се влошиха значително! Факт! Няма комунизъм, няма простотии просто факти!
118
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Белене може да се направи една огромна водна централа-Дунава е голям,ние си имаме огромни мощности обаче плащаме скъп ток,а се изнася яко на ниски цени.Гледах предаване където фалшива фирма изнасяла 40% от тока на България в Гърция,а от там друга фирма го продавала на Италия-да им се чуди човек???
117
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересува ме само имам ли работа, нахранени ли са ми децата, вдигат ли ми се реалните доходи. Засега- к...и все по-зле. Какъв е извода - една и съща пасмина ни краде вече над 20 год. Значи или оставам тук да се надявам и да вегетирам ,или хващам самолета. Затова родителите ми ще взимат жалки пенсии.Трудоспособните бягат. Кой ще пълни пенсионния фонд, *** ли?
116
0
 
7
 
! Отговори
gtf преди 12 години
че да не е малко 7% ..или може би трябва да ни успокоява, че не са 20 ?!??" една трета от тях не са инвестирали в сероочистващи инсталации и екологично производство." .. в същото време трупат/крият огромни печалби подобно на всички останали монополисти в бг, в същото време купуваме и скъп ток от уж безвредните ВЕИ, в същото време затваряме АЕЦ, който произвежда евтина енергия ?!е---ти правителството...евала
115
1
 
22
 
! Отговори
гацо преди 12 години
айде стига с тези парникови газове.вече и заплатата ми стана на пара.ЗАЩО ГЛАСУВАХТЕ ЗА ТЕЗИ.сега духайте парата от супата
114
2
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
е гласувайте за герб.тези само се оправдават защото американците от марица изток да използват нови технологии а не старите.значи борисов опрости дълга на ковачки и ние сега да го плащаме.махайте се некадърници стига сме ви хрантутили.
113
0
 
5
 
! Отговори
Васко преди 12 години
Тази година произведохме рекордно количество зърно!Проверете моля, дали има вариант да увеличим цената на тока още малко, защото това жито трябва да се мели, да се съхранява , да се транспортира за износ т.е. ще имаме увеличени енергийни разходи.Добре е за следващата година да не произвеждаме чак толкова.
112
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Докога всичко ще поскъпва искаме да живеем нормално.Не искаме повече да сме мизерници
111
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 12 години
А какво правим със 7 000 000 000 население, което ежедневно бълва огромни количества въглероден двуокис.
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Така ще е, като приватизираха ТЕЦ-овете, дадоха ги на разни съмнителни бизнесмени, които гледат само печалбата, но не и екологията. Толкова ли беше трудно да ги задължат да си оправят пречистващите инсталации след приватизацията? Сега ония пак ще си лапат, а ние ще им плащаме гяволията. Да еб@ *** ни държава!
109
0
 
13
 
! Отговори
kkk преди 12 години
Колко ли още може да изтърпи народът, за да се вдигне и да изгони този терор? Колко още трябва да ни смачкат...не е нормално да сме толкова търпеливи и/или безразлични...
108
0
 
7
 
! Отговори
до 105 преди 12 години
В Германия има дискусия по повод фактите, че енергоспестяващите лампи отделят силно отровни емисии. Производителите не отричат фактите, но твърдят че концентрацията е малка и следователно няма да умрем веднага.
107
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И ако не е Бойко кой ще е? Сергей? - Не , благодаря.
106
1
 
19
 
! Отговори
Helzo преди 12 години
Нашите политици, докато не влезем в рекордите на Гинес, за държавата с най - много поскъпващи сметки и то без причина, няма да са доволни
105
1
 
7
 
! Отговори
онбашията преди 12 години
сега като дойдат студовете, кеф ми е като си помисля как ще обяснят на бабичките че трябва да седят на студено, за да НЕ СТАНЕЛО ПО-ТОПЛО!!! хахахаххахаах!!! *** парчета са еколозите, кефя се на всяка тяхна глупост :)
104
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всеки има самостоятелно решение-казват му ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ и енергоспестяващи битови уреди!!!Само лампите в къщи гълтат ток колкото бойлера,светодиодните лампи са скъпи ,но вечни!
103
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Видял ли е някой в развита страна да се отоплават на твърдо гориво, както у нас? Аз не съм. До там ни докараха. По-право сами се докарахме с нашето търпение и надежда - може пък нещо да се оправи. НИЩО НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ, АКО САМИ НЕ ГО ОПРАВИМ! А то не става със стоене в къщи, а чрез протести. Както гърците. Не 20, 200% да го увеличат, пак ще има някой да пишат " Давай, Бойко! Мачкай!". *** народ.