АЕЦ "Козлодуй" и "Белене" са устойчиви на аварии

Това са показали стрес тестовете на атомните централи
Обновена: 12 ное 2011 21:47 | 12 ное 2011 21:43,
65
АЕЦ "Козлодуй" и "Белене" са устойчиви на аварии
Снимка: Булфото

Ядрените съоръжения на АЕЦ "Козлодуй" и на проекта за АЕЦ "Белене" са устойчиви на екстремни природни условия и на продължителни производствени аварии. Това показват резултатите от стрес тестовете на двата обекта, съобщи БТА.

На "стрес тестове" са подложени спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", работещите 1000-мегаватови 5-ти и 6-ти блок и хранилищата за мокро и сухо съхранение на отработено ядрено гориво, съобщи ръководителят на управлението "Безопасност" в централата Пламен Василев.

Заключението е, че АЕЦ "Козлодуй" има достатъчна устойчивост и запаси от безопасност към екстремни външни въздействия, посочи той. Разгледаните евентуални събития като земетресения, наводнения, температурни амплитуди и бури, не компрометират безопасната работа и спиране на основните ядрени съоръжения.

Още по темата

По думите му е създадена организация за управление на евентуално възникнали тежки аварии.

Набелязани са и мерки за допълнително осигуряване на безопасността на ядрените съоръжения в централата като разработване на аварийна система за предупреждение при евентуално скъсване на хидровъзел "Железни врата" 1 и 2,  доставка на още два дизел-генератора и монтиране на допълнителни водородни рекомбинатори в ядрената зона.

"Стрес тестовете" на проекта АЕЦ "Белене" са направени, въпреки че не са били задължителни, тъй като той все още не е лицензиран от регулаторния орган, посочи експертът от Националната електрическа компания Йордан Георгиев.

Той уточни, че проверката е извършена, тъй като Европейската комисия е поискала тестове и на ядрени реактори от трето поколение, каквито са предвидени да бъдат в АЕЦ "Белене".

Резултатите от проверката на проекта за АЕЦ "Белене" с два 1000-мегаватови реактора сочат, че при всички възможни събития – природни или аварийни, е осигурена адекватна защита.

Няма необходимост от незабавни корекции на проекта по отношение на различните екстремни събития и способността на централата да се справи с тях, допълни Георгиев. Той поясни, че основните изисквания за устойчивост са заложени в проекта още през 2005 г.

Докладът за резултатите от "стрес тестовете" за АЕЦ "Козлодуй" е представен в Агенцията за ядрено регулиране на 28 октомври, а за проекта за АЕЦ "Белене" – на 30 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно,как може да се направи "стрес тест" на един "гьол" и колко може да е достоверен?Пламене Василев,как става тоя номер?