Гнилата вътрешност на една прекрасна идея

Каква е истината за приемната грижа в България
Обновена: 3 окт 2022 13:40 | 21 ное 2011 12:57, Екип на Dnes.bg
70
Гнилата вътрешност на една прекрасна идея
Снимка: Архив, Булфото

По време на предродилните мъки на новия Закон за детето, сред многото гръмки обещания, са и тези за развитието на приемната грижа у нас. Общата представа за приемната грижа, наложила се сред обществото, е тази, че тя е по-лесният начин да осиновиш дете. Идеята обаче е друга, а именно – връщане на детето в биологичното му семейство, а приемното е само за известен период.

Кои са причините за изкривената представа за приемната грижа и прилага ли се ефективно тя у нас, особено в частта си за новородените, които според новия закон не бива да бъдат настанени в домове. 

Представяме ви позицията на  доц. д-р Моника Богданова, преподавател в катедра "Социална работа" в СУ "Климент Охридски" и автор на книгата "Изоставянето на деца – превенция и алтернативи", както и на Венета Дилова, която е приемна майка вече 10 години.

Приемна грижа за бебета в България няма

Още по темата

"В момента е факт, че в домовете има много деца, а са малко приемните семейства, защото и сега както и по-рано приемната грижа се бърка с осиновяването", коментира пред Dnes.bg доц. д-р Моника Богданова, която смята, че държавните стратегии се прилагат механично.

"Най-трудното нещо е работата с биологичните родители, защото приемната грижа е успешна, не когато се работи с детето, а когато се работи с биологичните му родители", допълва още тя.

"Докато не е ясно как тези хора ще се върнат обратно на работа, дали ще имат общинско жилище, как ще бъдат поети някакви ангажименти", смята Богданова.

Според нея е много трудно да накараш един родител да вземе обратно детето си, след като вече веднъж се е отказал от него. Освен това няма нито финансов, нито човешки ресурс, защото в отделите по закрила на детето, които реализират мярката по закрила на детето и настаняват в приемни семейства, има отдели, в които в ужасно мизерни условия работят по двама души.

Относно предвижданата в новия закон промяна, според която бебетата няма да бъдат настанявани в дом, Моника Богданова отсече: "Приемна грижа за бебета - няма такова нещо! За България това е нереалистично".

"В България с кучето не искаш да се разделиш, какво остава с бебето. Не може да сменяш памперса на едно бебе, да го храниш и в един момент, след 3-4 месеца, да трябва да го върнеш. Няма как да стане, т.е. има, но кой ще подкрепи този процес?", попита тя.

Според нея трябва да се разбере, че приемната грижа в България е за ромчета, а не е за руси със сини очи. А и като цяло това са деца с проблеми: хиперактивни, анорексични, с марихуана зад гърба си. Хората искат да спасят едно дете, защото много обичат децата, но не може, защото се иска професионализъм, иска се обучение. Тези деца са натоварени с много очаквания и попълват нечии липси.

Много приемни родители имат предварителна представа и очаквания за детето, за което искат да се грижат, а и много често запълват своя лична загуба, което пък опорочава приемната грижа.

"Затова не е случайно, че тези деца не издържат в приемна грижа", пояснява доц. Богданова.

Надеждата умира последна

И все пак има хора, които изпълняват мисията да си приемен родител и Венета Дилова е една от тях. От близо 10 години тя е приемна майка, а в момента и председател на Управителния съвет на Националната асоциация по приемна грижа.

Решава да стане приемен родител, след като прекарва няколко дни в болница заради дъщеричката си, а там за първи път вижда деца от дом.

"Тогава реших, че ако мога някога, ще направя нещо за тези деца, за които никой няма да ти каже: Ти защо правиш така с това дете?". Откакто е приемен родител, се е грижила за шест деца.

Венета споделя, че за десет години много неща са се променили, но и още много трябва да се променят както в законите, така и в нагласата на хората.

Още с кандидатстването за приемен родител процедурата е направена така, сякаш цели да те откаже.

Подаването на документи и медицинските изследвания към тях излизат около 250 лв. на едно семейство, но пък кандидатите не знаят дали ще бъдат одобрени и кога ще настанят дете при тях.

Друг парадокс е самият трудов договор, който подписват приемните родители. В него е записано, че те са на 8-часов работен ден, като родителят сам разпределя тези часове!

Слаба е подкрепата и от страна на социалните работници за семействата, които срещат трудности с приемните деца, "а това са трудни деца -  трудни съдби, трудни характери". Проблемите им се възприемат като "претенции" и често се чуват съвети от социалните: "Като ти е трудно с това дете – откажи се, върни го, никой не те е карал насила да го взимаш!"

Друг основен проблем, е че няма механизъм в приемната грижа. Ако един приемен родител е свободен, без настанено при него дете, Отдел закрила на детето от друг район в същия град не знае това. Г-жа Дилова разказва: "Питали са ме по вътрешни канали: Можеш ли да вземеш две бебета от друг район, и аз казвам – да, мога. Но никой не се свърза с мен. След това разбирам, че бебетата са настанени в дом".

Порочна е и практиката да се преодолява безработицата с приемна грижа.

"Да, хубаво е да взимаш някакви пари, но не бива да е стимул. Намаляваме безработицата с еди колко си приемни семейства. Няма как безработицата да е стимул да гледаш деца. Нито един решил да стане приемен родител не знае с какво се захваща. Няма такова обучение, което може да го подготви", смята тя.

Според Венета Дилова конфликтът е сериозен и ще става все по-голям с развитието на приемната дейност.

"А аз не искам конфликт, аз просто искам да си гледам децата, това е смисълът на живота ми!", отсича тя.

Сянката на цифрите

Утвърдените приемни семейства към настоящия момент в България са 935, а децата, получили приемна грижа - 792.

По данни на Агенцията за социално подпомагане към 30 юни т.г. 5328 деца са настанени в Домове за медико-социални грижи, в Домове за деца, лишени от родителски грижи или в Домове за деца с увреждания.

По проекта "И аз имам семейство", който стартира в края на септември, се предвижда до края на октомври 2013 г. броят на приемните семейства да нарасне с 500. Коментарът е излишен.

Автор: Евгения Гигова

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
47
 
! Отговори
mirmiga преди 12 години
Исках да напиша нещо добро ,но нямам думи да изразя тези неща ,те се усещат със сърцето.Преди много години станах приемна майка незаконно.Къде беше държавата тогава и защо институциите не следяха какво става с осиновените деца?Прибрах дете изоставено от осиновителя си и днес знам че то е мое и не бих го дала за нищо на света.Прекрасно е някой да ти казва майко само защото си го обичал.Детето отдавна е мъж и с нетърпение чакам внуци........
2
24
 
56
 
! Отговори
Диди преди 12 години
Длъжноста "приемен родител" трябва да се забрани със закон! От къде на къде ще се дават пари на някого за да се грижи за детето на друг?! Един примен родител получава около 700 лв.заплата ,отпускат му се още някакви помощи,зависи от общината,в същото време му се полагат всички здравни и социални осигуровки + един месец платен годишен отпуск,през което време друг член на семейството "поема грижата" за детето,също срещу заплащане,т.е осигурена 13 заплата.Преди да станеш примен родител обаче трябва да преминеш през куп перипети,ходиш на крусове,предценяват ти къщата,условията добри ли са,стават ли за отглеждане на дете,ти подходящ ли си,семейството ти също....с две думи са въпросното *** се осигуряват идеални условия и 24 часова гарантирана грижа от страна на приемната му майка.Сега за мен....живеем в две стаи четири човека,никой не е дошъл да види моите деца в какви условия се отглеждат,работя на две места и пак не мога да докарам месечните си доходи до 700 лв.,излизам сутрин,прибирам се вечер когато и виждам децата.Е питам защо *** има привилегията да има собствена стая и постоянна грижа а моите деца спят на двуетажни легла и се виждаме за по два часа на ден?Защо моите деца днес учат за да работят утре,т.е да плащат данъци на тази държава/ евентуално де,малко вероятно да останат тук/ а *** днес се възползва от грижата на приемния родител,утре ще мине на социални помощи?А на всичкото отгоре мен ще ме изкарат и лоша майка защото ме няма по цял ден,нали работя на две места за да си докарам 700 лв. а приемните майки "Бог да ги благослови за добрината им".Мога още да говоря по темата,но спирам,че се ядосвам пък и няма смисъл само да си тровя нервите с неща които не мога да променя.
1
1
 
22
 
! Отговори
АНАЛИЗ преди 12 години
И какво означава разликата - има източване на пари . Тези пари са от пенсии и здравеопазване , защото няма Прокуратура .