Четвърти ден протести в "Мини Марица-изток"

В стачката засега се включват 90% от миньорите на смяна
18 яну 2012 09:03,
66
Четвърти ден протести в "Мини Марица-изток"
Снимка: БТА

Четвърти ден продължават ефективните стачни действия в „Мини Марица-изток”, съобщи лидерът на КНСБ в предприятието Валентин Вълчев. Протестиращите настояват за увеличение на възнагражденията.

В протеста засега се включват 90% от миньорите на смяна. Те са на работните си места, но не изпълняват служебните си задължения.

Още по темата

Все още няма постъпило искане за възобновяване на преговорите между ръководството и синдикатите, които са категорични, че няма да отстъпят от искането си за премии от по 1000 лева.

Износът на електроенергия засега не е спрян, от Електроенергийния системен оператор заявиха, че това може да се наложи, ако стачката продължи дълго.

„Мини Марица-изток” осигуряват енергийни въглища на три основни централи, най-голямата от които е ТЕЦ "Марица – изток 2".

Според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ако протестът в мините продължи повече от една седмица, ще бъде разстроена работата на централите и това ще се отрази на цените на тока. Прогнозите са за скок с 10% от 1 юли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
12
 
! Отговори
niki.nikev1 преди 12 години
Ние миньорите искаме само това,което ни е обещано и заработено. Отделно ще се спра накратко на няколко манипулации,използвани в медийното пространство:1.Към момента в трите рудника има недостиг на работна ръка-незаетите щатове са общо 700 за трите рудника.Това означава,че работата на трима души се изпълнява от двама. При условията ,в които работим съществува реална опасност за живота и здравето на работниците.2. За миналата година чистата печалба на Мините е 180 млн.лева,а не както пишат 20 милиона. Тези пари всички можем да се сетим къде са отишли. Дълги години Мините са били партийна и бюджетна каса на софиянци, което не е толкова голям проблем, ако има достатъчно и за нас - под това имам предвид достатъчно назначени хора с достатъчно резервни части за гарантиране на нормална и безопасна работа. Парите са на последно място.3. По темата за увеличението на тока и загубите на мините - към момента Мини Марица Изток НЯМА АБСОЛЮТНО НИКАКВИ ЗАГУБИ от нереализирана продукция,т.е. Тецовете работят нормално и потребяват въглища от складовете, които ще платят февруари. За времето от първите 7-8 дни те плащат складовата наличност и Мините си получават парите. Това продължава докато не започнат да намаляват мощностите поради липса на въглища. През тези дни същевременно Мините НЯМАТ НИКАКВИ РАЗХОДИ,свързани със: Заплати, Гориво:нафта/на ден се харчат около 20 тона общо/, Ток: на час рудниците потребяват около 220 МВт,т.е. един блок в Теца работи за нас, а сега това е икономия. Така че въпроса за загубите е силно изопачен е неверен. 4. По въпроса за условията на труд: хората в болшинството си нямат представа за това какво работим ние, при какви условия...представа може да се добие ако се влезе тук: btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/11И не на последно място: Мините са печелившо предприятие, което към момента осигурява около 55% от електроенергията за България. Необходимо е съответното сериозно отношение към проблемите на миньорите, което обаче може да получим от хора, които са работили в системата, а не парашутисти от ТЕЦ-2, които разбират от енергоблокове, но не и от Рудници. И на последно място, но не най-маловажно: Ако сега не бяха обявили стачка, рудниците към момента са в състояние на ТЕХНИЧЕСКИ ФАЛИТ: т.е. най-късно до 23-24.01 работата в тях щеше да бъде преустановена поради липса на резервни части за обслужване на тежкото минно оборудване. дано съм бил полезен....
57
0
 
0
 
! Отговори
Рангел от Несебър преди 12 години
До номер 48, АнгелАнгеле, на теб ако ти забранят да приемаш курортисти лятото, дали няма да скочиш да си търсиш правата?
56
0
 
6
 
! Отговори
Зло Куче преди 12 години
Човек дори когато прави пропаганда, трябва да не лъже явно ЕТО НЯКОЙ ФАКТИ, ЗА ДА СТАНЕ ЯСНО КОЙ И ЗАЩО Е ВИНОВЕН ЗА ВИСОКАТА ЦЕНА НА ТОКА!Ето ти изкупните цени на НЕК. Сравнете най-после цената на АЕЦ-Козлодуй и Белене, с тази от другите източници...!!!I. Цени на електрическата енергия при продажба от производители. 1. АЕЦ-Козлодуй ........цена Лв./Мвч..........11.68 = 1.168ст. ЗАХРАНВАНИ С ВЪГЛИЩА ЦЕНТРАЛИ2. Тец Бобов Дол............................................65.08 = 6.508ст.3. Марица И-3..............................................67.64 = 6.764ст.4. Марица - И-2..............................................40.50 = 4.050ст.ТОВА Е СКЪПИЯ АВАРИЕН ТОК 5. Варна.........................................................71.88 =7.188ст.НО ЕТО ЗАЩО Е СКЪП ТОКА!!! 3. Цени на вятърни електрически централи:3.1 до 2250 пълни ефективни годишни часове на работа .......... 189.00 лв/МВтч.=18.9ст.3.2 над 2250 пълни ефективни годишни часове на работа......... 172.00 лв/МВтч.=17.2ст.4. Цена на електрическата енергия, произведена от фотоволтаични централи:а) с инсталирана мощност до 5кВтп - 823 лв./МВтч................ = 82.3ст.б) с инсталирана мощност над 5кВтп - 755 лв./МВтч............. = 75.5ст.II. Цени при продажба от "НЕК1. Цена, по която дружеството, продава на ел. разпредел. д-ва .....71.04 лв./МВтч = 7.104 ст., а на Турция я продаваме по 5.5 ст... И ТОВА Е НА ПЕЧАЛБА!!!- Няма никаква логика, при цена на атомния ток (40%от добива) от 1.17 стотинки и маришкия (55% от добива) средно от 6.00 стотинки, да купуваме тока за 17 стотинки, а посредници да правят от 300 до 1000% печалба...!!!И ПАК ИМ СЕ ВИЖДА, ЧЕ НИ КРАДАТ МАЛКО!!!
55
0
 
18
 
! Отговори
Владимир преди 12 години
Защо стачкуват миньорите в Мини Марица Изток и имат ли право да го правят на фона на високата безработица и кризата в другите сектори в България? Мини Марица-изток ЕАД е най-голямото въгледобивно предприятие в Република България, експлоатира Източномаришкото лигнитно находище и е с определяща значимост за националния енергиен баланс. В предпиятието работят над 7000 души, като заедно с работниците от ТЕЦ Марица Изток общата бройка става почти 12000 души. Или казано по по-*** начин рудника и ТЕЦ-а изхранват 12000 български семейства. Печалбите на предприятието са високи, като се забелязва голям ръст в добива на въглища с всяка нова година. Което се дължи само и единствено на работниците от производствения сектор в мините, които освен, че са принудени да работят в опасна среда и в тежки условия, го правят и в намален състав. Малко хора знаят че, средната продължителност на живот на работниците мините е не повече от 50 години. На всеки посетил територията на рудника прави впечетление разлепените стотици некролози и острата миризма на отровни газове, които се носят из въздуха. Освен обаче работниците, които работят в тези условия, мините хранят хиляди хора от управлението и администрацията,бордове на директори и директорки ..., като и често финансира правителства било то за предизборни кампании или други дейности. Защо стачкуват работниците и кои точно стачкуват? Ще отговоря на въпроса като човек работещ в предприятието, запознат процесите и проблемите, които доведоха до тази стачка. Всеки от моите колеги иска на първо място подобряване на условията на труд, прием на нови работници и запълване на липсващите бройки по отделните звена в участъците. Смяна на ръководството на мините с по-отговорно и милеещо за работниците си такова. Изплащане на заработените си бонуси в обем, който ще е благоприятен и за работниците и за ръководството. Това са искания, които трябва да бъдат уважени освен от правителството и ръководството на мините, а също и от всеки българин. Нека един път всечки сме единни. И да приемем тази стачката, като начин да се даде урок и на ръководството на мините и на правителството, че в България все още има будно гражданско общество, което добре познава правата си и се бори за тях.
54
0
 
5
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
Ангеле, толкова ли си ***. Когато дадеш дума, трябва да я спазваш. На миньорите само са им обещали, а сега се правят на госпойци когато трябва да плащат.
53
6
 
2
 
! Отговори
зло миньорско куче преди 12 години
Защо не се казва цялата истина за заплатите ни в Марица изток ? Става въпрос не за средна запла та 1530 лв. , а за 1530 евро.
52
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е СЕГА ПОМИГНАХАНА ГЕРБ ДА ОБЯВЯТ МИНИТЕ ЗА ГУБЕЩИ И ДА ГИ ПРОДАДАТ ЗА ЖЪЛТИ СТОТИНКИ...
51
0
 
13
 
! Отговори
Пепи преди 12 години
Май трябва да има оставки от ръководството в тези мини .След като не можеш да решиш проблемите на тези работници и не желаеш да преговаряш с тях си ходиш в къщи !
50
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Aбе вие вярвате ли ,че става въпрос за 1000 лева..просто увеличението на тока си беше залегнало от април още,пък и тока който изнасяме за Гурция и Италия нямат намерение да ни го плащат от миналата година още ,ама сега да се избегнат тези загуби ще ги припишат на миньорите..И ТЕЦ-овете няма да спрат,защото имат за повече от месец складирани въглища и като се прибави ,че по това време рудниците спират всяка година ,заради студа и калта и големите разходи от аварии,как да не се съмнявам..
49
6
 
6
 
! Отговори
dora преди 12 години
КАТО ВДИГНАТ ЦЕНАТА НА ТОКА, СТАЧКАТА ЩЕ СПРЕ!
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 44.Разлика между рудник и кариера правиш ли? Аман от всезнайковци.
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия да не са решили и това дружество да приватизират? ЖП-то било губещо, добре. Но приватизират тая част /товарни превози/, която лесно ще стане печеливша. Значи, за частника печалбите, а за държавата загубите - от Пътнически превози.Мини Марица-изток няма как да ги изкарат губещи. Кой знае какво са намислили.
46
2
 
9
 
! Отговори
до 48 преди 12 години
така са им казали ,наредили от герб,които пък са платили на синдиците.има стачка има вдигане на цената на тока и приватизиране лапаница за някои.няма стачка народа не плаща купуването на мините и няма лапаница за герб.е това е истината.
45
2
 
23
 
! Отговори
glas преди 12 години
трябва и ние Балгарите да се сабудим и стига са ни лагали и тапкали разни *** и олигарси и техните лакеи
44
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като са балами нека стачкуват. Има други начини да защитят правата си, но те са си прости и няма да се сетят. Само ще попитам - ако бяха произвели по-малко продукция щяха ли да са съгласни да им се намали заплащането. Едва ли - ще мълчат и ще си кютат завалиите. Така, че сещай се снахо, казвам ти дъще.
43
5
 
15
 
! Отговори
ДО 48 преди 12 години
Защото заради съктащенията трябва да изпълняват двойни норми. Ти как ще се чувстваш ако ти кажат че ще работиш за същите пари, ама двойно повече работа трябва да вършиш????
42
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 45 - На кого се молиш, бай Петко? Вече 2.5 години думите за политика на тези управляващи е магистрали! Видяхме им и магистралите! За 2.5 г. социална политика - НУЛА! Показаха наглото си и арогантно отношение към всички нас, обикновените хора! Бяхме наричани как ли не! Оставиха на майките парите 240 лв. Оставиха пенсионерите без никакво увеличение. Оставиха хиляди без работа! Отнеха ни правото за достойно пенсиониране! Отнеха правото на болните да се лекуват!Насажда се омраза между нас!Оставка
41
26
 
15
 
! Отговори
Ангел от Поморие преди 12 години
По новините казаха,че миньорите са им дали по 700лв за отопление + 1300лв кеш коледни добавки.Това прави 2000лв бонус отделно от заплатите.А заплатите им били по-големи от депутатските.Ако това е вярно не мога да разбера защо стачкуват...
40
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
zashto malchat za sabitiqta v rumania
39
4
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
умберто еко велик писател казва в едно интервю за България че каква е тази държава в която се радват на асфалт когато в другите страни строят космически кораби.казва също че това е държава в която хората емигрират когато искат бъдеще казва също че ......