Борисов спасява ОЦК-то с чужд мениджър. Търси го!

Убедил банките кредитори да не фалират предприятието
Обновена: 27 мар 2012 16:20 | 27 мар 2012 16:20,
107
Борисов спасява ОЦК-то с чужд мениджър. Търси го!
Борисов се срещна с протестиращите металурзи. Снимка: БТА

Правителството и банките кредитори на "ОЦК" АД Кърджали преговарят за привличането на чуждестранен мениджър, който да поеме управлението на комбината.

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който се срещна с протестиращите работници от завода в Кърджали.

Той съобщи, че общо досега банките кредитори са отпуснали за комбината кредити в размер на 320 милиона лева.

По думите му, преди да тръгне за Кърджали, банките са били категорични, че ще обявят предприятието в несъстоятелност.

„Но това е фалит, затварят се вратите и си отивате, и се редите на опашка при Тотю Младенов”, обясни ситуацията Борисов.

„Мисля, че ги убедих да не фалират предприятието, както и да намерим инструмент то да заработи и заплатите да бъдат платени“, допълни той. Премиерът обаче не се ангажира със срок за плащане на дължимите заплати на металурзите.

Той помоли за малко търпение работниците от "ОЦК" АД Кърджали и увери, че виновните ще бъдат наказани и преследвани по смисъла на закона.

„320 милиона са дали, а вие ми говорите, че няма заплати. Разбирам ви, но и вие разбирате, че няма как да извадя държавни пари и да кажа: "Давам заплати". Трябва да намерим инструмент, да може да заработи предприятието, това е единственото спасение“, обърна се Борисов към протестиращите.

Още по темата

Министърът на икономиката Делян Добрев допълни, че в този вид на дружеството никой няма да иска да го купи.

„Те се съгласиха да търсят международна компания банките кредитори, която да преструктурира дружеството, да управлява дружеството в тези няколко месеца да подреди нещата в дружеството, така че когато се предложи предприятието на инвеститор, който да развие дейността, да се знае цялата истина“, добави новият министър.

Междувременно апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, който също присъства на срещата, заяви, че срещу Валентин Захариев най-вероятно ще бъдат предприети наказателни мерки, тъй като са констатирани множество нарушения, в това число разпродажба на част от държавния резерв на предприятието.

Заместник-главният прокурор Валери Първанов заяви от своя страна, че ако бъдат събрани  данни за умишлен фалит на Оловно-цинковия завод в Кърджали, прокуратурата задължително ще се намеси.

Протестът на работниците продължава вече 26-ти ден. Те настояват да получат неизплатените си заплати. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още по темата: Бойко БорисовОЦК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
0
 
! Отговори
ot Germania преди 12 години
Po celija svjat se tarsjat Cvetni Metali (Au,Cu, Pb, Zi). Sega cenata im e mnogo visoka.Ja vizte Aurubis Pirdop kak progresira. Javno ima scenarii za ***.Zavoda da se otneme ot moshenika Zahariev i da se dade na rabotnicite. Te posle da reshavat kakvoshte pravjat po-natatak: prodazba ili podjalba na akciite i sobstveno menazirane.Za poslednoto trjabva kuraz i akal.
87
0
 
0
 
! Отговори
Костов преди 12 години
Той допълни, че ОЦК-Кърджали е препродаден на Захариев от банкера Цветелина Бориславова, която е първият собственик на предприятието след приватизацията.
86
0
 
2
 
! Отговори
Габи преди 12 години
Съмнявам се някой да хвърли пари за спасяването на ОЦК-Кърджали при положение, че комбинацията КЦМ+ИЦМ - Пловдив се оказа печеливша и хората работят с акъл, а не са ментарджии като Вальо *** от Сливен. Да си го вземат Иван Костов и Надето Нейнски и да си го чуват като жив паметник на кражбите и разсипията на Прехода, започвайки от СДС, преминавайки през царчето и свършвайки със Станишко. Язък за помаците!
85
2
 
9
 
! Отговори
Гарантирано преди 12 години
Ние не можем да решаваме проблеми, но ще ви сервираме безбройни гнили оправдания и лъжливи обещания. Гарантирано от ЕТ "герб"!
84
2
 
7
 
! Отговори
невменяем преди 12 години
Боко: Никой не може да ви даде това, което аз мога да ти обещая!
83
0
 
7
 
! Отговори
Мери преди 12 години
Много се съмнявам ОЦК-Кърджали да не последва съдбата на Кремиковци. Оборудването е на възраст около 50-60 години и отдавна си е изпяло песента. Хайде, със сероочистката улавянето на SO2 и SO3 ще се справят; с електрофилтри ще намалят рязко и пепелното съдържание във въздуха. Но публикуваните данни (виж в-к 24 часа) са направо стряскащи : От втората половина на 2008 г. до края на 2009-а (само тогава ли ??) е регистрирано силно завишение на стойностите на арсена . Наличието на кадмий е 4 пъти над ПДК, на олово - над 7 пъти ПДК! Та кадмият и оловота са силно токсични метали, за арсенът пък да не говорим! И дълговете към банките над 160 млн лв! Това означава ,че който дойде като инвеститор, много здраво ще му се стъжни и е необходим срок минимум и то в най-оптималния вариант (сключени дотговори идоставено оборудване) 1 година за сероочистка и ефективно улавяне на финия прах! Направо не мога да разбера инж.Х.Хасан: той много добре знае ,че Кърджали се крепи на ОЦК и че на практика градът седи на буре с барут. Спираш завосдът хората остават без работа и то по линията рудодобив-обогатяване на рудата до концентрат- производство на олово и цинк! Толкова ли не е могъл да разбере, че без модернизация комбинатът един ден ще спре да работи. А инж.В.захариев е от стара коза яре и виждайки,че капиталовложенията са непосилни за него, очевидно е решил да източи завода и да бяга. Както направи с Кремиковци. Откровено казано, песимист съм в закупуванетона ОЦК. Това означава хвърялнето на пари на вятъра, защото вредните емисии може и трябва да се намалят, но на ред идва отдавна остарялото оборудване. Откъде пари за него и кой ще вземе Москвич 403, за да го превърне в мерцедес S класа?! Не е ли по-евтино построяването на нов завод!
82
3
 
6
 
! Отговори
Нещо го стягаааа, а? преди 12 години
Стяга го чепика май! В стремежа си да УГОДНИЧИ и ДА изпълнява ПОРЪЧКИТЕ на мафиотските структури, забрави неволите на РОБА.И когато последния ХАНА МЕЧА, разбра, че му идва края.Робите не могат да гладуват повече.Робите не искат да измират от глад.Робите искат децата им да заспиват спокойно.И тръгна той да ШИЕ КРЪПКИТЕ. Ама чувала е съдран. Отвсякъде прозират ламтежите им за заграбване.Лакеите на мафията винаги са били овъргаляни в мръсотията.От тях ЛЪХА СМРАД. И напъните им да измият мръсотията са напразни. Две години и нещо грабихте народа ГРОБАРИ. Усещате, че ще има съд ЗА МРЪСОТИИТЕ ВИ. Треперете. Мъчете се да замажете истината.Възмездието предстои!
81
2
 
12
 
! Отговори
дядо преди 12 години
стига сталинистка пропаганданап нищо не знае инспекцията по труда нищо не знаеминистерството нищо не знаеами ако е така що не ги изгонятдойде месията и народа му се радвадо такава степен са го направили гладен подчинените на бойко служителиче той и магаре да му покажеш ще аплодира щото децата в къщи искат да ядатзнаете ли още колко предприятийца с по 50 - 60 работника са на същия хали никой не може да им помогнедължиш на работниците си 200 000 инспекцията по труда те глобява 200 лева
80
4
 
5
 
! Отговори
az преди 12 години
Боже, добре че е Бойко, спасителя ! Ум не ми го побира какво ще правим без него ...
79
2
 
7
 
! Отговори
chicago преди 12 години
След работно време ББ да бъде обучаван на играта "Монополи".Там ще се научи,на продаване ,препродаване,заеми ,лихви , залагане,ипотекиране, откупуване ,монополи и тн.Има и едно неприятно ъгълче -затвор се казва и това го има в играта.Живота е много динамичен,колкото повече се вземаш на сериозно толкова повече губиш.Няма в света само печалби,търпят се и загуби.
78
5
 
8
 
! Отговори
Тодор Батков преди 12 години
Абе Бойко отивай да уреждаш мача в Ловеч,че земята потъва бе тикво! Кво ми се занимаваш с тия *** от Кърджали!
77
4
 
8
 
! Отговори
ss преди 12 години
за всички дупедавци от герб-много евтин вазелин. но и той няма да помогне-скоро така ще ви порнат задниците че ще забравите кои сте.същата съдба очаква и големият мъж Тиквата.майка ви и *** долни
76
4
 
12
 
! Отговори
дедо Максим от ДС преди 12 години
ГЕРБ ви пази от грех. Алчността е грех. Дайте парите си на Бойко. Ние с него сме стари дружки в БКП. Амин.
75
0
 
9
 
! Отговори
хм преди 12 години
неизплащането на заплати трябва да се криминализира, това е кражба. който не плаща за извършен труд, следа като има трудов договор да се дава на съд и да бъде съден. само че олигарсите нямат интерес от това, между работниците няма солидарност, а синдикатите, синдикатите... Бог да ги прости.
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 72:Заради такива *** като теб сме на това дередже и още дълго ще бъде така.
73
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бащицата пак се намеси и пак той ще спасява положението.Тогава къде са другите институции и въобще за какво са ни като цялата работа на правителството я върши премиера.Предлагам да се саморазпуснат и парламента и правителството и да остане един Бойко,явно цялата работа е за един човек,останалите са ненужни.Представяте ли си колко пари ще бъдат спестени за заплати,пенсии,улици и тн. и т.н.
72
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Споко. Комунизма се завръща.Това министър председателя да наражда на банките какво да правят,и директно да посочва на собствениците на кого да продадат предприятието си е чиста форма комунизъм.Но трябва да си признаем че театъра си го бива.
71
2
 
15
 
! Отговори
Александър преди 12 години
Нямам думи, Бойко, нямам думи за тебе! Не подлежи на описание какво си ти, но едно е сигурно, че в никакъв случай не си "бог", както си мислят изстрадалите хорица от Мадан.
70
2
 
14
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 12 години
Споко бе. Боко ще иде, ще цунка чичо Доги по дупето и той ще кандиса да прати Никито Вълканов и този комбинат да вземе. Сега само малко се назландисва, щото тия тарикатчета в кърджали нещо не бяха много активни в подкрепата си при последните избори. Но както казваха в един филм - сега ще видят кон боб яде ли :))). После Доги ще си прибере поредния подарък от Тиквуняка и тия ще могат малко да захлебят :). А на изборите естесвено ще им се наложи пак да си гласуват както преди, за онбашията на Доги
69
0
 
1
 
! Отговори
Досиетата Ь профилер преди 12 години
Във форума дебне психиатър цирка е пълен , ще се впише в личните ви досиета и психологическия профил на инакомислещите !!!