Кметове срещу забраната за строителство по плажовете

Поправки в закона щели да блокират изграждането на пречиствателни станции
17 апр 2012 16:00, Миглена Иванова
35
Кметове срещу забраната за строителство по плажовете
Снимка: архив, Булфото

Строителството на пречиствателните станции, дълбоководното заустване на отпадните води и брегоукрепването ще бъдат блокирани, ако се приемат поправките в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, които налагат тотална забрана на строителството върху пясъчната ивица и 100-метровата зона от плажовете.

За това предупреди кметът на Созопол Панайот Рейзи, който участва в пресконференция на кметовете на общините от Южното Черноморие.

По думите му, ако бъдат приети, поправките ще изгонят и малкото инвеститори по крайбрежието. Той допълни, че промените също така ще се отразят негативно на общините и общинските бюджети.

Според кмета на Созопол и сега в закона са заложени разпоредби, които ограничават строителството в най-апетитните зони от крайбрежието.

Настоящите промени обаче предвиждат схемите за преместваемите обекти да станат част от подробните устройствени планове, а те на свой ред да бъдат приведени в съответствие с общите устройствени планове на черноморските общини. Това според Рейзи ще спъне приемането на общите планове, които и без това се разработват от години.

Срещу промените в закона се обявиха още кметовете на Царево, Поморие, Приморско и Несебър.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството обаче посочиха, че засега няма да коментират въпроса, тъй като все още не разполагат с официална позиция на кметовете на общините по Южното Черномоние.

Поправките в закона бяха представени в края на февруари. В тях се предвижда в 100-метровата зона могат да се изграждат само паркове и обекти за спортни и културни дейности с ограничена площ.

Новите подробни устройствени планове с разписаните схеми за преместваемите обекти по плажовете, отдадени на концесия, общините трябва да предоставят в едногодишен срок от приемането на промените в закона. Капанчетата, които не отговарят на изискванията, ще бъдат премахнати.

Още новини за имоти четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: Черноморие
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
neseb преди 11 години
lele kolko ste zlobni i zavistlivi,haha,za tova vinagi 6te si ostanete na tova pologenie,mizernici
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прави като вятъра, кметееее! Д:
25
1
 
3
 
! Отговори
Parcuc преди 12 години
За какво са ни пречиствателни станции при положение, че сме измислили много по-добра технология, която няма аналог - дълбоководното зауставане, разбира се :) Алоо развитите страни да се поучат :D
24
0
 
10
 
! Отговори
palechka преди 12 години
От хотели по крайбрежието не се вижда морето. Из цяла Европа има забрани за строеж на крайбрежната ивица. В Гърция при незаконна сграда на морския бряг глобата е 30000евра и се плаща годишто , докато събориш незаконната сграда. У нас се узаконяват с много рушвети. А, парцелите които се дават на нуждаещите се деца на върховните съдии. Безобразие! Ще дойде време ни българи ни чужденци по презастроеното Черноморие.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щели да изгонят и малкото инвеститори край морето. Е по голяма глупост не може да се измисли. Като гледам всеки който се види с 2 лева в джоба тръгва хотел да строи.
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как няма да рипат?Таман се бяха приготвили да лапат!
21
1
 
17
 
! Отговори
Kolev преди 12 години
Идете и вижте европейските морски курортни градове: След брега (плаж или чакъл или скали ) следва широк крайбрежен булевард с пейки, цветя и дървета съобразно климата и при ограничено ползване на атомобили, после едноетажни (дървени) кафенета, ресторанти и пр. и едва след това (вече на 60 - 100 м от брега) са построени хотелите. Крайбрежната ивица е под опеката на общината (държавата)
20
1
 
11
 
! Отговори
saki преди 12 години
"поправките ще изгонят и малкото инвеститори по крайбрежието" - Абе как ако са малко гадните "инвеститори" ,все пак успяха да бетонират цялото крайбрежие. Нещо не ми се получава формулата.
19
1
 
25
 
! Отговори
Irena преди 12 години
ИСКАМ ДА ПОПИТАМ ТЕЗИ КМЕТОВЕ ОТ 1990 ГОД. НАСАМ КОЛКО ПРЕЧИСТВАТЕЛНИ ЦТАНЦЙИ СА ПОСТРОЕНИ???? ВСИЧКИТЕ *** ДИРЕКТНО В МОРЕТО, ЧЕ Е НАЙЕФТИНО!
18
1
 
26
 
! Отговори
до 8 преди 12 години
Не издавай,че алчни,корумпирани кметове,прокурори и престъпници ще застроят и там!
17
0
 
25
 
! Отговори
брейй преди 12 години
Ще им секнат лапаницата на кметовете,ще си останат с една заплата горките! Те затова ли зарибяваха есенес на изборите?
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който строи хотел, да си направи и пречиствателна станция за тоалетните. Общините и държавата не трябва да прахосват пари и данъци за строежа на пречиствателни тоалетни за частните хотели.
15
0
 
25
 
! Отговори
ми преди 12 години
най-корумпираните кметове, с най-многото далавери и с най-голямото разрешено от тях НЕЗАКОННО застрояване, се били обявили против промените в закона. Е как няма да са против нали далаверата ще секне. Това са ***, които позволиха унищожението на природата ни
14
0
 
23
 
! Отговори
генади дет голем го преди 12 години
Вади! Уплашили са се, че ще им спрат алъш-вериша, копеленцата крадливи!
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Този Рейзи дето го сбараха да бере нощно време с пушка в ръка гъби??? Отново ли е кмет? *** държавата сме! Не е истина Баце!
12
0
 
27
 
! Отговори
666 преди 12 години
Брей че нагли *** :) те ако могат и морето ще циментират
11
0
 
30
 
! Отговори
До 15 Пловдив преди 12 години
Прав си, тотално оскотяха. Търтеи. Никой не работи, чакат от един сезон - 2-3 месеца да живеят цяла година. В същото време ги мързи да пръднат. Мързи ги и мизерните квартирки дето ги хранят, да ги попочистят и стегнат малко, около тях ***, но всеки е гъзар и го мързи да гледа. Камо ли да позачисти и подреди около къщата, плажа... Само далавера, ако има нещо.
10
1
 
27
 
! Отговори
правилно преди 12 години
НАЙ ПОСЛЕ ДАНО СЕ СЛОЖИ ЗАБРАНА,А КМЕТЬОВЕТЕ НА СОЗОПОЛ,ПОМОРИЕ,ПРИМОРСКО И НЕСЕБЪР СА НЕДОВОЛНИ,А НАС КОЙ НИ ПИТА,ЧЕ ВМЕСТО ТИХ И СПОКОЕНО КРАЙПРЕЖИЕ СЕ ПРЕВИРНАЛО НОН СТОП СТРОИТЕЛНА ПЛОЩАДКА,НА ВСЯКА ПЕДЯ КАПАН,МРЪСОТИЯ,*** ТАКА НЕ Е БИЛО НИКОГА И НИКЪДЕ,Е,ЧЕ ТЕЗИ УЖ МИЛЕЕЩИ ЛЮДИ ВЕЧЕ НЯМА КОМУ ДА СЕ НАДЯВАТ ЗА РУШОВЕД,Я НЯКОЙ КОЛА,ДОРИ И ДРЕБНИ ГЕШЕВТИ ВСЕКИ ГРАДОНАЧАЛНИК СЕ Е СДОБИЛ С ИМОТИ И ПАРИ И ЩЕ МУ Е МИЛО ЗА ЗАКОНА,ЧЕ НЕ Е В НЕГОВ ИНТЕРЕС.
9
0
 
16
 
! Отговори
Сиганин преди 12 години
Че няма пречиствателни станции то е очевидно - ако налетите на дребни доматени лщспи знайте че са от еко домати. По-интересен е въпросът, защо когато и малкото изградени пречиствателни станции нямат капацитет се раздават строителни разрешения?
8
0
 
39
 
! Отговори
Олеее преди 12 години
В проектозакона пише, че това не важи за ИНЖЕНЕРНА ИНФРАСТРУКУРА! Моля, тоя пишман кмет да се научи да чете и да спре с далаверите! Както и с жалките си опити за манипулация!