Трагично: 393 населени места са с по един жител!

Софийското село Лозен е по-голямо от 142 града
8 май 2012 12:00,
134
Трагично: 393 населени места са с по един жител!
Българските села днес са тъжна гледка. Снимка: Василен Димитров

393 населени места в България имат само по един жител. Тревожният факт е констатиран само година след преброяването на жителите в страната, проведено на 1 февруари миналата година.

Справка на БТА в Националния регистър на населените места, който се поддържа от Националния статистически институт, алармира, че селата без нито един жител са с две повече към 31 декември 2011 г.

При преброяването без нито един жител бяха 181 села. Единайсет месеца по-късно техният брой е 183.

Любопитен е фактът, че пет села, в които по време на преброяването не е отчетен нито един жител, към края на миналата година вече имат постоянно население. Четири от тях са в област Велико Търново - Велювци (1 жител), Дединци (3 жители), Карандили (1 жител) и Махалници (1 жител), както и село Дебелец в област Варна (1 жител).

Общо 60 български села имат само по един постоянен жител. Това означава, че общото им население има превес само с 6 души над обитателите на Рилския манастир (38 жители) и Клисурския манастир (16 жители), тъй като те са манастири със статут на самостоятелно селище.

По двама жители имат 58 села, по трима - 55, по четирима души живеят в 52 села, по петима - в 47, по шестима - в 32, седем и осем обитатели живеят в по 31 села, а в 27 живеят по 9 души.

Село Лозен (област София-град) си остава най-голямото българско село, въпреки че населението му също е намаляло. Жителите му наброяват 6281. Лозен е по-голямо от 142 български града (от общо 257). В това число влизат и обявените за градове след преброяването Игнатиево (област Варна) и Крън (област Стара Загора).

Второ по население остава Айдемир (област Силистра) с 6026 жители, което изпреварва 140 града. С население от 4969 жители Бистрица (област София-град) е третото по население село в страната и изпреварва 122 града.

Двуцифрен брой население в края на 2011 г. имат общо 1262 населени места. В края на миналата година в графата на трицифрениците има 2667 населени места спрямо 2692, регистрирани при преброяването единадесет месеца по-рано.

Сред тях попадат и четири български града - Мелник (216 жители), Маджарово (644 жители), Плиска (898 жители) и Китен (950 жители).

Селата с повече от 4000 жители са едва 10.

Асеновград със своите 50 590 жители си остава най-големият по население необластен град в страната. Той е по-голям от девет областни града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Престъпно .некадърно. недалновидно управление води до този трагичен за нацията резултат.!
72
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
трагедията започна още преди 99 години, когато еврейския агент Фердинанд обрече милиони българи на убийства, насилие и изселване - откровен геноцид, като започна война със сърбия, гърция, турция и румъния (и черна гора)
71
2
 
24
 
! Отговори
На бас преди 11 години
След 20 години в Бг ще останат самомургави българи и бездомни кучета!
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АМИ СЕГА.......?!ЩЕ ХВРЪКНЕ ОТ СТОЛА УПРАВИТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СТАТИСТИЧЕСКИ ИНСТИТУТ!ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!!!!!!!!!
69
2
 
13
 
! Отговори
Геле от Бусманци преди 11 години
Колко ни е акъла се види по това , че сума красиви места в страната пустеят , а градовете са претъпкани. А това - село - град си е пълна глупост - кое се вика село - кое град. Вземете Китен - уж е град , ама място с по-селски манталитет нема никде, такива Селяни са , че повече там не стъпвам.... Ба,си гражданите... бегайте надалече оттам - че ви прецакат , ама яко...
68
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм решил като направя малко парички в големия град да се върна на село. Ако имаше работа на село бих си останал там. Съветвам повечето новодошли софиянци да постъпят като мен
67
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С топ ни моиш *** върна на село!!!!!! :)))
66
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бойко, кога ще се отнесеш сериозно към *** проблем и *** на държавата, най-вече по селата?
65
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Защо се обиждате на столичани и провинциалисти ? Познавам много " столичани" , които са чували виждали Народния театър , Народната библиотека и СУ , но никога не са влизали там, говорят на диалект , нямат един ден трудов стаж , но иначе са компетентни по всичко ! Има много провинциалисти , които по дух са столичани , както и обратното ! Докато се делим на някакви , все ще ни е между рогата и " неудобен" ! До сега не съм видял *** и турци да се делят по столичен или провинциален признак !
64
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо трагично няма в обезлюдяването на селата, а дори напротив! С модернизирането и механизирането на селското стопанство все по малко нужда от човешки труд има в този бранш. От друга страна в туризма, индустрията, услугите и т.н., които са концентрирани географски има нужда от работна ръка.Образованието, транспорта и т.н. също са по ефективни, когато населението живее концентрирано! По принцип високата урбанизираност е характерна за развитите държави!
63
6
 
1
 
! Отговори
osman преди 11 години
mnogo jalko..vinovni sa turcite za tova..balgarite ako ne bqxa 500 god pod robstvo sega tseliq svqt 6te6e da govori balgarski i 6tqxme da sme na 3-4 moreta...uvi..
62
0
 
7
 
! Отговори
До 67 преди 11 години
А съвсем личен въпрос. Как е в Албания, сега ще ходя края на Май и ми е за пръв път. По-добре ли е от при нас, по-зле ли е. Много ли е различно като култура и начин на живот. Да не ме "изгърбнят" някъде по Тирана???
61
9
 
9
 
! Отговори
Томас преди 11 години
66Комунизма е чума много по-опасна от анархията наречена демокрация. Скоро Бог ще дойде и бъди сигурен, че няма да има комунизъм след идването Му.
60
2
 
16
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
Ние ако искаме сме много корав народ. И няма сила, която да ни затрие. Връщам се от Албания ако знаете колко много имена са останали БЪЛГАРСКИ. Река Бистрица се казва Буштрица, река Осум минава през Белиград, Белград (преименуван за по-лесно на Берат от Турците), погледнете имената на селата и градовете особено в Източна и югоизточна Албания - Поградец, Булгарец.... Кубрат е казал да сме заедно, а това че трябва да поставяме интересите на всички нас пред личните е било ясно и тогава.
59
8
 
17
 
! Отговори
Спас преди 11 години
До всички ***, либераликономисти, онанисти евроатлантици и секаква друга продажна ГАД:Да ви е^а и демокрацията, и реформите, и интеграцията, и неолиберализма!После питайте защо комунистите са напълнили лагерите през 1944 г. с такива като вас! Лошото е, че след неколко месеца са ги пуснали! Повече такава грешка нема да се допуска!
58
1
 
9
 
! Отговори
Един Българин преди 11 години
До 63 и останалите "черногледци": Младежи, каквото било, било. Историята трябва да се знае добре за да не се преживява отново. Всеки трябва да се бори за България , близките си и за себе си в частност, като приоритетът трябва да бъде в този ред. Това че има изключения от правилото не е проблем. винаги ще има, но ние трябва да се постараем да си понесат наказанията. Не съм съгласен че сърбите живеят по-добре от нас. Същата мизерия е в забутаните села, особено населените с Българи!
57
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма земеделие, защото руските *** взеха земята на хората и им забраниха да притежават техника, трактори, камиони, превърнаха ги в роби, де факто. Роби на комунистическата държава. Бабичките бачкаха за по 20 стотинки на ден, но като измряха в края на 70-те години, социализмът умря. Вижте държавите, където нямаше комунистически ТКЗС-та - Гърция, Югославия - във всеки двор трактор и няма запустели земи, само че при нас работата е изпусната вече.
56
3
 
32
 
! Отговори
до №57 Томас преди 11 години
Нас турците 500 години не са ни унищожили, пребоядисаната демокрация за ~30 години ще ни съсипе.
55
4
 
22
 
! Отговори
Томас преди 11 години
55Сърбите не се предадоха пред една от най-силните държави - сащ, разрушиха им страната почти нацяло с бомби и пак са по-добре от нас.
54
1
 
14
 
! Отговори
До Томас от 50 преди 11 години
За това и трябва да се използват тези форуми. НЕ да се депресираме и да се жалваме като мишки. Колкото повече мрънкаш и се свиваш толкоз повече те мачкат. Трябва постоянно натиск над всички институции от страна на обществото. Трябва да си целеустремен и ще постигнеш. Нация от мишки е обречена. Аз също си търся правата и си мисля, че има много такива българи и докато и последния от нас умре ще има надежда и ще се борим. Всичко може да се оправи стига да има сърце и желание.