Трагично: 393 населени места са с по един жител!

Софийското село Лозен е по-голямо от 142 града
8 май 2012 12:00,
134
Трагично: 393 населени места са с по един жител!
Българските села днес са тъжна гледка. Снимка: Василен Димитров

393 населени места в България имат само по един жител. Тревожният факт е констатиран само година след преброяването на жителите в страната, проведено на 1 февруари миналата година.

Справка на БТА в Националния регистър на населените места, който се поддържа от Националния статистически институт, алармира, че селата без нито един жител са с две повече към 31 декември 2011 г.

При преброяването без нито един жител бяха 181 села. Единайсет месеца по-късно техният брой е 183.

Любопитен е фактът, че пет села, в които по време на преброяването не е отчетен нито един жител, към края на миналата година вече имат постоянно население. Четири от тях са в област Велико Търново - Велювци (1 жител), Дединци (3 жители), Карандили (1 жител) и Махалници (1 жител), както и село Дебелец в област Варна (1 жител).

Общо 60 български села имат само по един постоянен жител. Това означава, че общото им население има превес само с 6 души над обитателите на Рилския манастир (38 жители) и Клисурския манастир (16 жители), тъй като те са манастири със статут на самостоятелно селище.

По двама жители имат 58 села, по трима - 55, по четирима души живеят в 52 села, по петима - в 47, по шестима - в 32, седем и осем обитатели живеят в по 31 села, а в 27 живеят по 9 души.

Село Лозен (област София-град) си остава най-голямото българско село, въпреки че населението му също е намаляло. Жителите му наброяват 6281. Лозен е по-голямо от 142 български града (от общо 257). В това число влизат и обявените за градове след преброяването Игнатиево (област Варна) и Крън (област Стара Загора).

Второ по население остава Айдемир (област Силистра) с 6026 жители, което изпреварва 140 града. С население от 4969 жители Бистрица (област София-град) е третото по население село в страната и изпреварва 122 града.

Двуцифрен брой население в края на 2011 г. имат общо 1262 населени места. В края на миналата година в графата на трицифрениците има 2667 населени места спрямо 2692, регистрирани при преброяването единадесет месеца по-рано.

Сред тях попадат и четири български града - Мелник (216 жители), Маджарово (644 жители), Плиска (898 жители) и Китен (950 жители).

Селата с повече от 4000 жители са едва 10.

Асеновград със своите 50 590 жители си остава най-големият по население необластен град в страната. Той е по-голям от девет областни града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
3
 
4
 
! Отговори
мей-мей преди 11 години
Децата им трябва да се погрижат за тях.Когато са били работоспособни сигурно бързо са идвали да приберат зимнинана и прасето.
92
4
 
2
 
! Отговори
мей-мей преди 11 години
Няма нищо трагично.вцелия свят има населени места,които естествено престават да съществуват.Не е необходимо обществото да харчи излишни пари за пътища,доставки и др. в място с няколко жители.В САЩ има много такива градчета -призраци от които са останали само сградите,след като хората са си отишли.
91
1
 
13
 
! Отговори
@ преди 11 години
трагично е още ,че Министъра на образованието не смята Азис за вреден за детската психика.че *** взимат повече детски за *** от българските майки за българчетата.че безработицата сред населението в трудоспособна възраст е над 30%, а работодателя се отнася като с роб към работника.че дори копъра и магданоза в магазина е гръцки.че реститутите-собственици на земи изпратиха *** с железни колове срещу собственото си бъдеще-български деца-това е позор!!!! че в Приморско на фона на новите хотели и афишираното благосъстояние иконата на ,,Свети Георги Победоносец,, е обгоряла ...
90
1
 
5
 
! Отговори
цеко преди 11 години
Напишете в ГУГАЛА ЦРУ там има доклад на ЦРУ за развитието на България до 2050 г прочетете и не се учудвайте на това което става.
89
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След няколко години ще има 393 села без нито един жител
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
яояаооя
87
3
 
5
 
! Отговори
ина преди 11 години
Превърнах се във враг на народа, защото написах, че никак не е трудно да обработваш 1 декар двор в близост до града, в който живееш и работиш и да садиш домати, краставици и чушки за нуждите на семейството си, вместо да мрънкаш по форумите. Явно българина като му предложиш да поработи малко с ръцете си и те намразва.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Горките хора. Като някакви мъченици си карат старините. Дано всичките които са виновни за това тежко положение на българите да си получат заслуженото. Със сигурност има сила която ще накаже виновните.
85
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
E NE E TAKA SEGA GERB SHTE GI NAPALNQT S RABOTLIVI *** ,TEZI PUSTI SELA KOITO SHTE RABOTQT VMESTO DA SEDQT NA NASH GRAB AMA *** NA GERB SATAVA SAMO ZA GLASUVANE ZA NISHTO POVE4E TE I ZA TOVA VZIMAT VSEVAZMOJNI POMOSHTI KAKVI LI NE PAK OT GERB SAMO SI POMISLETE ZA POSLEDNITE 3 GOD KAK NADIGNAHA GLAVI ***
84
3
 
8
 
! Отговори
ина преди 11 години
Не съм номенклатурница от старо време- тогава бях на по-малко от 20 години. И милионерка от настоящо време не съм- де да бях. Съвсем обикновен човек съм, който работи за заплата. И "сараите" - от 100 кв. м. със заем съм ги купила. Нямам 5 метра ограда - дори никаква ограда нямам от едната страна на двора. Имам си куче и охранителна система. И приятели от селото, които наминават всеки ден когато не съм там, за да наглеждат къщата. Ти тая злоба си я натрупал от затворения си в панелка живот, явно.
83
3
 
8
 
! Отговори
ина преди 11 години
И в центъра на София може да си намериш жилището обрано. Възможности за охрана на имот има и на село. Друг е въпроса ако си търсиш оправдания. Никога не се бях занимавала с подобен вид дейност, но се оказа, че не е толкова трудно, а може да бъде и много приятно. А това, че си отдъхвам от "хубостите " на градския живот и контакта с много хора, цена няма.
82
2
 
1
 
! Отговори
empire strikes again преди 11 години
Да ве те големите градове не умират (too big to fail) и там няма пенсии и не са на финансови системи , а стига с тоя цирк , иначе интересна контра позиция (If theyre too big to fail, theyre too big).
81
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
393 СЕЛА-да се заселят с 1000 *** са 393 000 *** които трябва да се изхранват със труд.
80
2
 
24
 
! Отговори
ина преди 11 години
Не е чак толкова страшно да живееш в почти обезлюдено село. Преди 5 години си купих къща в едно такова и с месеци живея там сама плюс всеки уикенд. Работя в града, имам апартамент в самия му център, но всеки свободен ден предпочитам да съм на село- където си обработвам двора и произвеждам плодове и зеленчуци не само за себе си и семейството ми, но и за роднини и приятели. Не съм станала по-богата от това, но на трапезата ми целогодишно има чисти продукти, които съм произвела сама.
79
0
 
23
 
! Отговори
Мохикан преди 11 години
Държава със слаба провинция => слаба държава
78
2
 
18
 
! Отговори
джахаш преди 11 години
Големи полемики,големи спорове...Всеки има право да избира къде да живее!!!!Мина времето когато комунистите определяха и това право на хората.Ще мине време и пак ще се завърнат по селата българите,но не да копат в ТКЗС-то а да живеят на спокойно,подредено и чисто место в къща с дворче,гараж,барбекю и т.н.Много от по-заможните вече го правят...Да ме извиняват столичани,ама да живееш у Люлин на петнайстия етаж и да си горд с това е все едно да си наркоман и да се хвалиш,че не пиеш...
77
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ не са способни да спрат упадъка на страната. В същото време София се задъхва от *** и вече не достигат места в гробищата.
76
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
мда, тая година 183, догодина 350, след 2 години 500 и така за десетина години 4-5 града ще се превърнат в големи *** гета, а останалото ще продадем на безценица, както продадохме народа за 22-23 г.
75
6
 
2
 
! Отговори
патриот преди 11 години
България на 3 океана !
74
1
 
1
 
! Отговори
Закон преди 11 години
Всичко това си е написано в библията в "Откровения", че заради беззаконията на хората и непризнаване, и отричане на Бог, Бог ще ги накаже! "В селата ще останат 1-2 души, а в градовете около 10 и те пак няма да се подчинят на Бога, а ще ходят по собствените си похоти. Това ще бъде в СВЕТОВЕН мащаб, смърт и разрушение навсякъде, неволи, притеснения и убийства, *** и зверове, и капани, И НЕВЪОБРАЗИМА СМРАД - КОЙ ИСКА ДА ЖИВЕЕ В ТАКЪВ СВЯТ?