Слагат 7 нови станции за земетресенията

Безпаричието ни оставя без сеизмолози до 10 г.
1 юни 2012 18:55,
164
Слагат 7 нови станции за земетресенията
Снимка: Булфото

Седем нови сеизмични станции ще бъдат разположени в страната до края на лятото. Това съобщи специалистът от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН  Петя Трифонова. 

Ще бъдат позиционирани и допълнителни девет по-малки прибора. 

Новата апаратура ще бъде осигурена по линия на българо-румънски проект, финансиран с 1,5 милиона евро по трансгранична програма на ЕС. 

За пръв път станции ще бъдат разположени в Каварна и Шабла, където е едно от опасните огнища в страната. 

Трифонова уточни, че с реализацията на този проект България ще получава информация при земетресение във Вранча 20 секунди преди вълната да достигне до наша територия.

Трифонова представи и нов проект, който ще бъде реализиран съвместно от Молдова, Румъния, България и Турция. Той е финансиран по оперативна програма „Черно море“ и е на стойност около 700 000 евро. 

Целта е да бъде изградена електронна система за сеизмична безопасност по западния бряг на морето. В случай на земетресение в някоя от страните информацията ще бъде подавана автоматично до структурите за гражданска защита. 

Системата ще може сама да изчислява какви са евентуалните щети от земетръса и броя на потенциалните жертви. В рамките на проекта ще бъде изграден и портал в интернет, който ще помага за по-добрата информираност на населението. 

Зам.-директорът на института проф. Димчо Солаков пък алармира че има реална опасност до 10 г. да останем без сеизмолози. Основната причина е ниското заплащане на младите специалисти. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
4
 
! Отговори
томас преди 11 години
Готин тип си чета ти коментарите доста пъти , наистина имаш добра обща култура.Не може всеки да разбира от всичко ,но тоя си деиства тролски и мен ме ядосва защото е сериозна тема ,не е чалгарски изцепки нит поредния обран бюджет и крадливи политици.Става въпрос за една институция.
99
1
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
97Не са ми смешни такива - не мога да се смея на падението им - поне малко да искат да чуват - ама не искат. Един мой учител казваше за жените да е *** да им го набиеш, а то акъл как да им го налееш.
98
0
 
3
 
! Отговори
Do TOMAS преди 11 години
Hey ***, kvi gi pises tiya dni be, da ne si ostanal bez rabota? ili ey taka samo gnusis naokolo *** mrisno,
97
0
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
96Може - и без основи да карате - що да не може.
96
1
 
2
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
Братко набожний, извинявай, но си набожен комичен ***. Така става ли?
95
1
 
3
 
! Отговори
Ognen преди 11 години
Tuk zemetresenie dnes udre navodneniye, a kvo vdugiden? may uragan
94
1
 
3
 
! Отговори
Откривател преди 11 години
До 81.Явно нямаш идея какво е "емпиричен"... :)*** гласувай пак за Бойко и се напий в чалготеката...
93
1
 
5
 
! Отговори
до Томас преди 11 години
Мани ги тия разбратели единя строил с пясък ама забравил да тури цимент другия строил замък на плажа хахаха .
92
0
 
2
 
! Отговори
до 91 преди 11 години
Е, не знам за желязо, знам само че къщите които строим ..основите им ги заливаме с бетон. И пак държат да ти кажа. То може в основите и умряла котка да сложиш....
91
0
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
92Използването на обиди само показва само безсилие
90
1
 
4
 
! Отговори
Томас преди 11 години
88За противоземетръсни шайби да си чувал? *** иска да лови риба със сухо дупе - ако може само с камъни да мине - ама не става.
89
0
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 11 години
Учудващо, но не поради тази причина не се слага морски пясък в бетона. Солта (хлорид) взаимодейства с компонентите на циментовия камък, като образува сравнително лесно разтворими съединения, които впоследствие се разтварят. По този начин полученият бетон има в пъти по-малка якост, от предвидената
88
0
 
2
 
! Отговори
до 90 преди 11 години
Не, това за морето и МОРСИТЕ ДЪЛБИНИ особено не е иронично??????От Морските дълбини ще вадят пясък за бетон? МуаахахаххИ ти това ако не го разбереш че е бъзик, трябва да си наистина най-големият ***....впрочем ти си такъв де!)))Искрено ме развесели тази вечер набожний!
87
0
 
3
 
! Отговори
Томас преди 11 години
88Недей приказва простотии - ще ти се смеят хората, че в основите на сградите се слагало само бетон - слага и се и желязо - и то дебело - рифелово и по много. Правят се бигли - ако знаеш какво е бигли, които се навързват на дълги железа.
86
0
 
13
 
! Отговори
Томас преди 11 години
83Понякога е по-добре да си държиш устата затворена, и да те мислят за ***, отколкото да я отвориш и да го докажеш...Не виждам на какво се смееш. Казал бил иронично.
85
0
 
4
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Ако искаш слагай арматура ако искаш недей щом смяташ че може първо да се излее бетона после да се пъхне арматурата така направи.
84
0
 
2
 
! Отговори
до 86 преди 11 години
Състава на бетона е??????И арматура ли? Защото нищо не сме казвали преди за плочите. Само за бетона, ***! и стана въпрос за бетона точно заради основите на сградите в които се излива именно само бетон, а понякога пожеш да сложиш някой голям камък за пулнеж докато се лее в основите.
83
1
 
4
 
! Отговори
до Томас номер 79 преди 11 години
Класната ти е излъгала морския пясък е забранен защото солта разяжда арматурата.
82
0
 
4
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
***, аз да съм обяснявал как се прави плоча? Обясних какво има в бетона и къде се залива....върху арматура. Много ясно че ще има кофраж тази плоча...ама кофража не е част после от плочата а се маха.
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** си ама ще те науча от гледане в интернет:)Шило -къртач - видия-перфоратор.Хилти е марка.Бетон само в основите ,другото е стоманобетон има 1000 вида с добавки и пластификатори за почти всичко .Мога да ти наяиша цели 200 страници ,но ако имаш желание сам ще си намериш информацията.Технолог не съм но имам добри познания ,затова и не пречете поне на хората които работата им е повече от просташкото ниво в което е цялата държава.