Гонят уличните артисти от Созопол

От хората на изкуството искали непосилни такси
4 авг 2012 16:20,
96
Гонят уличните артисти от Созопол
Заро вече няма да идва в Созопол. Снимка: Dnes.bg

Градът на всички изкуства, както е известен Созопол, се превърна в „мащеха” за уличните артисти, сигнализираха самите те.

От няколко седмици общински служители правят ежедневни проверки и гонят танцьорите, актьорите и акробатите, забавляващи от години туристите пред Амфитеатъра в Стария град.
Причината е, че от хората на изкуството се изискват непосилни такси, които някои от тях не могат да платят.

Сред потърпевшите е известният млад актьор Светозар Кнезовски-Заро, който години наред, ако не е на турне в страната или в чужбина, избира Созопол през лятото. Харесва му артистичната атмосфера, която има градчето. Там той се е превърнал в любимец на минувачите заради атрактивното шоу, което прави с марионетките си.

Тази година обаче той бил неприятно изненадан.  „За първа година ми искат такива суми. В началото на сезона платих 50 лв. за разрешително. Сега се оказа, че трябва да давам още по 70 лв. на месец за извършване на търговска дейност. Но аз не съм търговец. Нямам сергия, която да разпъвам всеки ден, нямам стока, на която да съм сложил цена и да печеля от това. Излизам по няколко часа вечер, за да правя изкуство”, коментира Заро.

След като му издали протокол за административно нарушение, заплашили го с глоба и му предложили да напусне града, артистът все пак платил сумата от 210 лв. за трите месеца на сезона. Той обаче е категоричен, че за последна година идва в Созопол.

Подобна е съдбата и на още няколко негови колеги. Тези, които не успели да си платят таксата, събрали куфарите и си тръгнали. Някои се преместили в Приморско.

Само за сравнение в София за същата дейност Общината иска 25 лв., в които влизат издаването на разрешително и всички такси за една година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още по темата: улични артистиСозопол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До svetozar.christoffздравеи аз работя жива статуя искам да те попитам мога ли да работя в америка с туристическа виза
80
0
 
2
 
! Отговори
иван преди 11 години
по голяма простотия от това да гониш уличните музиканти няма та какви търговци са те по добре подгонете търговците на сладка които са на всеки ъгъл и продават на безбожни цени без никой да ги контролира и плащат само 50 лева за целия сезон или по 10 лева на месец а на оборотите им могат да завиждат и реномиранитемагазини тези които не са жители на созопол да се изгонят и да не подбиват търговията на местните пенсионери нито данъци плащат нитогласуват така е и със сергиитне в градината
79
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие и туристите ще изгоните както е тръгнало
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АРТИСТИ на българия не са и нужни я да дойде АЗИС да видите как ще го посрешнат . ПРОСТОТИЯ
77
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
има нужда от художници-портретисти,корикатуристи,артисти и музиканти.Когато си на почивка семейно не всеки има пари за билети на котцерти ,театър,ресторанти.Можеш даси подволиш това един път,но не всяко вечер,ето защо са необходими художниците и артистите на улицата ,така почиващите се развличат.А,тези които прюят ГЕРБ са ***-изедници,вън на комунистите.
76
0
 
8
 
! Отговори
Bob преди 11 години
Гонят артистите, дето веселят хората, дето са кадърни, пък после ни натрапват някакво си недоразумение Тенекеджиева на всяка Аполония или Банско фест, че плащаме и вход да го гледаме и слушаме това нещо.. *** и културната нация
75
0
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
Ne mislja 4e gradskite mutrenski kopeldaci trebva da vzimat taksa ot uli4nite artisti.
74
11
 
7
 
! Отговори
без просяци преди 11 години
.... тази такса не е никакъв проблем за тези, които могат. Тя е и един филтър да не се напълнят улиците с просещи *** и всякакви пишман "артисти".
73
0
 
15
 
! Отговори
Гацко преди 11 години
В Испания и Германия уличните артисти не плащат нищо. В Испания казват, че по-добре да правиш шоу на улицата с това което можеш, отколкото да крадеш, за да живееш. Добрите шоумени си изкарват средно по 200 евро на ден.
72
0
 
8
 
! Отговори
Angalot преди 11 години
svetozar.christoffСамо да ти кажа, че днес докато бачках като жива статуя в Майорка, слушах Избегала мома, версията която ти ми прати. Жив и здрав да си и само попътен вятър!
71
2
 
3
 
! Отговори
svetozar.christoff преди 11 години
25 е елементарен селски бек/бечка/ :-D с още по-примитивно мислене...е,пукай се -ама аз това работя-пея един час /и то когато ми е кеф/и изкарвам м/у 100 и 200 долара..освен това-обикалям в момента из Америка,другата година ще съм в Азия....така че не се безпокой,има го този безгрижен живот...и то не е нужно да милионер или да работя като теб за да го имам...
70
0
 
7
 
! Отговори
svetozar.christoff преди 11 години
а ве еййййййй,луди ли сте?36 долара на година е таксата на трета ,променад в Ел Ей,около 100 е в Ню Йорк,а тук /Сан Франциско/-не се плаща...диктатори
69
0
 
8
 
! Отговори
И преди 11 години
А случайните минувачи, които слушат уличните музиканти, а не пускат стишки в шапчицата им, няма ли да ги обвинят в пиратство?!?Абсурдна мутренска държава!
68
8
 
17
 
! Отговори
Плицай преди 11 години
И аз познавам един китарист,художник. Той се казва Винету - Ленторез. Той има много, много професии: строител на магистрали,пожарникар,бодигард,лакей,мафиот,мутра,висаджия. Всичко знае и може,пази ,Боже от Всезнайковци!
67
20
 
1
 
! Отговори
KU4E преди 11 години
Дано и от София да ги изгонят пък с тях и музикантите по градинките, че то много се навъдиха! Голяма *** е с тях, пък са и много шумни и нахални!
66
1
 
11
 
! Отговори
До 75 преди 11 години
Ти си едно много кухо, злобно и завистливо ***. Ако те биваше за нещо, защо ти не отиде да ги изкараш тези пари, а? Отговорът е много *** - защото за нищо не ставаш.
65
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Две-три хилки на месец си докарват някои по тротоара там, бат ти и непосилната такса!!! Ми като е непосилна да изкарат лятото в карнобат или ямбол например, там няма така да ги дерат.
64
1
 
20
 
! Отговори
Историк преди 11 години
Добре, че през Ренесанса не ги е имало нашите бирници - светът нямаше да знае нито за Леонардо, нито за Микеланжело, нито за Рафаело, нито за Тициан ... нямаше да имат шанс да оцелеят.
63
0
 
28
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Прибраха неплатените стотици милиони от крадливата олигархия и докараха до "колосалните приходи" от улични артисти и музиканти. Щеше да е смешно ако не беше жалко.
62
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Купих си графики в Созопол ,да ви кажа ли ,че нямаше и идея за касов бон .за какво да ми го дава за някакви си 50 лева .*** и аз си мразя правителството и за това не го и исках