Пращат на хотел семейства от пострадалия блок в Бургас

Няма следи от взрив по трансформатора, твърдят от EVN
Обновена: 16 окт 2012 18:21 | 16 окт 2012 18:09,
30
Пращат на хотел семейства от пострадалия блок в Бургас
Снимка: БТА

Четири семейства от кооперацията, в която тази нощ се взриви трафопост в Бургас вече са настанени в хотел. Това съобщиха от общината. Техните апартаменти са най-пострадали.

В кооперацията все още няма електричество. Ако то не бъде възстановено до довечера и за останалите обитатели на сградата ще бъдат осигурени нощувки в хотел за сметка нa EVN.

От общината имат готовност да предоставят и общински жилища за пострадалите в сградата. Засега никой не е поискал такова. Приключил е и огледът на постройката от експертна комисия от общината. Жилищата на горните етажи са обитаеми.

Няма опасност от срутване на блока, смятат специалистите. Назначена е и комисия за опис на щетите в присъствието на собствениците. В комисията ще има представители на ЕVN и общината.

Междувременно от EVN съобщиха, че няма следи от взрив по трансформатора и разпределителните табла ниско напрежение на трафопоста. Според дружеството това е установил първият външен оглед на повредения трафопост.

Още по темата
Екипи на дружеството все още не са допуснати до помещението на трафопоста от следствените органи, но огледът отвън показва механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите високо напрежение и кабелите, посочват от компанията. Няма следи от изтичане на масло.

Специалистите от Австрия се очаква да пристигнат до края на деня. Двете независими една от друга технически експертизи за установяване на причината за инцидента ще започнат работа при първа възможност. Подобен инцидент се случва за пръв път в историята на дружеството. Продължава и вътрешното разследване на компанията.

Вече е възстановено захранването на по-голяма част от клиентите в района на инцидента с трафопоста в Бургас. Все още без електрозахранване са апартаментите, намиращи се в пострадалия вход на жилищната кооперация, където се намира авариралият трафопост. Работи се усилено по осигуряването му с цел до края на деня хората там да получат електричество, увериха от дружеството.

Междувременно екипи на EVN България Електроразпраделение извършват проверки на всички трафопостове, разположени в сгради на територията на Бургас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Бургасвзривтрафопост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
0
 
! Отговори
Yakov преди 11 години
Причината може да е само една - късо съединение в шинната система на ЗРУ 20 kV и причинена от котка. По всяка вероятност се е промъкнала по време на отстраняване на повредата когато вратите са били отворени.
21
2
 
0
 
! Отговори
Offnews преди 11 години
Не, в сградата няма инсталация за природен газ. Най-близката е на половин километър.
20
1
 
0
 
! Отговори
Кемо преди 11 години
Прочетете коментар 36 и в допълнение искам да ви кажа че, трафопоста неможе да гръмне сам по себеси, но той съдържа взривоопасни вещества, които може да се отделят при високи температури! Именно това е станало, загазовала се е стаята в която се намира трафа и при искра се е запалила тази газова смес. По принцип всичко което гори може да създаде взрив при затворено помещение, но да се твърди че причината не е в електрозахранващата компания е абсурдно, дори смешно!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами щом трансформаторът не е гръмнал,тогава е от газовите тръби заради които разкопаха улиците в градовете. Казвах много пъти,че газопроводите са свръхопасни.
18
5
 
3
 
! Отговори
Б.Б. преди 11 години
Поредното пъклено дело на Станишев и Доган! Няма как да е друго щом само преди няколо часа рязахме лента на 200-300м от взрива.
17
2
 
4
 
! Отговори
Samo minavam преди 11 години
Не твърдя,че съм прав,но цял ден слушам глупости,по телевизията.Има много Нобелови лауреати,журналистите не ги коментирам,те влизат в графа Неграмотни.Не знам доколко,мощност от 400кВА,е удолетворявала потребностите,на прилежащите абонати,но става еднофазно късо,клъвване,поради слаба диелектрична якост на маслото в тр-ра.Защо е слаба,няма смисъл от обяснения.Идват дежурните,почесват се по топките и слагат,по силни предпазители-Ампераж.После последва двуфазно късо към земя и тишина.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
четете бе2 етажа буквално ги няма от блока а те казват на хората да спят спокойно
15
0
 
6
 
! Отговори
До пострадалите преди 11 години
Оставете децата и възрастните в хотела и действайте бързо, не отстъпвайте! Позициите на EVN са уязвими и могат да бъдат атакувани. Борете се и заради другите във вашето положение!
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 2 Ти написа нова физика и електротехника! Значи според теб - аз който съм на 51 години и работя вече 30 години в подстанция където има напрежения между 48 волта и 400 киловолта трябва да съм умрял от 10 различни болести. Хайде скрии се някъде и стига си плашил хората. До 10 - Съболезнования за родителите ни, но аз загубих близки хора от рак без да са имали досег с трафопостове. Електромагнитното поле на ток с честота 50 Хц не може да премине през носеща стена!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ха ся де, излиза че тия сами си спретнали атентат в собствената кооперация. Е това си е нагло и за протест.
12
0
 
6
 
! Отговори
Срочно адвокат! преди 11 години
Бургазлии от пострадалия блок, четете коментарите 2 и 3, обединете се и действайте БЪРЗО! Сроковете за реагиране изтичат!
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ясно, до края на деня ги покриха и няма вина, какво остава за по-нататък, накрая ще кажат, че хората сами са си взрвили блока и готово
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е какво се е взривило тогава?!
9
0
 
7
 
! Отговори
!?!?! преди 11 години
Колеги, няма ли сред нас поне един адвокат да посъветва пострадалите? Да не се балтавят с жалби по институции, ами директно да правят иск към съда.ЕРП-тата имат на сайтовете си едни "Общи условия", в които има текстове за подобни случаи. Има и СРОКОВЕ обаче - КРАТКИ!!! За изгорели уреди от токов удар е 48 часа!Дано някой им каже това на хората!Искрено им съчувствам! ;(
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"но огледът отвън показва механичната цялост на трансформатора, таблата, предпазителите високо напрежение и кабелите, посочват от компанията."Апа във входа ток нямаааа... Некой експерт да обясни как става таа работа, моля!
7
0
 
14
 
! Отговори
...? преди 11 години
Чужда МАФИЯ на наша територия!
6
0
 
10
 
! Отговори
EVN преди 11 години
Пострадалите на хотел ,.........а ние в СПА-център!Мъка,мъкааа...!
5
1
 
10
 
! Отговори
sante_dog преди 11 години
Да ве, експерти на който ЕВН плаща ще кажат че ЕВН са виновни за взрива. Виц на деня...*** смешките са тия, сега ще има яко скатавка за да не плащат, после дела, чудеса докато хората им писне и се откажат и айдееее кеф на бучки, пак сме чисти, *** ***...
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз не видях да пише кой ще поеме разноските, хората може после да им се наложи да си плащат ако хотела е на депутат или роднина на депутат... и подаръци на кредит от МОЛ овете ще получат с разсрочено плащане, тааа заглавието е хубаво ама уточнения липсват- простет за песимизма ми, роден съм в България!
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тези хора могат да осъдят електроразпределителното дружество (защото то е собственик на мрежата и съоръженията). Да живееш до източник на високо напрежение е вредно за здравето. Това го пише във всички ръководства. Има редица изследвания, които доказват връзката между раковите заболявания и елекромагнитната радиация. Според европейското законодателство е АБСОЛЮТНО недупостимо трафопост да се намира в жилищна или работна сграда.