Версии за взрива - много, яснота няма

Трансформаторът не се е взривил, твърди EVN
17 окт 2012 16:30,
388
Версии за взрива -  много, яснота няма
Трансформаторът е цял. Снимка: EVN

Версиите за причините, довели до взрива в Бургас се множат, а ясното все още няма. От електроразпределителното дружество EVN направиха няколко огледа на мястото. Два екипа от специалисти – един български и един пристигнал специално от Австрия – излязоха със становища, които се препокриват.

Според експертите трансформаторът, за който се смяташе, че е избухнал, бил „запазил механичната си цялост”. По него нямало следи от взрив, изтичане на масло или други неизправност.

Още по темата
Затова от EVN се опитаха да лансират версията, че навярно причина за експлозията е изтичане на газ. Тази теза обаче не остана дълго актуална. Само час след пускането й в медийното пространство от компанията „Овергаз” изпратиха официално съобщение, в което се посочва, че във взривения блок никога не е имало газификация.

„Жилищната сграда на улица „Хан Крум 11” в Бургас, в която избухна трафопост рано сутринта на 16 октомври 2012 година, не е газифицирана. Причината за инцидента не би могла да бъде изтичане на природен газ, защото газова мрежа на тази територия не е била изграждана никога, а най-близкият газопровод в този район се намира на половин километър от засегната сграда“, пишат от „Овергаз“.

Екипи на EVN вече са извършили инспекция на всичките 39 жилищни сгради в Бургас, в които има изградени трафопостове. На живущите там са връчени протоколи, указващи техническото им състояние. Подобна проверка се организира и за всичките 385 трафопоста, които дружеството притежава в жилищни сгради на своята територия.

Работата на разследващите продължава и в този момента, като засега няма официална информация, която да доказва някоя от предполагаемите тези.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още по темата: БургасвзривEVN
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
10
 
! Отговори
* преди 11 години
До 11:Извини ме за глупавия въпрос, но ти през живота си някога виждал ли си на живо динамит? Или гледаш много екшън филми? Знаеш ли изобщо как изглеждат 10кг динамит и какви поражения биха предизвикали? Може да не ми отговаряш. Само питам...
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Какво в коментара "Я, появиха се и платени от EVN драскачи:) " е против правилата на сайта?
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като гледам пораженията от взрива ми се върти нещо на 10 кила динамит.
9
2
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
da gi maxat ot bg tezi drujestva samo skubqt naroda za6to v evropa nikade ne rejat jiciti na neplatili smetkite za tok a v bg vednaga kade se namirat te za6toto na6ite upravnici im razre6avat da se gavrqt s naroda
8
2
 
34
 
! Отговори
тц,тц преди 11 години
накрая,ще се окаже,че живущите просто са сънували!
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Газова бутилка, варел с бензин който се е изпарил противопехотна мина снаряд дошъл от Сирия все нещо е имало за да гръмне.
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сигнализирано е, че коментарът е против правилата на сайта. Проверява се от модератор.

Я, появиха се и платени от EVN драскачи:)
5
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И сега к'во?Да му мислят завалиите! Тези ще отричат до дупка, даже и ако евентуално ги осъдят.
4
2
 
35
 
! Отговори
Оп-са преди 11 години
Абе кого правите на луд, бе? Хората не са толкова прости! Взривът е от зор, т.е. от човешка небрежност и безхаберие! Никой не казва, че конкретно трафа е гръмнал, напротив, гръмнали са изпаренията от заврялото масло!!! Всеки грамотен технически си го обяснява! Трафа е прегрял поради дефект и човешка немарливост, защото са идвали техници на първото сработване на защитата, а после никакви защити не са сработили! И го отворете да видите нивото на маслото вътре и да се приключва...
3
19
 
9
 
! Отговори
EVN преди 11 години
100% някой ''разбирач'' от блока е направил белята ! :)
2
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По някаква причина маслото в трафа е завряло и направо се е изпарило, а не е изтекло, доказателство за това е дима, който е усетен. После е трябвала само една искра, която да запали сместа.
1
6
 
8
 
! Отговори
83271 преди 11 години
C4