Дянков готов да извади 1 млн. лв. за болницата в Девин

Няма как държавата да покрие дълговете на общинските лечебни заведения
22 окт 2012 17:55,
55
Дянков готов да извади 1 млн. лв. за болницата в Девин
Симеон Дянков Снимка: БТА

Готови сме да дадем и над 1 млн. лева, за да има модернизирана болница в Девин, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след приключилото извънредно заседание на Общинския съвет в Девин. 

Заседанието на местния парламент завърши с договореност, че в близките дни съветниците ще разгледат и обсъдят предложението на Дянков за възстановяване дейността на лечебно заведение за болнична помощ в Девин.

Протестиращите пред сградата местни жители изпратиха с ръкопляскания и одобрителни възгласи вицепремиера, след като чуха лично от него предложението за възстановяване на болничното заведение, съобщи БТА. То предвижда разкриване на филиал на МБАЛ-Смолян в Девин чрез учредяване на дъщерно дружество на смолянската болница.

Вариантът включва условието Общинският съвет да предостави на филиала сградата на досегашната общинска МБАЛ-Девин чрез учредяване на ограничено вещно право на ползване на имота за срок от 10 години. Държавата се ангажира да осигури финансиране за закупуване на необходимото оборудване на филиала. 

Още по темата
Дянков заяви, че според експерти са необходими около 1 млн. лева за оборудване на болничното заведение. Готови сме да дадем и над това, за да има модернизирана болница, заяви финансовият министър. Според него предложението, което бе представено на съветниците, е бързият и законен вариант за възстановяване на болнично заведение в Девин. Симеон Дянков обясни пред съветниците, че е невъзможно и незаконно държавата да покрие задълженията на общинската болница.

Няма вариант държавата да покрие задълженията на общински болници в страната, защото законът за устройство на държавния бюджет забранява това, посочи пред журналисти финансовият министър. Той прогнозира, че казусът с болницата в Девин може да се използва като прецедент и модел за другите общински болници. Според Симеон Дянков проблемът със задлъжнялостта на общинските болници се корени в грешна недалновидна политика в тази област още от 2000 г.

В словото си пред протестиращите жители на Девин вицепремиерът Дянков подчерта, че сегашното ръководство на общината не носи отговорност за тежкото финансово състояние на местната болница. МБАЛ-Девин затвори врати през лятото на 2011 г. заради финансова задлъжнялост за около 2 млн. лева. Тези дългове ще останат грижа на общината, ако се приеме варианта за откриване филиал на МБАЛ- Смолян.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
1
 
! Отговори
маргарита пешева преди 11 години
предлагам изселническите организации в турция да се организират като за избории да финансират болницата в девин такаче разберем колко ги боли за техните родниниостанали без лечение 1 или 2 милиона не са толкова голяма сума за тях предвидорганизацията около поредния вот в българия ако не дадат да не идват повече в българия
41
3
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 11 години
По-нагло и крадливо племе от лекарите не съм виждал: преди няколко дни ми се наложи да отида на преглед при лекар УНГ в провинциален град близо до Сф. За около половин час, в който бях там, 4 пациенти дадоха на лекарката, пенсионерка , по 10 лв ,т.е. 40 лв чист "приход" за това време. Иначе няма да ти обърне никакво внимание, а УНГ отделението в болницата е закрито от 3 години. Вие разбирате ли каква яма са тези кабинети в поликлиниките и как се вземат около 1600 лв само от бакшиши, отделно заплата , отделно печалба от договори с частни фармац.фирми за медикаменти и материали. Тези хора изкарват мин. по 2500-2600 лв/мес. Мой съсед стоматолог, смеейки се ми каза, че тези пари са джобни, защото след обяд в частния кабинет е "голямото вземане".
40
2
 
0
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Какви масленки имат там, а вие се стискате за една болница! Сага ги правят с расителна мас и дори за пости се снабдяват от там... А как се карат мними болни-водни ски, ум да ви спаси с белотата на ума си!
39
2
 
0
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Какви масленки имат там, а вие се стискате за една болница! Сага ги правят с расителна мас и дори за пости се снабдяват от там... А как се карат мними болни-водни ски, ум да ви спаси с белотата на ума си!
38
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
бръкни в същото джобче и извади пари за сестрите и лекарите, че вече сме записани в червената книга като изчезващ вид.
37
3
 
2
 
! Отговори
Манал Велив преди 11 години
На това *** ,децата му учат срещу около 18 000 евро такса(чух) ,на година,на дете.Трийс и шест бинки,а?Заплатката му не стига и за таксата не едното.Вий ми ревете ,че надбавки 39 лева ви биле малко и що не ви стигат,децата ви здрави,а ако се разболеят,ей я дей болницата на 100 километра,по на кратуна магистралите 50 минути.Ивропейско а?
36
2
 
1
 
! Отговори
шишо преди 11 години
Тоя с нациската кратуна да се маха от България. Тогава Боко ТИКВАТА няма да има зад кой да крие наглоста си.
35
2
 
0
 
! Отговори
ппп преди 11 години
Неплащането на осигуровки от *** и други подобни води до дълговете в болниците.Пример в една общинска болница раждат 5000 *** и се лекуват безплатно кой плаща?
34
2
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Този очилатия да не казва,че е готов да даде 1 милион,а да върне парите от Здравните осигуровки и Болниците няма да имат Проблеми
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе защо така надебеля този човек? Сигурно от стреса.
32
3
 
16
 
! Отговори
777 преди 11 години
Дянков не се интересува за доброто на България, нито пък Тиквата. Взимат си дебелите заплати и им дреме. Искам да ги видия как биха искарали една година на минимална заплата.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нема смисъл,наближава юли 2013 г
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако отворят болницата печелят изборите лятото това е положението, ако не ДПС.
29
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес всички медии са пуликували писмото на малката Марина Сидерова до тоя гном, но не и нашият любим kardashian.bg. Ако беше от Кими щеше да е в топ новините.
28
5
 
3
 
! Отговори
8888* преди 11 години
Г-н Дянков да каже от каде ги вади реално,да не му се наложи да вади и за други подобни които не си правят сметка.Аз плащам данък нормално е да искам да знам все пак съм гражданин на тази държава.Ако аз извадя 1мил. сигорно този първи ще ме осъди от каде са...
27
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
муре
26
4
 
15
 
! Отговори
драган преди 11 години
Щял да извади,да не ги вади от джоба си,време това правителство да си хване пътя и кой от където е дошъл.
25
5
 
13
 
! Отговори
Родители преди 11 години
Грозник дай пари полагащи се на децата.
24
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А когато 23 години държавата се управлява по престъпен начин?
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като болниците се управляват по престъпен начин, защо няма виновни в затвора?Не е ли това начина да се реши проблема?