Когато кметовете работят, държавата помага, рече Борисов

Първото депо с европари край Ботевград се открива предсрочно
Обновена: 2 ное 2012 14:56 | 2 ное 2012 12:15,
222
Когато кметовете работят, държавата помага, рече Борисов
Снимка: архив, БТА

България е една от четирите държави в Европейския съюз, която няма спрени оперативни програми.

Това коментира премиерът Бойко Борисов, след като откри в Ботевград първата регионална система за управление на отпадъците у нас, финансирана с европейски средства.

Останалите три държави без спрени европейски средства са Финландия, Швеция и Дания, посочи пред журналисти Реналдо Мендметс от Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия.

Новото депо на Ботевград, което ще обслужва и общините Правец и Етрополе, се открива седем месеца предсрочнно, предаде БТА.

Община Ботевград през последната година и половина е спечелила 12 проекта по европейски програми на обща стойност над 50 млн. лева, и ще продължава да ги изпълнява достойно, каза кметът на града Георги Георгиев.

Преди три години сметището на Ботевград пушеше всеки ден, припомни премиерът. Той отбеляза, че в Ботевград се строи и нова спортна зала с 4500 места. Когато виждаш, че кметовете работят, е нормално и държавата да се опитва повече да ги подпомага, каза Бойко Борисов.

Премиерът изрази надежда след израждането и на предвидената сепарираща инсталация в близост до депото, структурите на ГЕРБ да направят почистване на района от нерегламентирани сметища, защото "тази прекрасна природа тук няма нужда да бъде загрозявана".

Екоминистърът Нона Караджова поздрави общината за това, че първа е завършила проект за управление на отпадъците, финансиран по оперативна програма "Околна среда, както" и за собствената инициатива за изграждане на сепарираща инсталация чрез публично-частно партньорство, която трябва да влезе в експлоатация до 2-3 месеца.

По думите й така общината ще осигури съоръжения за 30 години напред и ще постигне в най-скоро време европейските цели за отпадъците, които България трябва да достигне през 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


222
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
35
 
! Отговори
ССС преди 11 години
Построй поне 1(един) завод бе велики Тиквуне
6
8
 
29
 
! Отговори
555 преди 11 години
този става сериозно антипатичен
5
5
 
19
 
! Отговори
SeoKungFu преди 11 години
Щом кмета е от наш`та шайка...ъ-ъ-ъ-ъ, таковата - партия, да кажем - си работиме максимално...
4
5
 
22
 
! Отговори
а преди 11 години
Неговите пожарникарски "мъдрости" са като тези на китайския Велик кормчия Мао.
3
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А да ви е честит 8 мия март!И завода за *** дето го ''построи'' кмета дето ''работеше'',когато беше кмет на София.А през 2012 пък ходиха някои на море по ''магистрала''лъжец мръсен!Оставка тиквоо!
2
11
 
33
 
! Отговори
pool преди 11 години
Мръсен пожарникар, докара хората до просешка тояга, а ни занимава с измислени истории! Кметовете работели,а това,че хората не могат да свържат двата края него интересува! Всичките пари за лекарства да ги дадете мръсни гербери!
1
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много неща направиха, ама на някой им е все малко