Ядем филии с мас, нечовешко е, жалват се работници от ВМЗ

Безлихвен заем от 5 млн. лева ще спаси предприятието, каза кметът на Сопот
Обновена: 15 яну 2013 18:22 | 15 яну 2013 18:21,
97
Ядем филии с мас, нечовешко е, жалват се работници от ВМЗ
Снимка: Архив Dnes.bg

Безлихвен заем от 5 милиона лева ще спаси ВМЗ-Сопот. Това обяви кметът на града Веселин Личев. Той настоя Българската народна банка да отпусне кредита, за да може предприятието да стъпи на крака.

В същото време работниците заплашиха, че ще продължат масовите си протести в столицата. Това се случва ден след като стана ясно, че приватизацията на военния завод се провали.

3200 работници на вазовските машиностроителни заводи стачкуваха днес. Хората не са получавали заплати от 3 месеца и не виждат изход от тази ситуация.

„Ядем филии с мас, това е нечовешко”, заяви една от протестиращите.

Още по темата
„Миналия месец взех 100 лева аванс, 80 дадох за погасяване на кредита, а с другите 20 посрещнах Коледа и Нова година”, твърди друга работничка.

Синдикатите не са съгласни с готвените съкращения. По тази причина и единственият кандидат-купувач на ВМЗ-Сопот – софийската фирма „Емко”, се отказа от приватизацията.

„Приватизация без стратегия ще бъде смъртоносна за завода”, съобщи пред Dnes.bg синдикалният лидер в завода Димитър Атанасов.

Докато оръжейниците стягат масови протести в столицата,  Пловдивският окръжен съд образува търговско дело за откриване на производство по несъстоятелност на „Вазовски машиностроителни заводи ” ЕАД по молба на „Механичен завод – Девин ” АД. Делото ще се гледа при закрити врата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Gorkite hora. Tova e, BSP kakvoto dokosne se prevrushta v la*o.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яжте и не се оплаквайте ! Премиерът е станал такъв,защото е изял много филии с мас !Един ден и вие може да станете Премиери ! Това е пътят на прогреса-филиите с мас !
25
0
 
1
 
! Отговори
дядо преди 11 години
стига *** сте плюли хоратате са работници не управляващитолкова сте *** че не разбирате проблематова е убития пазар за българско джепанеот американски *** като вас в правителствата от 20 годиннинашето оръжие винаги е имало пазар но не искат да го изнасяме правителството ще похарчи 1 милиард за самолети във вид на скраб а не ги дава за построяване на няколко завода-бай иване държавата ни е благотворително дружество за чужди икономики ама де толкова акъл колкото на снимката
24
2
 
0
 
! Отговори
СВЪРШИ ВЕЧЕ! преди 11 години
Тато и "соца" ---умряха!КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ , ЧЕ НИКОЙ НЕ ДЛЪЖЕН ДА ИЗДЪРЖА ДРУГИТЕ, И ДА ПЛАЩА ЗА ЧУЖДИ ДЕРТОВЕ И ГРЕШКИ!КОЙТО Е ВОДИЛ ПРЕДПРИЯТИЕТО ,БЛИЗО 15г. ГОДИНИ НА ЗАГУБА ....СЕГА ДА СИ ПОНЕСЕ ОТГОВОРНОСТТА!ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ/сиреч-нашите пари/....НЕ Е СЪЗДАДЕН ЗА БЛАГОТВОРИТЕЛНИ ЦЕЛИ И ПОКРИВАНЕ НА ЗАГУБИТЕ НА "СОЦ-ГИГАНТИТЕ" НА БКП!В селското стопанство-СЪЩО ИМА РАБОТА!ТЯ ИЗОБЩО НЕ Е СРАМНА И НЕПРЕСТИЖНА---ТЯ ХРАНИ ЦЯЛОТО НИ ОБЩЕСТВО!С ТЕЗИ ФОНДОВЕ ,ОТ ЕС-СЪЩО СЕ РАБОТИ
23
0
 
1
 
! Отговори
damata преди 11 години
Ами яжте филии като не ви стига акъла какво да ги направите тези ваши " работодатели "!
22
0
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
ти знаеш ли че завода на кодак в София миналата година беше на печалба 18 млн. долара, и пак затвори врати и остави без работа 500 човека. Ако беше толкова печелившо веднага щяха да го купят. Трудно ще е на малка държава като България да изнася оръжие
21
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
Да добавя - сутринта в репортаж по една телевизия, някакъв твърдеше, че един безлихвен заем от 10 млн. лева щял да реши проблема. Дали, щото примерно 2,5 млн. са за заплатите до момента и стават платими. А с другото закрепват положението за 2 месеца и после почват проблемите пак от начало, но с още 10 млн. дълг повече.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие имате ли си сидея,че във ВМЗ се работи по договори за 70-80-140млн. миналата година а парите се испараяват някъе????3200 души не са много за такива договори...
19
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 11 години
Нека, който дава акъл за заеми, кредити и др. да си спомни Кремиковци и ОЦК Кърджали. Истината е, че когато нещо не върви и никой не ще да го купи, то ще му се търси цената след закриване на предприятието. В случая синкитатите следва да кажат честно на хората, че се реже до кокъл или загиваш. Аз не съм съгласен всеки да иска държавата да го крепи цял живот, а които са здрави, прави, успели само да плащат.
18
0
 
0
 
! Отговори
Бай Иван преди 11 години
държавата не е благотворително дружество. Особенно подобни държавни заводи имат толкова раздут персонал че трудно биха излезли на печалба
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сори ама предприятие с 3200 човека трябва да прави чудеса. Никоя нормална частна фирма не може да си позволи такъв голям персонал. Един служител би трябвало да генерира поне 2000лв приход за предприятието. Това прави 6,400,000лв на месец! А те тръгнали да обясняват, че 5 милиона заем ще ги съживи.
16
1
 
2
 
! Отговори
Избирател преди 11 години
*** червена, не спряхте да се на*ирате от злоба за спрените кражби през трите години и половина....Няма да видите власт вече!!! ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
15
1
 
1
 
! Отговори
църкви и гробища преди 11 години
Пожарникарят: ние ще закрием ВМЗ-Сопот, ще закрием училищата и болниците в Сопот! А за работниците ще построим църкви и гробища. По програмата за развитие на селските райони!
14
1
 
0
 
! Отговори
Бюрото за дезинформа преди 11 години
Бюрото за дезинформация "герб" съобщава: Проверката показа, че е лъжа, че в Сопот ще бъдат изхвърлени на улицата половината от работниците! Истината е, че в Сопот ще бъдат изхвърлени на улицата половината от работниците!
13
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 11 години
selia arabski sviat vouva,a sa nashite niama ba4kane,a....kvo stava,...losho upravlenie,veroiatno sa go isto4vali zavoda,....kvo revat samo,takava e ,......da isnasiat oragie i da pe4eliat ako sa pe4eni
12
1
 
1
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
И какво направи шута Борисов за това предприятие през тези 4 години, след като е по- различен от останалите? Нищо.
11
0
 
2
 
! Отговори
майна преди 11 години
Елате в Пловдив да ви разкажат работниците защо фалира "Ален Мак"? - Ами защото сина на Георги Иванов Атанасов , член на БКП след "събарянето" на Живков "купил" фирмата и отишъл да живее в Испания...Ето така червените съсипаха и Кремиковци, и ОЦК, и ВМЗ. А сега леват, че Борисов бил виновен.ПФУ!! Гадни лъжливи и крадливи ***!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вие пък, не стига че заработените си заплати искате, ами настоявате и за стратегия при приватизирането на българско държавно предприятие. Странни хора...
9
2
 
1
 
! Отговори
филия с мас преди 11 години
Значи щом ядете филия с мас, някой ден може да станете главна мутра на държавата и премиер !
8
1
 
1
 
! Отговори
до Обективен преди 11 години
Ти си обективен, нали ? Нали не искаш да кажеш, че държавата България има позиции и съответно възможност за пазари по света, колкото една частна фирма ?Нима по света военните конфликти свършиха ? Да не би да е настанал световен мир без да разберем и да е започнало масово разоръжаване ?Нищо подобно ! Арабската пролет и гражданските войни в Либия и Сирия и т.н разшириха пазара на оръжие. Друг е въпросът кой го снабдява.Държавата България обаче е длъжна да подсигури повече поръчки.