Цяла България по улиците на протест

Недоволни шестват в по-големите градове у нас
Обновена: 24 фев 2013 14:58 | 24 фев 2013 13:02,
1889

Варна Снимка: Булфото

Във всички по-големи градове в страната масово хората излязоха по улиците да протестират срещу монополите, високата цена на тока и политическата система.

Над 25 000 души са по улиците във Варна. Пред Енерго-Про протестиращите запалиха чучело. Протестиращите във Варна днес изгориха чучело, символизиращо политиците в страната. Доълнителен колорит внесоха рокерските клубове, които се включиха с мощните си машини. Мотористите предвождаха множеството, някои от тях бяха обвити в националния флаг и носеха плакати с надписи срещу енергомафията и искания за промяна на цялата система както в страната, така и във Варна.

Шествието по традиция тръгна от сградата на общината. Там бяха отправени призиви да не се допуска разделение между недоволните българи. Бяха раздадени и листовки с разнообразни искания,
основните от които промяна на политическата система в страната и съд за виновните за състоянието на енергийната система.

Издигнаха се и гласове за повишаване на доходите на българите, както и за промяна на демографската политика. След това множеството се отправи през централните булеварди на града до сградата, където се помещават офисите на "Енерго ПРО". Там бе запалено чучелото на политическата система. Имаше и скандирания против местната власт в лицето на кмета Кирил Йорданов.Нямаше никакво напрежение с полицаите, които охраняват шествието. В момента хората вървят обратно към сградата на общината в града.

Над 15 хиляди пловдивчани заляха Пловдив в неделния ден, предаде корсепондентът на Dnes.bg в града. Те направиха огромно шествие по улиците на града и блокираха централните булеварди – 6-ти септември, Цар Борис Трети Освободител, Иван Вазов и се събраха пред Централната поща. Скандиранията отново са насочени срещу монополистите и банките в България.

„Мафия”, „Много сме, силни сме”, „К*р за БТВ”, бяха част от скандиранията. Недоволните пловдивчани спираха пред всяка банка и крещяха: „Крадците – вън”. В началото на протеста бе изгорено копие от Конституцията, като знак за искането на протестиращите тя да бъде променена. Протестът в Пловдив продължи повече от 5 часа.

Протестиращите в Хасково и Димитровград блокираха за часове международния път за Турция и пътя между двата града, предаде кореспондентът на Dnes.bg в града.

Стотици хасковлии се събраха в 11:00 часа на централния площад. Да изразят мнение на сцената се качиха първо представители на пенсионерските съюзи. Те обаче бяха изгонени и думата взеха младежите. Те се обявиха за нови правила, свобода и достоен живот. Протестиращите отново припомниха исканието си за мажоритални избори, за да не се гласува за партии, а за конкратни личности. На площада бе издигната бесилка за политиците.

По същто време в Димитровград с шествие протестиращите минаха по централните улици, като изсипаха дъжд от жълти стотинки пред офиса на EVN в града.

Целта беше двете групи протестиращи от Хасково и Димитровград да се срещнат по пътя, свързващ двата града.

Спонтанно обаче шествието от областния град се отби към международния път. Така бе блокиран и главен път Е80. Стотици шофьори бяха принудени да търяст обиколни маршрути.

Днес се състоя най-многолюдният протест в Бургас, хиляди жители на града излязоха в центъра, за да изкажат недоволството си срещу лошите условия на живот и работа,предаде „Фокус”.  Организаторите приканваха за мирен протест. Началото на протеста бе дадено пред сградата на електроразпределителното дружество, след което групата потегли по главната улица към паметника Альоша. Там множеството бе значително повече. Хората носеха развети трибагреници и най-различни плакати с които приканват безчинствата в страната да спрат.

„Всеки ден ставаме все повече и повече, всеки ден показваме, че можем да променим държавата, като участваме в управлението, да бъдем чути”, казаха организаторите.

Протестиращите в Благоевград срещу високите сметки за ток дадоха срок от една седмица за изпълнение на техните искания, в противен случай хората обещаха да излязат отново с гражданско неподчинение. От Инициативния комитет посочиха, че в подкрепа на протестиращите в България са излезли и българи, които не живеят в България - в Лондон, във Франкфурт, в Атина, в Рим, в Ротердам, в Париж за да покажат, че са солидарни с исканията на протестиращите.

Гражданите посочиха конкретните си искания - за незабавна среща с президента на Република България Росен Плевнелиев и създаване на Национална кръгла маса. Тази среща трябва да бъде излъчена по всички национални телевизии при пълна прозрачност. На срещата не може да присъстват политически партии. Инициативните комитети от всички градове ще поставят конкретни искания за разсекретяване на договорите с монополите като се сезира прокуратурата и органите на съдебната власт. Парламентът или президентът трябва да наложи мораториум върху декемврийските сметки за ток. Народното събрание трябва да обяви за невалидни с нарочен акт сметките за физически и юридически лица за електроенергия. Протестиращите искат разпускане на ДКЕВР без сваляне на наказателна отговорност на управлявалите го до този момент.

Гражданите настояват да се осигури 50% гражданска квота в ДКЕВР и във всички останали държавни контролни регулаторни и лицензионни органи с право на блокираща квота.

Във Видин започна поредният протест пред Спортната зала, където са се събрали около 300 души, но непрекъснато прииждат хора, предаде "фокус". „Зад нас не стоят политически подбуди и партии”, категоричен бе другият организатор на протеста Юлий Петров. Отново протестиращите издигнаха искания за нулев ДДС за лекарствата, не искаме подмяна, а промяна – това са исканията, които отново бяха лозунгите. След митинга ще има шествие по улица „Търговска” до централния площад „Бдинци”.

Стотици Кърджалийци се събраха да протестират срещу монополите и високите сметки за ток. Те блокираха за час един от главните булеварди в града, преминавайки по него. Шествието започна от паметника на Васил Левски в центъра на града, премина през градската градина, автогарата и завърши отново пред паметника на Левски.Протестиращите скандираха "Мафия" и "Долу EVN". Носеха и лозунги "Искаме промяна, не подмяна", "Не на ЕРП-тата, искаме одържавяване". Бяха представени и 12 искания, сред които редуциране броя на депутатите, премахване на имунитета им, разсекретяване на всички приватизационни сделки от 90-те година насам и избор на главен прокурор с гласа на народа.Протестиращите изразиха готовност за ежедневни протести.

Над 3000 души излязоха на пътя София-Кюстендил и блокираха движението по трасето в двете посоки между пътните възли Даскалово и Драгичево край Перник. Хората скандират "Долу монополите!" "Българи юнаци!". Множеството издига искания за програмно правителство и отпадането на член 2 и 6 от Конституцията. Движението на пътен възел Драгичево е ицяло блокирано. Полицията охранява протеста и няма спречквания, дори протестиращите аплодираха полицаите

 Около 700 души се събраха на днешния протест в Кюстендил. От централния площад "Велбъжд" в града, протестното шествие премина по централната улица "Цар Освободител" и затвори за няколко
минути движението на кръговото кръстовище на входа на града, по пътя, водещ от София към ГКПП Гюешево.

Хиляди протестираха във Велико Търново и Русе. 

Информацията е актуализирана в 14.58
 

 


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1889
Още по темата: протестстраната
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
0
 
0
 
! Отговори
ИСКАМЕ преди 11 години
Да се извадят договорите на Мариците/костов/, на ЕРПтата/Шулева/, на картелите/ГЕРБ/ и ако не могат да се предоговарят да се отменят. Така направиха преди години в Полша и Унгария , точно с договорите в енергртиката.
0
 
4
 
! Отговори
Balgarka otvan преди 11 години
mnogo e vajno sega da se iska palna promqna, ane podmqna da ne doidot otvo predishnite kradci. Balgarskiq narod ne trqbva da se predava i da im pokaje, 4e vsqko sledvashto pravitelstvo, koeto krade ot naroda e obre4eno na proval!!!
0
 
6
 
! Отговори
тя преди 11 години
На протестта бяха над 500 000 човека ,като се прибавят семействата им средно по 3 става 1 500 000 .Знае се *** 1 000 000 , турци 1 500 000 ,деца и излиза , че цял един народ - българския е протестирал с изключение на държавните чиновници и тия работещи в монополите.
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
е цяла колко пък да е цяла 1,5 % от българското население..толкоз,не като през 96-97 20% денонощно по улиците
0
 
5
 
! Отговори
емо преди 11 години
не тябва да се допуска фашистката диктатура на борисов да продължи-той водеше страната по път от който няма връщане като хитлер
3
 
8
 
! Отговори
Млад човек преди 11 години
Гледайки новините от чужбина се радвам че българите най после предприеха нещо. България успя да изгони младите хора завинаги ! Включително и мен , надявам се да има бъдеще за тези които са останали, защото за мен лично вече няма нищо в тая държавица!
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Защо никой не направи съпоставка на цената на тока с тези в европейските страни.Как става това в Германия тока е два пъти по-евтин от нашия ,защо не се направи проверка и на НЕК??
0
 
6
 
! Отговори
Тодор преди 11 години
Най ме е яд за Варненци, докато не изнесат *** от града си, няма да има оправия. Лошото е че *** определят живота на града, който от втори по големина и един от най-добрите за живеене, се превърна в третокласен провинциален град (да ме прощават варненци ама това е моето мнение). *** са на власт там и никой от управляващите ( и сегашни и предишни) няма волята или смелостта да ги измете тази *** от там.
0
 
9
 
! Отговори
изЧЕЗкал преди 11 години
НЕ САМО ГЕРБ,ЦЯЛАТА ПОЛИТИКО-ИКОНОМИЧЕСКА КАСТА НА ОЛИГАРХИЯТА. Е ТАЗИ ,КОЯТО КАТО ГЛУТНИЦА ГЛОЗГА НАШИТЕ КЪРВАВИ МЕСА ,А ИНАЧЕ УЖ СА ОПОНЕНТИ ЗА ПРЕД ПУБЛИКАТА.КАКВО МОЖЕМ Я ДА И НАПРАВИМ ,С КАКВО МОЖЕМ ДА Я СМЕНИМ ?
0
 
4
 
! Отговори
това е герб преди 11 години
дойдохме изсрахме се , а сега Вие (ние) ще мете(м)те *ото...!!!!,който иска още кражби ,контрабанда и корупция популизъм да гласува за герб отновоаз няма да гласувам за герб
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До kontrolaЛИНКА СИ Е ОПРАВЕН, САМО КОПИРВАШ И ГЛЕДАШ..ПОСЛЕ НЯКОЙ ПАК ДА ИМА НАГЛОСТТА ДА ПИТА ЗА КАКВО СЕ ПРОТЕСТИРА
2
 
5
 
! Отговори
До искащите преди 11 години
Искащите от площада казват: "Да дойдат да ни управляват можещите." Но като дойдат можещите, ако продължаваш да си *** и необразован, точно тебе ли ще подкрепят? Всяка власт, която и да е, ще трябва да подкрепя интелигентния и работливия, а не социално-слабия, ако иска да оцелее държавата. Така че, вместо да се оплаквате, че държавата не прави нищо за вас, вземете да направите и вие нещо за нея. На някой от вас някога да му е минавало през ум да направи нещо за другите край него?
0
 
0
 
! Отговори
kontrola преди 11 години
do 1638Opravi link a !!!
0
 
12
 
! Отговори
A преди 11 години
"Без имена. Без партии. Споменем ли имена и партии злото е сторено - ние сме разделени. Няма вече партии, няма политици. Само българи. ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО!"Правилно!
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Копирайте следния линк, за да видите ситуацията в България: youtu.be/Zp6-9fCj1hsДА СЕ ГЛЕДА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
0
 
5
 
! Отговори
терминатор преди 11 години
да се махнат партийните субсидии и да ги видим тогава партийците.Ами те се възпроизвеждат така и си купуват влияние така и избиратели.Освен тава да се вдигнат заплати и пенсии на нивото но гръцките. Минималната пенсия в тази фалирала държава е 800 лева...и те считат това за позорно..да дадат и нас пари западняците.Ами местните данъци и такси...такса смет се вдигна двойно в някои градове и сега за един обикновен апартамент искат по 200 лв. без дори да живееш там или пък се обитава от един човек.
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БРАВО ПЛОВДИВ 15000 че и повече
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ще се радват на труда си хората, и ще се обичат като братя.
1
 
13
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ МАЩАБНО! преди 11 години
Не трябва да забравяме, че освен граждани на България сме и РАВНОПРАВНИ ГРАЖДАНИ НА ЕВРОПА ! Сега е момента да поискаме ЕДНАКВА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ЗА ЦЕЛИЯ ЕС!
1
 
2
 
! Отговори
BG преди 11 години
До 1751 Протестиращ : (Ангел Славчев е радикалното звено което дава надежда на Народа.Невероятен тембър и реторика ...) Такива с невероятен тембър и реторика бяха навремето Александър Каракачанов, Стоян Ганев и Емил Кошлуков ...