Живеем в собствен дом, но какъв? Претъпкан!

Изследване сочи, че близо 96% от българите притежават дом
Обновена: 4 юни 2013 15:57 | 4 юни 2013 08:07,
74
Живеем в собствен дом, но какъв? Претъпкан!
Голяма част от сънародниците ни живеят в панелки. Снимка: Булфото

В България при население от около 7,2 млн. души има над 5,3 милиона жилища, сочат обобщени данни на НСИ за жилищния фонд у нас.

Около 3,9 милиона от жилищата са в градовете и около 1,4 милиона броя - в селата.

Пак по данни на националната статистика - в градовете у нас живеят около 5,3 млн. българи, а в селата - близо 1,9 милиона.

Застроената полезна жилищна площ в градовете е около 190 млн. квадратни метра, а в селата - около 94 милиона кв. метра.

Почти 9 от всеки 10 българи живеят в собствено жилище, като 48 на сто от сънародниците ни живеят в апартаменти, почти същия процент - в еднофамилни къщи, а останалите 4 процента обитават жилище под наем на пазарни или държавни цени, сочат последни данни на Евростат.

Така у нас близо 96 на сто от населението живее в собствен дом, но въпреки това половината жилища са пренаселени, отчита анализът на европейската статистика.

Най-висок дял на хората, които обитават собствени жилища е регистриран в Румъния - близо 97 на сто от  населението на страната живее в собствени домове. Следваме ние, Литва и Словакия - по 95 на сто, Латвия, Словения и Полша - по около 90 на сто и др.

В Швейцария едва около 5 на сто от хората живеят в собствен дом, а близо 60 на сто живеят като наематели.

Много нисък процент на хората, които имат собствен дом е регистриран още в Холандия, Исландия, Швеция и Дания - между 8 и 10%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
3
 
! Отговори
Скитник преди 10 години
Обикаляме по света немили недраги никому ,с една единствена цел, да си купиме некоя малка стаичка и да доживееме дните си в нашата татковина,но не всички успяват.А колкото до дадената статия,то тя е свързана с санирането на панелните блокове попаднали под закона за ,,етажна собственост'' идентичен с този в САЩ наричан ,,закон за общата собственост.където собственик е банката.Единствен начин да ни задлъжнеят на сила и да останем бездомни, защото сме много бедни,гладни и смачкани да им скочиме.
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tazi statistika se meni s dni , osobeno otnosno BG.Ot tuk natatak vse po-malko hora ste mogat da si vzemat jiliste.Az lichno imam mnoogoo poznati jiveesti pod naem, a i ne vijdam kak ste mogat da si kupqt.Edinitzi sa zakupili jiliste i to e stanalo s ogromna podkrepa ot strana na roditelite, a oste po-malak e broq na zakupilite jiliste sami bez 4ujda pomost bilo to i 4rez zaem.Tuk cenata na jilistata sprqmo dohodite e v pyti po-visoka ot mnogo strain.Nemoje imota da ti struva 10x god.zaplata
58
4
 
2
 
! Отговори
ot Germania преди 10 години
Az, kakto i moite prijateli tuka v Germania si kupihme sobstveni zilishta, spored vazmoznostite ni.Po-rano davahme bezvazratno spored rajona ot 8 do 12 EUR /kv.m. studen naem, plus tekushtite razhodi. Sega pestja po 700 EUR na mesec. Za polovinata ot cenata na apartamenta vzehkredit na 3% za 5 godini, i plashtam po 200 EUR/mesec lihva. Neto ostavat 500 EUR.Nie Bulgarite ne mozem da se nachudim na Germancite, che samo 35% imat sobstven dom.
57
3
 
17
 
! Отговори
Sephora преди 10 години
Българина е крепостник на жилището си. Трябва да си там не където е жилището ти, а където имаш работа. Живота на много хора се върти около това, че имат апартамент еди къде си и това е определящо за живота им. А в повечето случай това не е дом, а мизерна неремонтирана панелка със стари мебели и вехтории.
56
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Относно наемите в Бг -да,лошо особено за хора прибл. пенс. възраст.Н е е като на Запад да не им пука,защото Общината винаги ще ги настани и винаги ще се погрижи за тях.Огромна разлика!!!
55
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига глупости и моите родители имат на село малка къща ,но не искат да живеят там -пълно е с ***,от друга страна една такава стара къща си иска ремонта.А какви развлечения има на село?! Другото ,което е в Бг много хора имат жилища,но какви?С миризливи входове,панелки,с мизерни.....без сервизни помещения ,масово мазетата са трагедия,масово терасите са складове.И защо?Защото се води,че 90 кв.м. е много голям апартамент.Да,ама липсват доста неща в един такъв.Относно наемите в Бг си е кофти
54
5
 
17
 
! Отговори
бачо преди 10 години
Те хората са казали:заем до време,наем до гроб...по-добре да си имаш свое жилище пък било то и със заем.
53
10
 
30
 
! Отговори
ivan преди 10 години
А какво да кажем за пенсионерите с малки пенсии. Освен, че имат собствено жилище, сигурен съм, че имат и имот със сграда и на село. Вместо да плачат, че не им стигат парите от малките им пенсии, да се върнат на село и да си отглеждат зеленчуци и др. Аз и жена ми сме пенсионери. Жена ми има наследствен имот на село. Преселихме се. Обработваме си двора. Изкарваме си продукция и си помагаме. В града и трудно изкарвахме до новата пенсия. Откакто сме на село парите ни стигат, даже и малко остават.
52
4
 
32
 
! Отговори
димитър преди 10 години
Пичове, тази статистика само обърква - истината е, че заплатите тук са ниски - аз съм на 31. имам вече над 10 години трудов стаж - стигнах до 2200 лева заплата с 300 зора. С такива пари имам няколко добри познати, които теглиха яка ипотека - яка, знаете какво имам в предвид - по 600 камъка на месец за 25 години - скъсват си *** от работа. Да, имат собствен дом от 50 квадрата ново строителство в Дианабад - държат играчките на детето пред вратата, че няма място - *си живота и собствениците.
51
6
 
10
 
! Отговори
YaAli преди 10 години
И този сезон ще си бера картофите и ще си паса овцете. Благодаря ти, бате Бойко. <3
50
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Които няма дом е бездомен!Ако има работа живее под наем ,ако няма става клошар!До 52 ,абе точно такива като теб "модерни" ,аз наи ги обичам ,понежа аз мисля по старому обикновенно вие по новому ми правите живота лесен и охолен чрез наем дето ви е колкото ипотеката за ваш дом.С рабоата е същото едните са модерни ,а другите "набутват хиляди" и после им работят модерните.
49
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Погледнете коментар номер 7!102-а плюса и нула минуса :)Ето я истинската статистика и демокрация. Дано всеки има собствено жилище и достоен живот.
48
2
 
18
 
! Отговори
ф преди 10 години
с голям процент сме защото жилища като тези на снимката се купуваха в един друг период когато почти всеки можеше да изплати ,за разлика от сега,а че на запад живеят под наем и било по хубаво, било е, ела те и ги питаите сега като и тук безработицата расте, и аз сам на запад и палащам наем, и знам ква е разликата,и нещо малко да искаш да промениш трябва да го съгласуваш със собственика, е това ли е свободата, за мен не е,за това си купих в бг е сега е заключен все ми е тая ,но важно е да го имаш
47
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При този динамичен начин на живот, днес си тук, утре те няма, да набуташ хиляди в тухли и бетон, си е абсолютен идиотизъм. Навярно отатък от мисленето преди много години, но тогава начинът на живот е бил различен.
46
3
 
10
 
! Отговори
Comodo dragon преди 10 години
...нищо не искам да кажа, аксиомата е че капитализма е най-доброто, но ми прави впечатление, че водещите държави по собственост на имоти, са бивши соц. Кое, как и откъде - няма значение.
45
3
 
23
 
! Отговори
от 49 финално преди 10 години
Всеки останал без работа и без жилище ще разбере какво предимство и щастие е да имаш свои дом.Точно в тоя сайт имаше статия за масово самоубииство в италия поради една причина- безработица и невъзможност да се изплаща наема.47 ако една екскурзия за 1000$ е нещото което ти е липсвало ,то престави си що за тегоба е да живееш под напрежението дали утре ще си бездомен или не.
44
2
 
11
 
! Отговори
до 47 преди 10 години
Пълни глупости мои човек.Един приятел с 2-3 имота се скара с родителите си и реши да заживее на квартири.Е на мен ми се скъса сърцето да го гледам как се мъчи и мизерства.Не те знам тея глупости с подръжката ,охраната .. колко са ти скъпи ,ама само за 1-2 месеца под наем в дупка ти се избиват.Мъчението започва когато младо семейство отдава една заплата за правото да живее някаде.Така ,че за теб не знам ама ако трябва на всяко по 2 ще съградя ,ако искат да ги продват после.
43
2
 
5
 
! Отговори
:) преди 10 години
4% под наем? Пълна глупост.
42
5
 
24
 
! Отговори
само,че преди 10 години
всички забравят ,че колкото и жилища да има човек трябва да ги поддържа,ремонти,охрана,почистване и когато се обърне животът минал -от позицията на моите не малко години и започнал дори без вилица и лъжица,призовавам хората никога не правете жилища за да не се мъчат децата ,нека всеки си извърви пътя,не ходех на почивки,в чужбина не бях пътувал до 60 -тата си година за да има за тях ,а те сега не искат и едно осв.тяло да сменят,да ремонтират,дори да ходят до тези имоти,а данъците ги плащам аз
41
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не слушайте нито дума от тази тъпня.БЪлгаринът е щастливец с жилищата - повечето семейства има апартамент и къща на село.Може да са недоволни глупаците, които никога не са живели в Париж, Ню Йорк, Торонто, Ванкувър.Между другото, някой излъга по-долу - наем за $500 може да дадеш в Европа само за някоя стаичка в апартамент пълен с арабухи и ***.