Българи и румънци заедно срещу шистовия газ

Природозащитници на протест на ГКПП-Дуранкулак
18
 Българи и румънци заедно срещу шистовия газ
Еколози от България и Румъния протестираха заедно. Снимка: БТА

Природозащитници от България и от Румъния протестираха днес на ГКПП-Дуранкулак против проучването и добива на шистов газ близо до българско-румънската граница. Съвместната акция на еколозите от двете страни съвпада с днешния международен Ден за опазване на околната среда и премина под девиза: "Два народа, една вода - два народа, една борба."

Конкретният повод, за да сме тук, е разрешението, което румънското правителство е издало на международна компания да проучва и добива шистов газ на километри от границата с България, каза Синтия Недялкова, цитирана от БТА.

Ние подкрепяме румънските си колеги, които подемат мащабни протести в цялата страна. Някои от нас ще се присъединят към тях и ще участват в митинга тази вечер в съседния град Мангалия, обясни природозащитничката.

Тя изрази надежда, че новият министър на околната среда на България ще направи така, че на междудържавно ниво да разгледат с колегата си от северната ни съседка този проблем и да се забранят проучването и добива на шистов газ, защото разрешаването им нарушавало седем международни конвенции.

Според Пепа Рашева - еколог от Добрич, при сондирането по метода на разбиването съществува реална опасност от отравяне на водата край границата. Ние се опасяваме, че езерото, което е под Добруджа, може да се замърси, независимо в коя от двете държави се извършва сондирането. Ние не желаем водата да бъде отровена,тя е основен ресурс за оцеляването на планетата и трябва да се пази, посочи тя.

Пепа Рашева добави, че протестите в нашата страна не са спирали и няма да спрат, те ще продължат до пълна забрана и приемането на нова нормативна уредба за проучването и добива на шистов газ в България.
 
По-късно министърът на околната среда и водите Искра Михайлова категорично заяви, че мораториумът у нас няма да бъде отменен и не се очертава в България да се добива шистов газ.

Българското общество не приема друга форма на забрана на използването на шистовия газ освен мораториум, щом това е позицията на гражданското общество, аз се подчинявам, гражданите са ме направили министър, каза тя.

"Заявявам, че в никакъв момент Министерският съвет не е имал намерение да предлага отмяна на мораториума“, каза още екоминистърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
2
 
! Отговори
. преди 10 години
Бихме могли да си съдействаме и в интегрирането на циганете ,ще откупим от Румъния града Мангалия и ще го направим град-държава , където ще изселим родните *** и ще оградим добре мястото с 2-3 рова и висока стена с ток.
15
5
 
8
 
! Отговори
Пари, пари,пари преди 10 години
Парите движат света, Те движат дори и еколозите, Нашите еколози не се стряскат от положението в Белица, Гълъбово, Ст. Загора, Бургас, Девня, Пловдив, София и ...... но добре , че са парите на Газпром... и веднага видяхме бъдещия враг.....шистовия газ!
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Технологията на хидравличното разбиване се използва в България и нито ни е умряла земята нито ни се е отровила подпочвената вода. Добре, че са тези псевдоприродозащитници най-сетне да ни "спасят".
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересно защо ли не протетират срещу цените на пр.газ на монопола ГАЗПРОМ,така както пртеСтираха срещу високите цени на тока от ЕРП?Защо ли инициаторите на този протест са дижение РУСОФИЛИ?
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Една добра новина
11
0
 
7
 
! Отговори
Ачо преди 10 години
Много, много, ама много ми е интересно кои подбужда търсенето на шистов газ, кои се интересува от него?:)))))))))))))
10
1
 
12
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
то не бяха монсантота,то не са чемтрейлс ,сега за капак на всичко и шистак ,за да ни доизбият за по-сигурно!Ай сиктир !
9
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Румънците не са лоши хора и не са ***, както някои от нас обичат да казват. В момента живея зад граница и мога да кажа, че българите и румънците най-добре се разбираме измежду чужденците. За добро или зло имаме едни и същи проблеми в държавите си, ако се борим заедно за едно по-добро бъдеще, туко-виж сме успели да постигнем нещо :)
8
3
 
16
 
! Отговори
Българин преди 10 години
И от мен едно НЕ на шистовия газ...
7
4
 
26
 
! Отговори
Платена подлога преди 10 години
"Цял свят го прави", цял свят да ходи на майка си в п*тката. Въпросният "свят" са Щатите, Китай, Великобритания и Полша, които са най-замърсните дупки на Земята. Точно тях ли намерихте да давате за пример ? Вместо да минаваме изцяло на електрически автомобили и отопление, ние търсим газ. Това е да си ***, а не да не искаш шистов.
6
25
 
3
 
! Отговори
зъби преди 10 години
Номер 4 е прав. После като се дигне цената на газа, да не излезете на протести пак. Във Великобритания и Румъния падна мораториума, но ние сме по умни от тях. Абе я идете и им берете ягодите...
5
0
 
25
 
! Отговори
Де си преди 10 години
Ей, този шистов газ беее, мине не мине пускат темата... ей така да видят дали обществото ще отреагира :)) Ми против сме, много сме против да се добива наоколо!
4
36
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
...Ако се спазва технологията няма нищо страшно...Цял свят го прави...Вие просто сте едни платени по*логи !!!
3
3
 
34
 
! Отговори
666 преди 10 години
Давам гаранция че започне ли добив в България на шистов газ лично ще отида и ще запаля сондата за добив на газ и всичко покрай нея,та ако ще и да ме опандизят след това.
2
3
 
4
 
! Отговори
ххх преди 10 години
любовницата на лютфи накъдето я задухат, не й вярвайте!
1
4
 
36
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 10 години
Евала ,това са истински българи патриоти!