Тридесет и една болници източвали касата

Продължава закриването на лечебни заведения в малки населени места
10 юни 2013 07:12, Петя Славова
48
Тридесет и една болници източвали касата
Снимка: Булфото

"Тридесет и една болници източват касата", алармира на първа страница "Труд". Това показва инспекция на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.

Сред нарушенията са невярно попълнени епикризи с липсващи изследвания и дати на приложените документи, неоткрити пациенти в болницата, в която уж са хоспитализирани.

Продължава и класиката в жанра - лекари, които са в почивка или отпуск, в същото време на хартия се водят да лекуват или дори да оперират болни. За нарушенията инспекторатите са поискали налагане на глоби поне за 118 400 лв. На фона на постоянните предупреждения за безконтролно роене на болници и дадените 13 разрешителни за разкриване на нови през 2012 г. националната статистика отчете за първи път от 2009 г. насам намаление на броя им, допълва "Сега".

През м.г. те са били 312. През 2009 г. броят им е бил 306, година по-късно - 313, през 2011 г. 315. Това обаче не подобрява здравната карта на страната, а само потвърждава факта, че се разкриват само частни болници в големите градове, докато в същото време масово се закриват общински лечебни заведения в малки и трудно достъпни населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
pandela преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯ, да бе, то щото ние тука сме открили топлата вода, абе *** мръсен, поне се заинтересувай колко е на загуба немското здравеопазване, едно от надписване и после от *** като теб
38
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-добре е да въведат задължителна лекарска служба безплатно 10 години , след което всички лекари да влизат направо в затвора за 10 години, след което да се интернират в ссср :((( Не разбирате ли , че до 5 години ще Ви лекуват само екстрасенси и станишев с обещания за светло бъдеще и сидеров и местан за място при девиците в рая !!! Глупостта е най-самоунищожителното качество !!!
37
3
 
4
 
! Отговори
до КУРБЕТЧИЯ преди 10 години
ЗАЩО ТИХО И КРОТКО НЕ СИ ЧИСТИШ НЕМСКИТЕ *** И КАТО СЕ ВЪРНЕШ В КЪЩИ ДА СЕ ОТДАДЕШ НА ТИХ БИТОВ АЛКОХОЛИЗЪМ ДОКАТО СЕ ОТМИРИШЕШ ??? ТРЪГНАЛ ПОЛИТИКА ДА БИСТРИ СЪС ЗАМЪТЕНО НЕШО КАТО ГЛАВА - НЕ СТАВА, ЙОК, АНАДЪМ МУ ???
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е много популистко изказване. Дефинирайте понятието "източване на касата". Аз ще ви го дефинирам - да пишеш диагноза, за която пътеката е по-скъпа, отколкото реалната. Защо и къде се прави това? Прави се, защото много пъти настъпват усложнения, които по-евтината пътека не покрива. Не само това, ами това е единственият начин да се докара заплата 1000-1200 лв за лекар, 500 лв за мед. сестра и 250-300 лв за санитар. Къде се прави това? Абсолютно по целия свят, вкл. Германия, САЩ и Дубай.
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
STIGA S TEZI CHASTNI BOLNICI,ZASHTO V CHEHIA NQMA CHASTNI BOLNICI A SAMO DARZAVNI.S BEZPLATNO LECHENIE I LEKARSTVATA SI PLASHTASH SAMO 25%
34
0
 
3
 
! Отговори
Ha преди 10 години
А някой спомня ли си, преди няколко години, кой лобираше против затварянето на лечебни заведения! :)
33
9
 
19
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 10 години
АМИ БЪЛГАРИ СА ,КАКВО ДРУГО МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ОСВЕН ДА КРАДАТ ?! А ИНАЧЕ САМО *** КРАДЯЛИ ! ПАЛЯЧОВЦИ ! ЗАЩО ГЕРМАНСКИ БОЛНИЦИ НЕ ИЗТОЧВАТ ЗДРАВНИТЕ КАСИ ?! АМИ ЗАЩОТО СА ГЕРМАНЦИ ,ЧЕСТНИ И ПОЧТЕНИ ХОРА ,НЕСЛУЧАЙНО СЪМ ИЗБРАЛ ДА ЖИВЕЯ В ГЕРМАНИЯ И ДЕЦАТА МИ ДА СА СРЕД ХОРА ,А НЕ СРЕД ПРЕСТЪПНИЦИ ! НЕ МИ ХВАЛЕТЕ НАРОД ,ЧИЙТО НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ СА БИЛИ КРАДЦИ !
32
6
 
12
 
! Отговори
Никодимчо преди 10 години
Щом глобите са за 118хил. лв., значи нарушенията са за 10-15хил., и то нарушения в повечето случай от химикала, заради многобройната бумащина. Но дори и да са наистина нарушения, щом 15хил. е източване, то как да наречем липсата на милиардите, взети от гербаджии или далаверите за милиони при лекарствата? А зулумите в другите сектори? Пак се отклонява вниманието с кокошкарски истории!
31
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това че в епикризата има сбъркани неща или че има пропуски не означава източване Това че хора в отпуска лекуват също не е източване заплатата си е една и същата Източване е че ГЕРБ открадна 2000000000лв със съдействието на Цеков Източване е и Глобите- НЗОК взима парите на болниците раздава си ги като бонуси и лишава хората от здравеопазване Сигнализирахте за неуместен коментар
30
4
 
18
 
! Отговори
ddd преди 10 години
Алчноста на тези хора успя да превърне професията ЛЕКАР в *** дума !!!
29
0
 
3
 
! Отговори
БоСимеонов преди 10 години
Деси *** няма ли някой да я запита, аджеба, по този въпрос?
28
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм лекар.Когато стана реформата работех в поликлиника.Мога да кажа че до този момент всичко вървеше като добре смазана машина.Трябваше само да се оправят заплатите и да се актуализират всяка година.За тази измислена здравна реформа и измислена здравна каса се дадоха до момента милиарди левове а здравеопазването стигна да принципа-"Който има пари,живее".Реформата имаше само една "цел" и тя бе осъществена успешно-да се отпуснат много пари като по-голямата част ото тях да бъдат откраднати
27
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те тез глоби няма да направят много, той като си точи по милион годишно, ко го бърка, че си го глобил с 5 бона. Затвор трябва.
26
3
 
8
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Не виждам какъв е проблема частните болници да конкурират държавните?Ако в частните е по-добре и ходят повече хора, държавната фалира и точка. Пациентите са си пак толкова и като има търсене, ще има и предлагане.
25
1
 
3
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 10 години
Доста "социалистическа" постъпка , дайте на старите глутници *** , затворете им болниците и не се притеснявайте за пенсиите , скоро ще се оттървем ...
24
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 10 години
... "бюджета", други за нова S класа. Кой както сколаса, в зависимост от връзките си.
23
3
 
16
 
! Отговори
Някой преди 10 години
хахахахахах. Всички мнооого бързо забравихте колко крадлива е червената комунистическа ***. А колкото до старите хора, ми не се оплаквайте бе. Вие си ги избирате, така че не се оплаквайте от ниски пенсии, лошо здравеопазване и от *** по селата. Нали сте преборили фашизма, радвайте се сега на победата си. Като нямате пари за хляб и лекарства, като ви вземат всичко, поне внуците ви ще се научат. Във връзка със статията всичко е ясно. По стар принцип си се краде от всички, някой да закърпят..
22
0
 
11
 
! Отговори
аномимен преди 10 години
Чудесно.И сега как си мислите , от кого лекарите ще избият тези 118400 от наложените им наказания..Може ли да познаете,а?А и защо се роят тези частни болници?Персоналът и лекуващите общо взето не се различават особено.Тогава защо. Ами явно частните лекари имат повече средства , от колкото държавата , след като могат да си позволят да ги обзеведат с по съвършенна техника. А тожа постава под въпрос и за самото съществуване на НЗОК.
21
2
 
5
 
! Отговори
Lekar преди 10 години
До аманТогава автоматично персонала на частните болници собственост на бизнес кръгове с политическа подкрепа ще трябва да се пренесе в затвора. И всички частни болници ще се ситуират в затворите. И тогава за да си оперираш хемороидите трябва да влезеш в затвора
20
0
 
27
 
! Отговори
аман преди 10 години
така, сега, както лекарите поискаха закрила след побой върху тях, което напълно подкрепямаз искам затвор за лекарите които крадат