Руснаци искат да открият свое училище в Бургас

Обучението в него трябва да е по изцяло руска програма
Обновена: 8 сеп 2013 19:49 | 8 сеп 2013 19:49,
229
Руснаци искат да открият свое училище в Бургас
В Бургас може да има скоро руско училище. Снимка: Булфото

След като кризата не успя да уплаши руснаците и те продължават да бъдат най-активните купувачи на недвижими имоти по Черноморието ни, сега братушките са се насочили и към създаване на руски училища у нас.

Идеята не е нова, но доскоро беше само в сферата на формалните разговори, без да има официално запитване. Сега обаче руският бизнес се е активизирал и е входирал в общинската администрация на Бургас искане за изграждането на училище, което да е изцяло по руска програма и преподаването да е само на руски език.

Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет. В резултат на това местната управа в черноморския град е изпратила до правителството на Пламен Орешарски официално писмо с питане какви са възможностите за създаването на такова чуждоезиково училище.

"Вече пристигна отговор от правителството, в който се казва, че все още няма подписана спогодба между България и Русия, която да позволява в страната ни да се провежда обучение по чужда програма.  Външният министър Кристиан Вигенин също е запознат с този въпрос и когато нашата държава даде разрешение, ние ще пристъпим към реализиране на идеята", заяви зам.-кметът по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев.

По думите му подобно искане от страна на руския бизнес е логично, тъй като голяма част от чуждите граждани идват тук със семействата си и остават целогодишно.

"Някои от руснаците граждани, които са се установили за постоянно тук, избират местните езикови гимназии, за да могат след това децата им да продължат образованието си в европейски колежи. От друга страна, специалистите, които са дошли в Бургас с мандатни длъжности, предпочитат децата им да учат по руска програма, за да могат след завръщането си в родината, те да продължат обучението си нормално, без да се налага да държат приравнителни изпити или да повтарят годината", каза още Стойчев.

Макар и не официално, по идеята за създаване на руско училище се работи и в Поморие. Статистиката само за последните седем месеца сочи, че руснаците, закупили имоти в черноморската община, са се увеличили с 1000. Така кварталът, получил името "Малката Москва", наброява вече 5000 собственици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бургасруско училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
11
 
! Отговори
кост преди 10 години
Делегиран бюджет значи ,че на практика парите ще идват от Русия.
160
3
 
24
 
! Отговори
. преди 10 години
Като бургазлия, нямам нищо против. Само с това държавно финансиране не съм много съгласен ...
159
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това звучи много нагло. Да се създадяло ДЪРЖАВНО училище по руска програма. Че финансирайте си го вие бе, откъде на къде ние ще плащаме за чуждо училище?Те и китайците ще поискат, и сирийците, и всички останали по-големи общности у нас.Аз като съм българин в Германия да не би да искам държавата тук да ми основава българско училище? Имаме си и си го финансираме от българската общност тук.
158
3
 
23
 
! Отговори
18+ преди 10 години
Нека има училище, пълно с рускини и украинки 10-и клас ;))
157
1
 
17
 
! Отговори
до Макарона преди 10 години
На Балканите няма място за толерантност, тук това се счита за слабост която никой не прощава! То в прехвалената ти Европа няма толерантност, ти ми говориш за Балканите, айе глей си работата пишман Европеец, ше се пишеш по светец и от Папата
156
19
 
4
 
! Отговори
Макаренко преди 10 години
До TulskiБългарин съм и ти цъкам минус. Заради твоята нетолерантност и неевропейско поведение. За съжаление у нас има много такива хора с изостанало мислене още от 19 век. Дори по османско време турците са ни разрешавали да имаме свои български училища,а сега ти не им признаваш това право! Тогава те са постъпили толерантно с нас,а сега ние им забраняваме. Как според теб ще приобщим към нас турското население? Най-добрият вариант е с училища на турски.
155
4
 
9
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До valya.doncheva.5Разбери-с руснаците можеш да се разбереш, най-често по руски!Те и украинците искаха да решат разделението на Черноморският флот по братски, ама стана по руски!
154
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато не почне да се учи руски задължително в училищата ни, няма да се оправиме, даже по зле....турския ще стане задължителен, тогава със сигурност ще ни оправят... със западните езици вече пробвахме 20 и кусур години = нищо не става само затъваме все повече към турския! По-добре да целуваме ръка на Патриарх Кирил, отколкото к*ра на Ердоган! Със тази ни политика, все повече се отдалечаваме от ръката!
153
1
 
4
 
! Отговори
БРАВО БЕ ... преди 10 години
Сега обаче руският бизнес се е активизирал и е входирал в общинската администрация на Бургас искане за изграждането на училище, което да е изцяло по руска програма и преподаването да е само на руски език. Добре. Предполагам че ще се активизира и турския и гръцкия бизнес,със съответните желания и за техните деца по същия начин за училищата и учебните програми съгласно техните държави.... И ще стане ще знаете ! Всичко което е добро за чужденците се прави тук ,за справка - Албена и Златните!
152
1
 
9
 
! Отговори
фен на хан Крум преди 10 години
До 150 Крим е стара руска територия - пришита към Украйна късно, по времето на Хрушчов. Сега е украинска. Същото е с Приднестровието - там бях очевидец на войната - молдовани подкрепяни тайно от румънците се опитаха да прочистят територията от българи и руснаци. Беше жестока касапница. За кратко време генерал Лебед прекрати с военна сила войната и настъпи мир. Сега пак е в Молдова, но с известна автономия. За грузинци, абхазци, осетинци, ингушети е дълго за обяснение но ти пишеш глупости.
151
14
 
4
 
! Отговори
Макаренко преди 10 години
Дайте първо да открием няколко турски училища за децата на нашите сънародници. Нека усвояват науката на родния си език. За руско училище сега не му е времето. Може да се обмисли по-нататък. Обаче за турците трябва да открием поне няколко. По тоя начин и турчетата ще се интегрират по-добре в българското общество. Навремето в България дори турски театри е имало. И радиопредавания на турски/ А сега само 10 минути новини по БНТ 1, което е крайно недостатъчно.
150
20
 
2
 
! Отговори
Макаренко преди 10 години
Още не сме открили турски училища в България. Което трябва най-напред да стане. А сетне,ако има свободни сгради и условия може да се мисли за руско. Руснаците не са наши сънародници, а турците са. Защо да не си откриват училища на майчиния език и да изучават всичко на турски? Много турчета не разбират българския език. Да покажем, че сме толерантни. Нека си открият колкото турски училища им трябват. Клин клина избива,а светското образование на майчиния език измества религиозното.Руско школо-после
149
1
 
3
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До valya.doncheva.5Извинявам се!По добре е да не знаеш какво правят "новите" арменци, да кажем по морето!Иначе за легализиране има стара формула:Правилният човек и правилните пари!Това със браковете е двоен капан.иИмаш да черпиш!
148
7
 
20
 
! Отговори
наглост преди 10 години
Ако позволят на руснаците тази наглост ще се създаде опасен прецедент, после всички шалвари ще ревнат за държавни училища, в които да изучават корана за наша сметка. *** да внимава и да не се мазни излишно да ***, че ще му зачервим *** като петолъчка.
147
4
 
20
 
! Отговори
продаваме бг преди 10 години
Така се започва - първо свое училище,после свой кмет,мин.председател, президент и накрая - къде сте български слуги да ми лъснете ботушите.
146
3
 
21
 
! Отговори
Шелезяка преди 10 години
Руско училище -ДА, но финансирано от Москва. Ако искат от наште данъци- "сори"-НЕ
145
1
 
22
 
! Отговори
наглост преди 10 години
Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет.Ок, да си направят училище, ама защо искат да го закачат за нашия бюджет и на практика ние българите да плащаме на руснаците да си вземат руски дипломи. ТОВА АКО НЕ Е НАГЛОСТ, НЕ ЗНАМ КАКВО Е! Нали са много богати, да искат кинти от Путин.
144
4
 
7
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
157 Това са неделни училища , нямащи нищо общо със учебните програмив суответната страна , те са за това българчетата да не збравят българския и да се учат на четмо и писмо . Има и в Мюнхен такова ,. в Случая става дума за съвсем друго нещо . в София заради послоството им има руско училище има и гимназия при това една от най-известните 32-ра .Но специално тя си е българско учлище с профл руски език , както има немски , английски , френски , испански и италиянаски
143
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българско училище Васил Левски във Франкфурт на Майн, ГерманияБългарско училище Васил Левски в Шанън, ИрландияБългарско училище "Св. св. Кирил и Методий" в Бостън, САЩБългарски образователен център "Св. Климент Охридски" във Вашингтон, САЩБългаро-австрийско училище "Св. св. Кирил и Методий" във Виена, АвстрияБългарско училище към Посолството на Република България в Лондон, ВеликобританияБългарско училище "Св. св. Кирил и Методий" в Никозия, КипърБългарско училище "Св. София", Чикаго, САЩБългарско училище "Св. св. Кирил и Методий" в Лайден, ХоландияБългарско училище "Св. с
142
4
 
12
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Държавно училище с делегиран бюджет и преподаване само на руски език ??? Тези не са ли малко нагли. Като искат училище, да си го построят като частно такова и да кандидатстват за акредитация. Така дипломите им ще са легални. Другия вариант, който искат е наглост.