Руснаци искат да открият свое училище в Бургас

Обучението в него трябва да е по изцяло руска програма
Обновена: 8 сеп 2013 19:49 | 8 сеп 2013 19:49,
229
Руснаци искат да открият свое училище в Бургас
В Бургас може да има скоро руско училище. Снимка: Булфото

След като кризата не успя да уплаши руснаците и те продължават да бъдат най-активните купувачи на недвижими имоти по Черноморието ни, сега братушките са се насочили и към създаване на руски училища у нас.

Идеята не е нова, но доскоро беше само в сферата на формалните разговори, без да има официално запитване. Сега обаче руският бизнес се е активизирал и е входирал в общинската администрация на Бургас искане за изграждането на училище, което да е изцяло по руска програма и преподаването да е само на руски език.

Идеята е учебното заведение да има паралелки в начален и горен курс и да бъде държавно с делегиран бюджет. В резултат на това местната управа в черноморския град е изпратила до правителството на Пламен Орешарски официално писмо с питане какви са възможностите за създаването на такова чуждоезиково училище.

"Вече пристигна отговор от правителството, в който се казва, че все още няма подписана спогодба между България и Русия, която да позволява в страната ни да се провежда обучение по чужда програма.  Външният министър Кристиан Вигенин също е запознат с този въпрос и когато нашата държава даде разрешение, ние ще пристъпим към реализиране на идеята", заяви зам.-кметът по финанси на Община Бургас Красимир Стойчев.

По думите му подобно искане от страна на руския бизнес е логично, тъй като голяма част от чуждите граждани идват тук със семействата си и остават целогодишно.

"Някои от руснаците граждани, които са се установили за постоянно тук, избират местните езикови гимназии, за да могат след това децата им да продължат образованието си в европейски колежи. От друга страна, специалистите, които са дошли в Бургас с мандатни длъжности, предпочитат децата им да учат по руска програма, за да могат след завръщането си в родината, те да продължат обучението си нормално, без да се налага да държат приравнителни изпити или да повтарят годината", каза още Стойчев.

Макар и не официално, по идеята за създаване на руско училище се работи и в Поморие. Статистиката само за последните седем месеца сочи, че руснаците, закупили имоти в черноморската община, са се увеличили с 1000. Така кварталът, получил името "Малката Москва", наброява вече 5000 собственици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още по темата: Бургасруско училище
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
10
 
19
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Американците откриват военни бази и гнусни еврейски банки в България.Руснаците - училище...Ха сега да видим кой кум, кой сват, кой на булката брат...
140
8
 
20
 
! Отговори
Даниел преди 10 години
Училище по българска програма, с изучаване на руски език по 5 часа седмично. Това е положението. Който не ще марш в Русия....
139
1
 
4
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До valya.doncheva.5Алооооууу!За кои арменци говориш?За тези, дето са дошли дедите им в началото на меналият век ли?Или за тези, които са дошли последните години, а службите ни ги следят за регистрация по адрес, и арменските данъчни ги гонят до БГ??
138
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така откраднаха Абхазия от Грузия, Крим от Украйна, Приднестровието от Молдова, опитаха се да направят същата схема и в балтийските държави, ама там не им се отвори парашута.............И винаги нещата почваха по един и същ начин, просто трябва да се забрани на граждани извън ЕС съюз да придобиват недвижима собственост, а тези които вече са я придобили да се обложат със 5-торни данъци и такси
137
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
uchiishte za suvetski agenti v EU.
136
9
 
24
 
! Отговори
к. станев - ст.з. преди 10 години
по добре руснаци отколкото всякъкав *** от арабия и разни ***
135
4
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
141 да се чете " реално "и да допълня знам какво сме им дали , но едва ли те го знаят.
134
3
 
4
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
Точно в Приморско пък има повече чехи. Знам го защото цяло лято работя там. Ама ти вярвай на приятелите си.
133
2
 
13
 
! Отговори
kmeta преди 10 години
какво го обсъждате, щом искат училище да си го посторят и издържт. И това остана ние да им стоим училищата.
132
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До БъндиАбе арменската общност в България е от векове, пък и децата им пак си учат в български училища а и самите те са български граждани, сравнението ти е меко казано некоректно.Тук иде реч за за искане за откриване на руско училище от българската държава, а не някаква школа или неделно училище за изучаване на руски език и история
131
5
 
5
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
136 не е злоба а загриженост , въпреки , че донякъде в този глобализиран свят може би губи все повече смисъла си подобно твърдение а и сме членове на ЕС , но така или иначе единствената пряка опасност за националната сигурност от асимилация идва именно от тях понеже говорим близки езици и имаме същата православна вяра , вярно няма да имам нищо против ние да ги асимилирираме , но някак си не ми се вижда нереално , все пак наистина са си по-голяма нация , Велика нация , знам какво сме им дали и н
130
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Одисей 1Така де, но има прогрес в тази посока. Но кой нормален човек кара 15 годишен мерцедес 6000 кубика, освен ако не е или от дс или кгб-ист или руски мафиот? За сходни пари взимаш едно пасатче 2000 кубика дизел ot 2008-9 и доста по-малко вредиш на белите мечки, а резултата е същия-стигаш от А до Б.
129
6
 
11
 
! Отговори
USA. BG преди 10 години
до 131Глупости говориш, предполагам сам си го знаеш. Това че си вадиш хляба от руския джоб не ти дава право да заблуждаваш какво става на морето. Да, напоследък не летувам на нашето черноморие, ЗАЩО обаче?, повечето от причините за мен са същите, като и за толкова много българи, които вече редовно летуват в Гърция! За Приморско разбира се, че ще вярвам на думите на мои приятели, които са били това лято там, а не на зависим от рубладжиите, като теб! Изкарвайте си хляба с ТРУД, а не с русизация!
128
1
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До Одисей 1Виждам не отговаряш щом не ти изнася за Путин или БГ - работника!
127
11
 
11
 
! Отговори
Човек преди 10 години
Съветско-***- милиционерска територия- наречена България.Добре дошли.
126
13
 
14
 
! Отговори
Бънди преди 10 години
До бъдинНе ми е ясно от къде идва тая злоба? Имат пари купуват, имат пари строят школо. Създава се руска общност в България, както има арменска. Кое ви дразни толкова някои, не разбирам? Проблем са ви невъзпитаните руснаци, а простотията на българина не е проблем.
125
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А НЕ !!!!ДА СИ ХОДЯТ В РУСИЯ !!!
124
2
 
9
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
А бе да ви питам вие новините гледахте , кога е имало такива задръствания по време на Социализма , кога е имало такива пътникопотоци към морета , планини към близките страни , известно ли вие че МПС-тата в България днес са ТРИ ПЪТИ повече от тогава иначе знам че знаете , че колите за съжаление не вървят все още с ВОДА .
123
1
 
6
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
До БъндиДа руснаците продават техните си вили и купуват тук апартаменти в комплекс!Какво не ти е ясно, да ти обясня, преди да "разсъждаваш"??
122
10
 
10
 
! Отговори
BIG AL преди 10 години
Мутрите им построиха хотелите , глупаците им продадоха земята си и скоро НЯМА да има къде да отидеш на плаж , БЪЛГАРСКИ !! На сайтовете , продажниците даже рекламират апартаменти - с ЧАСТЕН плаж - нещо, което по Конституция - не може да има в България !!После , другари агенти , наети за сервитьори, пазачи или портиери на КГБ- грандоманите - да не плачете и вие ..!На Камчия ВЕЧЕ не можеш да отидеш на ПЛАЖ- пред техната БАЗА на КГБ !! Цяло градче е ..Продажните червени *** пак съсипват БГ.