Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията

Фандъкова настоява да не се откриват повече центрове в столицата
Обновена: 10 окт 2013 10:28 | 10 окт 2013 10:28, Камелия Цветанова
285
Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията
Сирийски бежанци в центъра в Елхово. Снимка: Ройтерс, архив

Нелегалните емигранти, които влизат в страната, искат да живеят в София, а не в провинцията. Това призна директорът на бежанския център в Пъстрогор Жельо Желев по bTV.

"Капацитетът за настаняване е надхвърлен със 150 души. Справяме се трудно, няма помещения и сме заели всички сервизни помещения”, коментира той с уточнението, че формално е отказал да приема хора, но на практика това не е осъществимо, защото все някъде трябва да се настанят сирийците.

Освен това персоналът в центъра е едва 25 души, защото щатът е за работа с 300 бежанци.

„Предстои назначаването на преводачи. Не изпращаме към други места, но истината е че много хора се настаняват сами на адреси и масово искат да живеят в София, явно си мислят, че ако живеят там, по-бързо ще получат статут на бежанец", каза още той.

Още по темата
В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя да не се откриват повече центрове в София и апелира за повече сигурност и стриктен контрол върху вече съществуващите.

Тя обаче призна, че Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна” и „Военна рампа”, които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план”, допълни Йорданка Фандъкова.

Според нея концентрацията на бежанци на едно място, особено в най-големия град, където и най-трудно може да се контролира този процес, създава рискове.

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, е, че има над 2000 души бежанци, настанени по адреси”, посочи кметът на София.

По думите й няма яснота кой ги контролира и не знаем каква е бройката им - това е сериозно предизвикателство и е нужен диалог с решения.

Проверки на общината са установили, че не са взети достатъчно адекватни мерки по отношение на пожарната безопасност в центровете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: бежанциСофияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
3
 
25
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Каква търпимост бе, братя?!Арменците като приехме, що ни плюят днес?Няма благодарност, не разбрахте ли!Само шведи с доказано ДНК съм съгласен да приемаме, т.е. шведки.Другите да си ходят в Анадола.
199
0
 
13
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
По едно време си мислех, че братята-меринджеи и те ще започнат да се представят за бежанци, ама ако искат да направят поне нещо добро за народа, който ги хрантути цял живот, да се вземат в ръце и да обяснят на бежанците, че това си е тяхна територия и да ги изгонят.То е ясно, че Волен никой не го бръсне за с...ва, ама защо се покриха ромите по кварталите се питам аз?!Днес на Женския пазар 2-*** меринджеи ми викат: МАле, бате, кво ши правим ние не знам, кюрдите идват!
198
0
 
19
 
! Отговори
а така преди 10 години
Българи , на никого не сме длъжни. Посрещаме тези хора с добра воля. Нека не позволяваме да злоупотребяват с търпението ни. Има поговорка която гласи: когато си в рим, ще живееш като римляните. Ако те не приемат нашите порядки, прав им път- никого не сме канили и не задържаме насила. Условията са доста по приемливи от палатковите лагери без тоалетни в Турция , където им готвят само каша и боб - няма месо и плодове. Имат избор, докато нас ни нареждат как да се разполагаме в собствената си държава
197
4
 
18
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
САКЪН ДА НЕ БЪДЕ!!!АМИНАЗ *** НЕ ЖЕЛАЯ,КАМО ЛИ ТЕЗИ ДА СА МИ ПРИТРЯБВАЛИ!
196
0
 
38
 
! Отговори
наглост преди 10 години
Какво искат бежанците- не ме интересува? Какво искат политиците - не ме интересува? Интересува ме какво иска Народа.А народа достатъчно е дал на тези хора.Дошли са в една мирна страна, не са подложени на ежедневни бомбандировки, страх за живота. Нима това не е достатъчно? Айде стига са ни облъчвали с бежанци и помощи.Кой помага на баба Пена дето мизерства с пенсия от 200лв и само за дърва зимата не стигат. А живота и здравето си е дала за България. Никави статути и помощи.Подслон и обратно у тях
195
0
 
23
 
! Отговори
пияният преди 10 години
Сменете табелката: От РБ(уж ,република България) На Санитарна зона на ЕС(еврейски съюз)Честити,гои!
194
0
 
13
 
! Отговори
лудият мунчо преди 10 години
Аз пак ще се .."подесетя"(писано повече от 10 пъти):ДОБЪР СИ Е НАРОДА НАШ,ИМА ПЕТВЕКОВЕН СТАЖ! ......../Р.Ралин/НЕ СМЕ НАРОД,НЕ СМЕ НАРОД,А ***,ПАК ЩЕ КАЖА И С ТОВА ЩЕ СВЪРША! ........../П.Р.Славейков,1875 г./НЕ Е ЛУД,ТОЗИ,КОЙТО ЯДЕ ЗЕЛНИКА! ..../Народна мъдрост/НАРОДЕ???? ....../Васил Левски/
193
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Раздавайте автомати и експлозиви и да се хващат да работят.
192
0
 
25
 
! Отговори
зико преди 10 години
Нека в бежанските лагери в Пъстрогор и Любимец се види колко бежанци се падат на глава от населението толкова да поеме и София. Печенегите защо винаги се правят на интересни.От София зависи дали да се затвори границата с Турция. Турция одавна е затворила своята граница със Сирия от къде тогава идват тези сирийци. Идват от турските лагери и са специално подбрана *** и имат специални задачи с които ще се сблъскаме в скоро време.Вижте взеха да искат и джамии където да се молят.
191
0
 
24
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Хора, не се заблуждавайте, че Европа само ще гледа. Много скоро лично ще им мият дупетата, схемата е следната, обясни ми я граничар:Дава се статут, наглярите-кюрдо-сирийци си бият камшиците по целия континент, не се регистрират никъде, никой не може да ги барне да ги върне!Там ги поема местната общост араби и може да минат 100 години, докато някой разбере, че са живяли там. Има цели райони около Дюселдорф и Лиеж, където полиция не влиза и сателитните чинии само приемат новини от Корабът Майка на арабски!Честито, Фрау Меркел, скоро хич няма да ви е смешно. В центъра на Франкфурт и Мюнхе
190
0
 
21
 
! Отговори
copy/paste преди 10 години
0 21 БЕЖАНЕЦ ДА СИ В БГ преди 1 часБЕЖАНЦИТЕ СИТИ -НАРОДА ГЛАДЕНТЕ НЯМАТ ПРОБЛЕМИ С ИЗХРАНВАНЕТО - НАГОДА ГЛАДУВАТЕ ДРЕХИ ИМАТ -НИЕ РОВИМ ПО КОФИТЕТЕ ВАКСИНИРАНИ -НИЕ ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИ, БОЛНИ И ПАРИ ЗА ОНКОБОЛНИ НЯМАТЕ ИМАТ ПОДСЛОН -НАС НИ ГОНЯТ ЧСИ-ТА,БАНКИ,КОЛЕКТОРСКИ ФИРМИ,ДАНЪЧНИ И ДРУГИ ЗА ДА НИ ВЗЕМАТ ПОДСЛОНАТЕ ЗАМИНАВАТ ЗА ЗАПАД И ШЕНГЕН НЯМА -ЗА НАС НЕЗА ТЯХ ГРАНИЦИ НЯМА -НАС НЕ НИ ИСКАТ И НИ ВРЪЩАТТЕ СИТИ И ДОВОЛНИ -НИЕ СЕ САМОЗАПАЛВАМЕНА ТЯХ ИМ ДАВАТ 1000ЛВ -А ДРУГИ ЗАСТРЕЛВАТ БАНКЕРИ,ЗАРАДИ ДАЛАВЕРИ
189
0
 
11
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Ми софиянци да освобождават ул.Витошка и да се преместят да настаним бежанците. Не се блъскайте има място за всички. Ние така си даваме ..... всичко
188
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма безплатен обяд! Сега и ние ще си платим. Не познавам семейство от което поне 1 човек да не е в чужбина, там се възползва от уредения живот и намерената си работа и сигурно на немците не им е много приятно, но и те си плащат за минали грехове. Та всичко се връща!
187
0
 
23
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
Защитниците на анти българската теза са много доволни от ситуацията. Сега стават преводачи, консултанти и пишат проекти за евро парички, а някой даже вече се виждат в политиката! Тези хора досега са живяли в средновековието със закони от средновековието с манталитет от средновековието. Някъде се спазват религиозни закони , а не светски. Тия които идват познайте кои закони спазват? И да не забравяме, че мюсюлманите са обявили свещенна война на християните!
186
1
 
28
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
В София не знам колко българи има, но бежанците са навсякъде вече, 4000 ми се струва, че ни лъжат пак! Според мен са поне 20 000.Предатели!
185
0
 
29
 
! Отговори
TOTO_!!!! преди 10 години
Хора, чакайте сега!По БТВ дават един нагъл сириец с пари в турски банки, който искал само статут! Изхвърлили дрехите и обувките, дарени от мюфтийството, което пък веднага се натяга на Турция!Щом този индивид е имал достъп до турска банка, няма как да каже, че е прелетял по въздуха до нас, нали така?Веднага да се сезират органите и да си ги пратят в Турция!Който от агенцията за бежанците даде статут точно на този нагляр, голям грях ще има пред цяла България!Кой си ти, че искаш нашия статут?
184
0
 
26
 
! Отговори
Софиянец преди 10 години
За кога и къде е предвиден протеста! До сега беше само геноцид под формата на икономически репресии и криминогенна среда, а сега вече започва и тихичко етническо прочистване скрито зад хуманни цели. За да се отпуснат пари от ЕС за тези беж. Центрове значи е имало анализ, че това е максималната бройка която може да поемем. Лъжат , че са 5000 освен по центъра плъзнаха и по кварталите , втори ден само бежанци се виждат, *** се скриха(поне там където сум ходил)
183
0
 
16
 
! Отговори
комисионер преди 10 години
Няма страшно!Да му мислят българите,а не бежанците! Всичките предприемчиви български *** както винаги първи са надушили отворилата се нова далавера и вече са около повечето бежански центрове в ролята на платени съветници и посредници,уреждащи по тарифа всичко необходимо на бежанците - от *** до адресната регистрация с предложения за бракове и бързото придобиване на гражданство или за заминаването им в друга западна страна чрез фиктивни бракове на живеещи вече там техни роднини!
182
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама изобщо не ми пука за тия *** дали са живи.Те се бият по между си ние ще плащаме.Споко , честното българско правителство и държава ще ви оправят така ,че ще се молите да се върнете в Сирия.Още не знаете къде сте попаднали.
181
0
 
22
 
! Отговори
Пешо преди 10 години
Сега и тези ли ше требе да ги интегрираме?