Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията

Фандъкова настоява да не се откриват повече центрове в столицата
Обновена: 10 окт 2013 10:28 | 10 окт 2013 10:28, Камелия Цветанова
285
Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията
Сирийски бежанци в центъра в Елхово. Снимка: Ройтерс, архив

Нелегалните емигранти, които влизат в страната, искат да живеят в София, а не в провинцията. Това призна директорът на бежанския център в Пъстрогор Жельо Желев по bTV.

"Капацитетът за настаняване е надхвърлен със 150 души. Справяме се трудно, няма помещения и сме заели всички сервизни помещения”, коментира той с уточнението, че формално е отказал да приема хора, но на практика това не е осъществимо, защото все някъде трябва да се настанят сирийците.

Освен това персоналът в центъра е едва 25 души, защото щатът е за работа с 300 бежанци.

„Предстои назначаването на преводачи. Не изпращаме към други места, но истината е че много хора се настаняват сами на адреси и масово искат да живеят в София, явно си мислят, че ако живеят там, по-бързо ще получат статут на бежанец", каза още той.

Още по темата
В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя да не се откриват повече центрове в София и апелира за повече сигурност и стриктен контрол върху вече съществуващите.

Тя обаче призна, че Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна” и „Военна рампа”, които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план”, допълни Йорданка Фандъкова.

Според нея концентрацията на бежанци на едно място, особено в най-големия град, където и най-трудно може да се контролира този процес, създава рискове.

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, е, че има над 2000 души бежанци, настанени по адреси”, посочи кметът на София.

По думите й няма яснота кой ги контролира и не знаем каква е бройката им - това е сериозно предизвикателство и е нужен диалог с решения.

Проверки на общината са установили, че не са взети достатъчно адекватни мерки по отношение на пожарната безопасност в центровете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: бежанциСофияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
26
 
5
 
! Отговори
Реиндатор преди 10 години
ПРави са бежанците,Исканията им са законни и няма защо сегашната софийска ***,нахлула като лавшина в София през 1989 година да си присвоява ,това, което не и принадлежи, Сирийците ще помогнат да се измени сегашния социалеин състав на столицата,
179
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако бежанците искат да живеят в София, а не в провинцията, явно искат да живеят в столица.При това положение да се върнат в столицата на Сирия и да си живеят в столица.Ама че нахални!
178
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бежанците трябва да бъдат държани в пълна мизерия, за да се върнат там, откъдето са дошли или да се разкарат някъде другаде. Не им давай работа, гонете ги с безразличие.
177
22
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Добър и честен народ.И понякога си мисля , дали и *** дошли преди стотици години от Индия или Етиопия в България , не са били същите.И дали и ние не сме били същите.Глспод знае и той ще съди.И Джамбазки , бил съм в страна , в която през 500-600 метра съм виждал джамия,будистки храм или католическа църква.Единственото , което не видях , бяха "хора" като ТЕБ.....
176
2
 
41
 
! Отговори
janimo преди 10 години
Да се изградят бежански центрве в Бояна,Драгалевци,Сименово,където сирийците да си пият кафето с родните депутати/НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ ИЛИ ХОРА БЕЗ ИСТОРИЯ/.
175
12
 
20
 
! Отговори
? преди 10 години
Да ги прибере Цвъчко в апартаментите си и Бочко в Банкя..
174
18
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Баба ти тъънкина.Пазарувал съм при сирийски търговци. Никой , никога не се е опитал да ме измами и ги уважавам , както и съжалявам за това което стана в тяхната страна.Сто пъти съм по съгласен да видя сийрийски търговец , зад някоя сергия ,отколкото българин или ***.Не , че има разлика между *** и българските търговци, но да си го кажа.Два часа ти аранжират стоката, мерат ти я зад нея, определят ти теглото и цената , без нищо да видиш, а продаденото си го виждаш в къщи.Качество??????
173
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В ДОГАНСКИТЕ САРАИ ДА ГИ ПРАЩАТ -МЯСТО БОЛ
172
3
 
36
 
! Отговори
българин преди 10 години
Само ако бяха послушали Атака и бяха затворили границата сега нямаше да имаме този проблем.
171
3
 
47
 
! Отговори
Таня преди 10 години
Те вече си избират и къде да живеят ли? Егати нагледците, я ги връщайте всичките обратно, какво се разпореждат тука, все едно с нещо сме им длъжни!
170
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Когато човек е бежанец ...му е все едно къде ще намери мирен спокоен живот .Търсещи помощ подслон и храна за оцеляване ДОБРЕ ДОШЛИ в РОДИНАТА ни ,но се замислям ...КАКВО ТОЧНО ИСКАТ?!За сега СТОЛИЦАТА НИ ...ТЪЖНО МИ Е ...може би не ги разбирам.
169
17
 
25
 
! Отговори
Я преди 10 години
София рано или късно ще си получи заслуженото заради ограбването на провинцията.Това е само началото ...
168
3
 
40
 
! Отговори
mr.twitter преди 10 години
НАГЛОСТТА ИМ НЯМА КРАЙ!
167
23
 
19
 
! Отговори
karo преди 10 години
Там им е мястото. Какво става в един малък град от 10 хил. дето само кмета и семейството му има някаква работа домъкнеш 3 хил. други накакви /дали бежанци и ли шопи скакалци все тая/ и става голем майтап - всички ходят като сенки. Друго е като са в Софето. Вземате ги, там сте богати, всичко знаете и можете, имате работа и всичко ви е на 6+. Не ние ще ви бачкаме за жълтите стотинки, а те.А пък вие си знаете - запои в Гърция. И без това ви е основно занимание.
166
13
 
32
 
! Отговори
www преди 10 години
До ЕйАТАКА... искат да затворят границата??? НЕ СТАВЙТЕ СМЕШНИ ФЕС ДО ФЕС сте от АТАКА !!!!!СВАЛЕТЕ ПРАВИТЕЛСТВОТО ТОГАВА, ама сте доволни от ТУРСКАТА ОКУПАЦИЯ НА ПОСТОВЕТЕ В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА от ДПС...Фесчета недни!
165
2
 
17
 
! Отговори
www преди 10 години
До JerryНищо не е вярно от това което казваш.1. Сега като сме в НАТО и ЕС вече немогат да ни притискат освен ако само не се НАДУПВАМЕ !!!2. Само *** ни не се "кутират" в ЕС. А Българите в чужбина ги асимилираха мноого бързо.ЗА НИЩО НЕ СИ ПРАВ.
164
5
 
6
 
! Отговори
Ей преди 10 години
190-подред ***-да беше се осведомил първо,че само Атака се бори в Парламента да сезатворят границите.Ама господарите ти не ти дават правилната информация,май!?
163
20
 
6
 
! Отговори
Jerry преди 10 години
Така е като сте в НАТО и ЕС. Ще приемате и ще интегрирате. И се замислете за бългаските емигранти по света, които ги възприемат по същия начин, по който вие възприемате сирийците.
162
5
 
31
 
! Отговори
Теню преди 10 години
Той Асад хубаво ги беше почнал с химическото чистене, ама пак заради тъпата и лицемерна демокрация ще трябва да дойдат в тежест на БГ, защото и бездруго сме цъфнали и вързали! Само тези *** липсваха в България за цвят. Няма оправяне, по-зле ще става!
161
13
 
6
 
! Отговори
asan ASANOV преди 10 години
AAA TUKA BU|LGARISTAN E OK.ISKAME SOFIQ.